A terápiás haladást nehezítő tényezők: ellenállások

A terápiás haladást nehezítő tényezők: ellenállások

Mai blogbejegyzésünkben a terápiás haladást, elmélyülést nehezítő tényezőkről írunk bővebben. Mennyire fontos, hogy a terapeuta-kliens összehangolódjon? Mi az ellenállás? Mit jelent a gyógyulás? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, tartson velük!

A szakember és a kliens összeillése

Az, hogy terápiás kapcsolat során terapeuta-kliens összeillés megvalósul-e több alkalmas ülés-sorozat segítségével derül ki. A kliens gyakran hosszabb idő után tudja eldönteni, hogy a terapeuta rá tud-e hangolódni, mennyire szimpatikus számára a szakember személyisége, gesztusai, hanghordozása, testtartása, kérdezési technikája, módszere, stb.

A terapeutának is idő kell, hogy fel tudja mérni, hogy mennyire hajlandó a kliens megnyílni neki, a problémáit elmondani, mennyire nyitott gondolkodni bizonyos összefüggéseken. Nem minden személy alkalmas pszichoterápiára, s nem minden kliens találja meg az első szakemberben azt a személyt, akivel a leghatékonyabban tud dolgozni.

Javasolt a kliensnek behoznia a kételyeit, negatív érzéseit, igényeit a terápiába, hogy ki lehessen bontani, hogy miből eredhetnek ezek. A terapeuta személye mennyiben járul hozzá a rossz érzések keletkezéséhez, vajon tudnak-e közösen dolgozni a továbbiakban. Ha nem sikerül a ráhangolódást és a bizalmi kapcsolat kialakulását megélnie a kliensnek, néhány ülés után a terápia befejezésére is sor kerülhet. Érdemes másik szakemberhez elmenni, ha az előző terapeutánál összeillési nehézségeket tapasztalt a kliens, s nem került a problémája feltárásra, átdolgozásra. 

Ellenállás megjelenése

Ellenállásnak azokat a pszichés erőket nevezzük, amelyek segítenek a páciensnek a kellemetlen, fájdalmas helyzet elkerülésében. A terápiás ülés során pedig jelenti mindazt, amelyet a kliens szavaiban vagy tetteiben végez, hogy megakadályozza a haladást, a konfliktusos, kínos tartalmak megközelítését, tudatossá válását.

Sokszor ez nem tudatos, a személyiség stabilitását szolgálja. A gyógyulási folyamatot akadályozza az ellenállás. Minden terápiában nagy valószínűséggel megjelenik az ellenállás, ennek tudósítása fontos felismeréseket hozhat a terápiás haladás elősegítésében.

Ellenállásra az alábbi példákat gyűjtöttük össze praxisunkból:

  1. megjelenés az üléseken:
  • a terápiás ülés többszöri lemondása vagy későbbi időpontra áttétele
  • többszöri késés: késve érkezik különböző okokra hivatkozva
  • a terápiás ülés lerövidítése: előbb akarja befejezni különböző okokra hivatkozva
  • kimaradt ülések: elfelejti az időpontot vagy másik időpontban jelenik meg
  • egészségbe menekülés: néhány ülés után azt állítja a kliens, hogy meggyógyult, be szeretné fejezni a terápiát, holott nem lettek átbeszélve a mélyebb konfliktusok
  • hirtelen, indoklás nélkül eltűnik a kliens, utolérni nem lehet (nem kommunikál)
  1. fizetési problémák:
  • személyes terápia során nem visz magával pénzt, így a helyszínen nem tudja rendezni, utólag nehezebb bekérni tőle a díjat (ígéri, hogy utalja, de nem történik meg)
  • elfelejti kifizetni a következő ülést többszöri felszólítás után (pl. online terápiában előre kell fizetni)
  1. kommunikációs problémák:
  • elégtelen kommunikáció: túl terjengős válaszok vagy túl keveset beszél hosszú szünetekkel
  • mellébeszélés:  hirtelen témát vált, vagy elkanyarodik a válaszadás során
  • félbeszakítás: nem hagyja, hogy a terapeuta elmondja, amit szeretne
  • bagatellizál vagy viccet csinál a kliens egy-egy kínosabb témából
  • bizonyos témák elutasítása: megmondja a kliens, hogy az adott témáról nem szeretne beszélni
  1. feladatok el nem végzése:
  1. Tünetek produkálása:

Mi történik, ha kilép valaki idő előtt a terápiából, s nem oldódik meg a pszichés probléma?

Ha a kilépés idő előtt történik a terápiából, az alábbi lehetőségekkel számolni lehet:

  1. A tünetek visszatérhetnek intenzívebben, vagy tünetváltásban.
  2. A pszichés tünetek talaján pszichoszomatikus betegségek is kialakulhatnak pl. ízületi gyulladás.
  3. Pszichés megbetegedés is kialakulhat pl. szorongásos megbetegedés vagy depresszió, amely szakorvos bevonását is igényelheti.

Mit jelent a gyógyulás?

Több tévhit is él az emberekben, hogy mennyi idő alatt teljesülhet a lelki gyógyulás, s pontosan mit is jelenthet ez a fogalom. 

Az első néhány alkalom során a kliens történetének megismerése, a probléma feltérképezése zajlik. A terápia elmélyítéséhez idő kell, a gyógyulás eléréséhez több hónapos vagy akár éves folyamatba is beletelhet (a probléma mélységétől és fennállásának időtartamától függően). 

Ami észrevehető gyógyulás során az, hogy a tünetek enyhülnek, időszakosan vagy véglegesen elmúlnak. Azonban nehezebb élethelyzetben vagy tragikus életesemény során a jövőben ismét szükség lehet a segítségre. Ezen felül a problémamegoldó, stresszkezelő viselkedés javul, jobban és könnyebben viseli a személy a stresszes helyzeteket. Kevésbé él át szorongást vagy egyéb negatív érzéseket egy-egy helyzetben, máshogy kezd el gondolkodni önmagáról vagy másokról.

A blogcikket Szabó Lili klinikai szakpszichológus és Habis Melinda klinikai szakpszichológus írta. Amennyiben úgy érzi, hogy lelki problémájával segítségre van szüksége, forduljon szakemberünkhöz! Ide kattintva tud időpontot foglalni négyszemközti online konzultációra.

Szabó Lili klinikai szakpszichológus - OnlinePszichológus.net