Pár-beszéddel a bensőséges kapcsolat eléréséhez

Pár-beszéddel a bensőséges kapcsolat eléréséhez

A házasság (vagy a párkapcsolat) sikerének egyik nagyon fontos feltétele, hogy képesek vagyunk-e a párunkkal bensőségesen beszélgetni, egymást meghallgatni, meghallani és feltétel nélkül elfogadni. Nietzsche szerint a házasság elsősorban egy hosszú beszélgetés, tehát érdemes megtanulni ennek mikéntjét és művészetét és vágyni rá folyamatosan. Mai blogcikkemben a pár-beszédekről olvashat bővebben!

Hogyan beszélgessünk a párunkkal a harmonikus kapcsolat megteremtéséhez?

Ha komolyan gondoljuk az elköteleződést egy házasságban, és azon munkálkodunk nap mint nap, hogy kielégítsük egymás szeretetre való igényét, akkor érdemes minőségi időt szánni a kapcsolatra, egymásra, és bensőséges beszélgetéseket folytatni. Ennek természetesen a legelső feltétele, hogy önmagammal is ilyen élő és őszinte kapcsolatban legyek, vagyis hogy meghalljam és elfogadjam minden gondolatomat, érzésemet, vágyaimat és szükségletemet, hiszen csak ezek után tudom azokat kimutatni és kimondani valakinek, mintegy ajándékként adva magamat a másiknak.

A szeretet művészete tehát a kölcsönös párbeszédre épül a kapcsolatban, erre szeretnék egy hatásos és bevált módszert bemutatni, amit egyszerűen csak pár-beszédként fogok hívni.

Mit értünk pár-beszéd alatt?

A pár-beszédekben azt mutatom meg a másiknak, hogy éppen most hogyan élem meg önmagamat, mi az, ami él bennem, ezáltal a fókusz rajtam lesz. Valójában önmagamat fedezem fel önmagam előtt, önmagamat fedem fel a másik előtt a kapcsolatban. Ahogy Nietzsche is mondta: a szabadság pecsétje az, ha már nem szégyelljük magunkat önmagunk előtt.

Természetesen ehhez bizalom kell, bíznom abban, hogy elég fontos vagyok, elég fontos ahhoz, hogy megmutassam magam. A kapcsolat elmélyülésének is feltétele, hogy mennyire sikerül saját bizonytalanságaimat és félelmeimet a másiknak bevallanom, megmutatnom. És pont ez az elmélyülés a feltétele az egymás megértéséhez, egymás megismeréséhez, ami nélkül nem fejlődhet a kapcsolat.

A szerelem megőrzésének is egyik fontos feltétele, hogy elegendő időt szenteljünk egymásnak és hogy képesek legyünk a külső és belső akadályokat közösen feldolgozni.

Hogyan beszélgessünk a párunkkal?

 A pár-beszédeknek fontos feltételei, keretei vannak, melyeket be kell tartanunk annak érdekében, hogy elérje a célját:

  • Rendszeresség: az első fontos alapszabály, hogy hetente legalább egyszer folytassuk, és szánjunk rá legalább egy – másfél órát. A siker titka a rendszerességben van, így nem szakad meg az a folyamat, amit elkezdtünk.
  • Tervezés: válasszunk zavartalan időpontot, amikor senki nem tudja megzavarni a beszélgetést. Ennek időpontjában előre állapodjunk meg, tehát tűzzünk ki egy konkrét időpontot és idősávot, amikor beszélgetni fogunk.
  • Önfeltárás: mindenki magáról beszéljen, magából induljon ki, fogalmazzon egyes szám első személyben. Arról beszéljünk, ami foglalkoztat minket, hogyan éljük meg magunkat, a másikat, a kapcsolatot, az életünket.  A másikat úgy tudom segíteni a fejlődésében, ha az, amit én teszek, belőlem fakad, belőlem indul ki és mindezt magamért teszem. Ha pedig magamért teszem, akkor fejlődni fogok, ami a kapcsolatnak is jót tesz. Vegyük észre azt is, hogy a másikkal foglalkozás eltereli a figyelmet magunkról.
  • Egyenlőség: törekedjünk arra, hogy a beszéd és a meghallgatás ideje egyenlő arányban legyen, vagyis a beszélgetésre szánt időt felezzük meg, mindenkinek ennyi ideje lesz. Be is állíthatunk egy időzítőt, ami segít, hogy az időt ne kelljen figyelni, és önmagunkra koncentrálhassunk. Amíg az egyik fél beszél, a másik teljes figyelemmel hallgat és próbálja befogadni, amit hall. Próbálja beleélni magát a másik gondolataiba, érzéseibe, így lesz képes megélni azt, ami a másikban/másikkal történik. Itt nincs helye a kérdéseknek, tanácsoknak, amik elterelhetnék a beszélő figyelmét önmagáról, ezért inkább próbáljuk kiüresíteni magunkat, miközben hallgatunk. Mindenki maga dönti el, hogy miről és mennyit akar beszélni, ez az ő ideje. A beszélgetés elején a „Hogy vagy most?” kérdéssel segíthetjük a másikat, hogy könnyebben bele tudjon kezdeni, ezáltal is jelezzük, hogy figyelünk rá.

A párbeszédek hatásai a párkapcsolatban:

  • A pár-beszédek azért hatásosak, mert lehetőséget biztosítanak a fejlődéshez: fejlődik mind a kapcsolat, mind a benne lévő felek. Egy olyan kikötőt biztosíthat a pár számára, ahol mindkét fél zavartalanul bemutathatja és magyarázhatja önmagát, ahol a másik nézőpontjából láthatjuk a világot, ezáltal felnyithatják a szemünket az összefüggésekre és megértésekhez juthatunk el.
  • A pár-beszédek elháríthatják a zavarokat és élénkítik a kapcsolatot.
  • Erotikus felszabadulást is hozhat, növelheti az intimitást, erősíti az egyetértést, a kölcsönös megértést. Jobban el tudjuk fogadni a másik másságát, javulhat a problémák, élethelyzetek feldolgozásának esélyei
  • A pár-beszédek esélyt adnak a kapcsolat fejlődésére, a pár közötti szövetség megerősödésére.

Kívánom az olvasónak, hogy bátran vágjanak bele a párjukkal és próbálják ki a pár-beszédet, ami segíthet a kapcsolat igazi megélésében!

Emberi kapcsolatainkhoz – legyen az munkahelyi, baráti, családi vagy akár párkapcsolat – hozzá tartoznak a konfliktushelyzetek, azok megfelelő kezelése. Ha szeretne többet megtudni a haragról, a harag átalakításáról és a megbocsátásról, ajánlom figyelmébe korábbi bejegyzéseimet is!

Felhasznált szakirodalom:

Michael Lukas Moeller (2003): Az igazság kettesben kezdődik (Pont Kiadó, Budapest)

A blogcikket Kovács Gábor tanácsadó szakpszichológusunk írta. Amennyiben úgy érzi, lelki támogatásra van szüksége, elakadt életének egy szakaszában vagy éppen a párkapcsolatában, keresse fel bizalommal pszichológusunkat, aki egyéni konzultáció formájában segíthet a problémájának megoldásában!

Kovács Gábor - Onlinepszichológus.net
Kovács Gábor – Onlinepszichológus.net