Párterápia – Mi az és hogyan zajlik?

Párterápia – Mi az és hogyan zajlik?

A párterápia kifejezés első hallásra megrendítő lehet, azonban érdemes tudni, hogy a valóságban egy nagyon egészséges és hasznos terápiás folyamat, ami pozitívan hathat egy párkapcsolatban élők életvitelére.

Amikor egy pár tagjai úgy döntenek, hogy párterápiára – vagy párkapcsolati tanácsadásra – adják a fejüket, az megmutatja az egymás iránti elkötelezettségüket valamint azt, hogy mindkét fél tudatosan szeretne javítani a kapcsolaton.

A párterápia tehát egy remek eszköze annak, hogy a párkapcsolatot megerősítsék és javítsák a felek.

Mi történik egy párterápián? Honnan tudhatjuk, hogy érdemes párterápiára menni? Mennyi ideig tart a jó párterápia, és hogyan találhatunk hozzá jól képzett szakembert? Milyen egyáltalán a jól képzett párterapeuta? Min múlik a párterápia sikeressége?

Mai videónkban ezekre a kérdésekre keressük a választ. Kattintson a videóra, majd olvassa el rövid áttekintésünket is annak tartalmáról.

Mikor fordulunk szakemberhez házassági krízis során?

Érdekes tény, hogy a házasságra készülő párok mindössze ~31%-a vesz részt csupán valamilyen párkapcsolat-oktatási programban, mielőtt összekötnék életüket. Később, a házasság során felmerülő problémák orvoslására átlagosan 6 évet várnak, míg megfelelő szakemberhez fordulnak. Válásterápiás adatokból pedig megtudhatjuk, hogy a házasság felbontása előtt a párok csupán 37%-a keres párkapcsolati problémájukra terápiás megoldást.

Jól mutatja mindez a párterápiával kapcsolatos előítéleteket, a félelem és megbélyegzés érzését.

Mit jelent a párterápia?

A pszichoterápia olyan speciális ága, amely segít a pároknak a kapcsolatukban felmerülő kihívásokat megérteni és kezelni, valamint egészségesebb bánásmódokat kifejleszteni egymás iránt, az előre meghatározott célok alapján. A terapeuták rávezetik a párokat arra, hogy miként szabaduljanak ki a folyamatosan ismétlődő, gyötrelmes dinamikákból.

Leggyakrabban olyan konkrét kihívásokkal fordulnak párterapeutához, mint a szexuális problémák, vagy kommunikációs nehézségek, de jelentős még a megcsalás, a szakítás és a válás is.

Fontos megjegyezni, hogy a párterápiával olyan kommunikációs készségek is elsajátíthatóak, amelyek megléte szinte elengedhetetlen bármilyen partneri kapcsolatban a hatékony kommunikációhoz, legyen szó párkapcsolatról, vagy akár szakmai, baráti kapcsolatokról, vagy egyéb konfliktushelyzetekről.

A hatékonyabb ellátás érdekében a párterápiás folyamatot kooterapeuták – vagy társterapeuták – vezetik, de manapság igen elterjedt az is, hogy egy jól képzett, tapasztalt párterapeuta van jelen.

Párterápiás megközelítések – a teljesség igénye nélkül:

  • érzelemfókuszú
  • rendszerszemléletű
  • narratív
  • stratégiás megközelítésű
  • sématerápiás

A jól képzett párterapeuta

Jelenleg Magyarországon a Magyar Családterápiás Egyesületnél van lehetőség a megfelelő képzés elsajátítására ahhoz, hogy valaki család-és párterapeuta legyen. A Wesley János Lelkészképző Főiskolán családkonzulens diplomát, míg a Semmelweis Egyetemen okleveles mentálhigiénés családtudományi és családterápiás végzettséget lehet megszerezni.

Érdemes tehát kiemelni, hogy csak olyan szakemberhez forduljon, aki rendelkezik a megfelelő szakmai képesítésekkel, hiszen csak így végezhető hatékonyan, felelősségteljesen és etikusan a párterápia. Egy jó szakember képes észlelni olyan mentális betegségeket is – például klinikai depresszió – amelyet a későbbiekben kezelni kell.

A párterápiás ülés hossza, időtartama

Jellemzően kéthetente történik, időtartama 60-90 perc.

A családfák felvétele során – mely az egyik legnépszerűbb párterápiás eljárás – történik a célok meghatározása, ami alapján lehet az ülésszámok gyakoriságát is megbecsülni. Előfordulhat, hogy elegendő néhány alkalom (6-8-10), de az is gyakori, hogy a párok rendszeres támogatásra szorulnak, így a párterápia időtartama mindig a probléma súlyosságától és a pár tagjainak elhivatottságától függ.

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon:
Instagram
TikTok
Facebook oldal
Facebook csoport