Ghosting – eltűnés egy kapcsolatból

Ghosting – eltűnés egy kapcsolatból

Kapcsolataink sok féleképpen lezárulhatnak. Gondoljunk vissza, hány párkapcsolatunk, barátságunk, ismeretségünk ért véget így, vagy úgy. Az elválás lehet viharos, elnyújtott, mint a rétestészta, vagy hirtelen, mint a ragtapasz letépése, gyors és fájdalommentes, de sajnos lehet érthetetlen és összezavaró is.
Cikkünkben a „ghosting” jelenségét vesszük górcső alá, ami talán az egyik legfájdalmasabb módja egy kapcsolat lezárásának.

A ’ghosting’, azaz a találó szellemé válás kifejezése, napjainkban egyre ismertebb fogalommá válik.
„Figyelmeztetés nélkül eltűnni, vagy közös programokat lemondani anélkül, hogy barátaidnak ebben választási lehetősége, beleszólása lenne.”

Az online ismerkedés virágkorát éli, számos platform, például a Bumble, gyorstalpalót is készített a ghostingolásról, mely segít abban, hogy ne váljunk sem ’ghoster’-ré, sem ’ghostee’-vé. Ghosting esetén a kezdeményező, azaz a „ghoster” megszűnteti a kommunikációt, a partner, azaz a „ghostee” pedig magára marad gondolataival, és értetlenségével.

Azt gondolnánk, hogy a technikai fejlődéssel párhuzamosan vált egyre elterjedtebbé a jelenség, hiszen az online felületek megkönnyítik a ghostingolást. Az elmúlt évtizedek során fiatal felnőttekké avanzsálók kapcsolatai a személyes kapcsolódásokon jelentősen túlmutatnak, napjainkban a 18 és 29 éves korosztály 97%-a használ számítógépet, 94%-a okostelefont. Elképesztő mértékben van jelen az életünkben a technológia, amely akarva-akaratlanul is bekúszik emberi kapcsolatainkba is.

A korábbi generációkhoz képest jelentős változást jelent, technológiai kapcsolódás jelenléte szinte az egész életen átívelően – gondoljunk csak az elmúlt évtizedekben népszerűvé váló közösségi oldalakra és felületekre. És valóban egyre többen tapasztalják meg saját bőrükön negatív hatásait, azonban korántsem újkeletű a dolog.

A ghosting egyike az elkerülő viselkedéseknek, melyet az emberiség már hosszú ideje használ. Nemcsak hogy használ, de az egyik legnépszerűbb stratégia, már egészen a 1980-as évek óta.

A kapcsolatok lezárásának dimenziói

Kapcsolataink jellemzően kölcsönös alapon szűnnek meg, vagy valamelyik fél kezdeményezi a kapcsolat lezárását. A lezárás milyenségét 2 fő dimenzió mentén tudjuk jellemezni:

A ghostingolás én-orientált és indirekt módja egy kapcsolat lezárásának. Csökken a kommunikáció gyakorisága és intimitása, anélkül, hogy a partner egyértelmű információt kapna ennek okáról, a kapcsolat megszakítására való törekvésről. A partner számára egyértelműség híján elképzelhető, hogy elérhetetlenné válik a lezárás.

A kezdeményezőnél van a kontroll, a másik fél úgy érzi nincs hatása a történtekre vonatkozóan. Az esetek jelentős részében a magyarázat hiánya arra sarkallja az elszenvedőt, hogy úgy gondolja, ő hibázott, pedig az esetek nagy részében erről szó sincs.

Ghostingoltak – Mit tegyünk, hogy mégis tovább lépjünk?

  1. Gondoljuk végig, hogy miként alakult a kapcsolatunk!
  2. Tudatosítsuk, hogy a ghostingolás hátterében elkerülő működés áll, amiről nem mi tehetünk!
  3. Tudatosítsuk, hogy senki nem érdemli meg, hogy kapcsolata ilyen módon záruljon le!
  4. Tudatosítsuk, hogy a ghosting nem rólunk szól, nem leszünk tőle kevesebbek, kevésbé szerethetők!
  5. Gyászoljuk el meg nem élt vágyainkat, elképzeléseinket a kapcsolat alakulását illetően!
  6. Támaszkodjunk barátainkra, családunkra, akik segíthetnek átvészelni ezt az időszakot!

Ez a folyamat időigényes lehet, nem könnyű vele megbirkózni. Amennyiben úgy érzi egyedül nem megy, keressen fel pszichológust, aki egyéni konzultáció formájában segíthet a továbblépésben!

Felhasznált irodalom

LeFebvre, L. E., Allen, M., Rasner, R. D., Garstad, S., Wilms, A., & Parrish, C. (2019). Ghosting in emerging adults’ romantic relationships: The digital dissolution disappearance strategy. Imagination, Cognition and Personality, 39(2), 125-150.

A blogcikket Maróti Eszter pszichológusunk írta. Amennyiben úgy érzi, hogy lelki problémájában segítséget kérne, forduljon bizalommal szakemberünkhözIde kattintva tud időpontot foglalni négyszemközti online konzultációra.

Maróti Eszter OnlinePszichológus.net