A pszichoterápia lezárásának lehetséges okai

A pszichoterápia lezárásának lehetséges okai

A pszichoterápiás folyamat lezárásának számos indoka és oka lehet. Mai a videónkban Móra Katalin gyermekpszichológus arról fog beszélni, hogy milyen indokok vezetnek a terápia lezárásához, mi az a pont, amikor szükséges lezárni egy terápiás folyamatot.

Tartson velünk és nézze meg Ön is a videót, hasonló videókért pedig iratkozzon fel a YouTube-csatornánkra is!

Terápiás cél elérése

Az első indok a pszichoterápia lezárására, amikor megvalósul a terápiás cél, és a páciens és a terapeuta nem tűznek ki újabb terápiás célokat. Általában ilyenkor a lezárás akár egy néhány alkalmas, akár egy hosszabb folyamat által is történhet.

Természetesen előfordulhat, hogy a későbbiekben ugyanaz a páciens felkeresi ugyanazt a terapeutát egy másik probléma, vagy egy élethelyzeti nehézség megoldása kapcsán, és egy új terápiás célt tűznek ki.

Terapeuta-kliens összeillése

A következő lezárási indok az, hogyha nincs illeszkedés a páciens és a terapeuta személyisége között. Ez általában úgy vehető észre, hogy a páciens nem tud megnyílni, nem tud nyíltan beszélni a saját problémáiról, nem alakul ki egy bensőséges bizalmi légkör köztük. Nem olyan erős ez a terápiás kapcsolat, hogy ezeket a nehézségeket elbírja.

Általában ilyenkor a terapeuta megpróbálja ezt a problémát megoldani, behozza a terápiás térbe, de hogyha nem tudnak megoldásra jutni, egy másik pszichológust szokott ajánlani a páciensnek.

Alkalmazott módszertan

A következő probléma az, amikor a terapeuta által használt módszer nem illeszkedik a pácienshez vagy az ő problematikájához. Ilyen esetben általában egy másik terapeutát szoktak ajánlani, aki olyan módszerrel rendelkezik, olyan képzéseken vett részt, ami jobban illeszkedik a páciens problémájának megoldásához.

Hogyan vehetjük ezt észre? A probléma is úgy szűrhető ki, hogy nincsen haladás a terápiában. A páciens nem érzi azt, hogy a problémái, tünetei csökkennének, az élethelyzete javulást mutatna, megváltoznának a körülményei, hanem egyfajta megrekedést él meg.

Kettős kapcsolat a terapeuta és a páciens között

A következő probléma, hogyha úgynevezett kettős kapcsolat merül fel a páciens és a terapeuta között. Ez létrejöhet akkor is – akár a terápia közben -, hogyha nem beszéltek erről eleget a terápia elején, hogy pontosan honnan ismerik egymást, kik ők, milyen ajánlások alapján jutottak el a pszichoterápiás folyamatig.

Ilyenkor előfordulhat, hogy rokonság, esetleg ismerősi vagy munkatársi viszony van a páciens és a terapeuta között.

Ez természetesen akadályozza a tisztánlátást a folyamatban, aminek hatására nem tud objektív lenni a pszichológus a pácienssel, és etikai vétséget is elkövet ebben az esetben, ha folytatja a terápiát. Ilyenkor mindig indokolt egy új pszichológust keresni a páciens számára.

Fizetési nehézségek

A következő indokok – hogyha magánellátásról van szó –, és a páciens az idő folyamán, a terápiában töltött idő során fizetésképtelenné válik, és ezt a helyzetet nem tudják megoldani. Tehát a terapeuta nem tudja lehetővé tenni, hogy akár ideiglenesen vagy hosszabb időre pro bono vállalja az ellátást fizetés nélkül.

Ekkor előfordulhat az is, hogy csak megszakad a terápiás kapcsolat arra az időtartamra, amíg a páciens fizetőképtelen, és folytatódhat, mikor a terápiás óradíjat ismét meg tudja téríteni.

Súlyos szerződésszegés

Fontos még kiemelni azt is, hogy megszakadhat a terápiás kapcsolat, illetve lezárulhat, hogyha súlyos szerződésszegés történik. Amikor a páciens vagy a pszichológus megszegi a terápiás szerződést, és ez nem helyreállítható.

Például előfordulhat ez abban az esetben, hogyha a páciens nem mondja le az órát, de mégsem jelenik meg, több alkalommal nem fizet ki így terápiás díjat. Illetve előfordulhat a pszichológus részéről is, hogyha például nem készül az óráira, nem jelenik meg, erről nem értesíti a páciensét.

Ilyenkor általában megszakad a terápiás folyamat, és végül előfordulhat a terápia lezárásának indokoltsága akkor is, hogyha a terapeuta válik a munkavégzésre alkalmatlanná. Ez előfordulhat akkor, hogyha egy súlyos pszichés probléma áll fenn – például egy gyászfolyamat -, és ez megakadályozza azt, hogy a terapeuta megfelelően végezze a munkáját.

Vagy valamilyen élethelyzeti változás, például gyermekvárás, vagy akár mondjuk egy testi betegség, egy hosszasabb kórházban töltött időszak.

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon:

Instagram
TikTok
Facebook oldal
Facebook csoport

A videót Móra Katalin gyermek és ifjúsági klinikai – és mentálhigiéniai szakpszichológus jelölt, szülőkonzulens készítette. Amennyiben szeretne önismereti terápiába kezdeni, forduljon bizalommal szakemberünkhöz, akihez ide kattintva foglalhat időpontot online pszichoterápiára.