Kutyák az életünkben

Kutyák az életünkben

Előző cikkünkben már szó esett az állatasszisztált terápiákról. Átnéztük, hogy általánosságban milyen haszna tud lenni, ha egy állat részt vesz a terápiás folyamatban. Milyen hatásokat gyakorol a kliensre, és magára a terapeutára is.

Magyarországon a legelterjedtebb állatfaj a kutya, akit terápiás munkára használnak. Széleskörben felhasználható társ és segéd a közös munkában. A domesztikációnak köszönhetően a kutyák már évezredek óta mellettünk vannak, ezáltal kifejezetten érzékenyek a kommunikációnkra, jelzéseinkre. Könnyen ráhangolódnak  érzelmeinkre, és könnyedén teremtenek velünk kapcsolatot.

Miben segít a kutya?

Az emberek sok esetben bizalmatlanok bizonyos terápiás folyamatokkal szemben. Esetleg ellenérzésük van, vagy csak nehezen oldódnak fel egy ilyen környezetben. A kutya jelenléte hatalmas szociális katalizátor lehet ilyenkor. Könnyedén teremtenek kapcsolatot, kezdeményező készségük könnyen követhető. A segítséget kérő személy, egy kutya asszisztált terápia során rapportot tud teremteni az állattal, és általa a gazdájával is.

Tükröző képességüket számtalan érzelmi helyzetben a terápiás munka javára lehet fordítani. A kutya ösztönösen is képes reagálni a viselkedésünkre és az érzelmi jelzéseinkre. Feltétlen elfogadó magatartásukon túl, képesek érzékenyen közelíteni zárkózott személyekhez, akár traumán átesett kliensekhez.

Könnyedén reagálnak mentálisan sérült gyermekek jelzéseire, és felismerik azokat a helyzeteket, amely során szüksége van a terapeutának segítségre. A terápiás kutya minden esetben megfelelően reagál a közeledésekre. Képes azt aktívan vagy passzívan fogadni, ugyanakkor az egyensúly érdekében képes közömbös maradni, vagy akár aktívan elhúzódni. Ha egy érzelmileg nehezen megközelíthető személy mellé kerül, akár lassan közeledik, hogy elnyerje a másik bizalmát.

Ugyanakkor egy túláradó szeretetnél, amelyben a kutya mint egy másik élőlény eltűnne a túlzott kapcsolódásban, képes kibújni a felé irányuló „ölelésből”. Ebből látható, hogy a tükröző funkció kifejezetten hasznos egy terápia során. A kutyák minden esetben megfelelően reagálnak, és visszajelzik a másiknak, hogy valószínűleg mit érezhetnek az emberek a közeledés során. Edukálnak, fejlesztenek, ezáltal felhasználhatóak a prevenció, rehabilitáció és intervenció során is.

Milyen kutyák alkalmasak terápiára?

Magyarországon a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség a hivatalos szervezet, amely felügyeli a segítőkutyák kiképzését. A szövetségen belül természetesen több alapítvány, civil szervezet megtalálható, viszont minden kutya munkába állasa előtt ellenőrzés zajlik.

Jelenleg az országban kifejezetten a labrador, uszkár, és a border collie a legismertebb kutyafajták ezen a területen. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a segítőkutya foglalkozás fajspecifikus lenne. Minden esetben az adott kutya egyéni képességeit veszik figyelembe, és ezáltal határozható meg a kiképezhetősége.

Milyen lehet a kutyakiképzés?

A kutyák kiképzése hivatalos formák között zajlik, amely során számtalan parancsot, viselkedési formát szükséges elsajátítania a kijelölt kutyának. A képzés lezárása előtt egy alkalmassági vizsgát kell tennie, amely során bekell mutatnia szimulált helyzetekben, hogy képes elvégezni az éles szituációkban is a rábízott feladatokat.

A segítőkutyusoknak minden esetben követniük kell gazdájuk irányítását, feltétel nélkül el kell fogadniuk a nekik kiadott utasításokat. Szigorú fegyelmi követelményeknek kell megfelelniük, hiszen nem lehetnek semmilyen helyzetben agresszívak, vagy akár figyelmetlenek. A terápiás folyamat biztonságát adják ezek a szigorú előírások. A kutya akkor sem reagálhat félelemmel vagy indulattal, ha akár csoportosan közelítenek felé, akár nagy hanggal, mozdulatokkal.

A vizsgát követően hivatalos igazolványt szerez a kutya, amellyel igazolható, hogy kiképzett segítőről beszélünk. Ezt az igazolványt szükséges minden helyzetben a felvezetőnek magával hordania. A kutya innentől kezdve bevonható a terápiákba, egyéni és csoportos formákban használható a kutyus.

Az egyéni helyzetekben legtöbbször a felvezető maga is pszichológus, így a munka során közvetlenül betudja hozni a helyzetbe a kutyáját. A csoportos terápiák, foglalkozások esetén azonban gyakran van a helyzetben egy pszichológus, egy segítő személy, és maga a kutya felvezetője, kiképzője.

Ez a munka kifejezetten fárasztó, épp emiatt általában kb. három napot szoktak dolgozni ezek a kutyusok. Szükség van a pihenésre és feltöltődésre azért, hogy minél tovább képesek legyenek őszinte örömmel részt venni a munkájukban.

Milyen más segítők vannak még?

A terápiás kutyák mellett számtalan más elfogadott felhasználása is van a kutyáknak Magyarországon. A segítő kutyák között a legtöbb esetben valamilyen diszfunkcióval jellemzett személy kap ilyen segítőt.

Elsősorban az érzékszervi sérülések esetén van a legnagyobb felhasználás. Kifejezetten elterjedtek a vakvezető kutyák, akik a gazdájuk közlekedésében, mindennapi életében nyújtanak segítséget. Egy vakvezető kutya a megtanult technikák, és elsajátított vezetési formák által segít a látássérült személynek megtalálni úticélját.

Az ő kiképzésük hasonló módokon zajlik mint a terápiás kutyáké. A kiképzést követően egy alkalmassági vizsgát kell tenniük, de a tanulás megkezdése előtt is szigorú feltételeknek kell megfelelniük. Továbbá miután is a gazdájukhoz kerültek mint vizsgázott vakvezetők, utána is közösen szükséges letenniük egy úgynevezett közlekedési vizsgát.

A látássérültek segítésé túl ma már vannak mozgássérült segítő kutyák, akik a gazdájuk mozgásában segítenek. Továbbá hallássérülteket segítő kutyákat is képeznek, akik a gazdájuk helyett hallanak meg fontos, akár életmentő hangokat, ezeket pedig vizuális jelzésekkel kommunikálják.

Az érzékszervi sérüléseken túl, egyre gyakoribbak a jelző kutyák is. Ezek a négylábúak szó szerint életet mentenek. Kiképzésük során megtanulják felismerni és jelezni gazdájuk valamilyen betegségből adódó rohamait, vagy súlyos szövődményeit. Akár egy magas vércukor szintet, akár egy közeledő súlyos szívritmuszavart is képesek érzékelni és jelezni. Azonban gyakran láthatunk akár epilepszia jelző segítőket is, akik a rohamok előtt egyértelmű jelzéseket adnak gazdájuknak.

Ezek a kutyák ugyanolyan jogosultságokkal rendelkeznek mint egy terápiás kutya. Fontos, hogy minden esetben fegyelmezetten gazdájuk mellett legyenek, hiszen ez gyakran a személy biztonságát jelenti. Hatalmas értékű munkát végeznek, amiért kifejezetten nagy hála és szeretet jár számukra.

Fontos, hogy mindig minden esetben betartsuk a rájuk előírt szabályokat. Semmiképp sem szabad gazdájuk mellől elvinni, vagy elterelni a figyelmüket. Továbbá minden esetben ugyanúgy figyelni kell testi épségükre, akár egy embernél, hiszen hivatalosan ugyanolyan státuszban vannak akárcsak mint mi.

A blogcikket munkacsoportunk korábbi tagja, Balogh Ádám pszichológus írta. Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége lelki problémái leküzdésében, forduljon bizalommal szakembereinkhez.

Balogh Ádám online pszichológus