Párkapcsolati problémák: jelentős korkülönbség

Párkapcsolati problémák: jelentős korkülönbség

Párkapcsolati problémákkal foglalkozó cikksorozatunk első részében arról fogunk írni, hogy milyen tipikus nehézségekkel kell megküzdenie a pároknak, amennyiben férfi és nő között jelentős a korbeli eltérés. Hogyan lehet áthidalni ezeket a párkapcsolati problémákat, milyen tényezők stabilizálnak egy párkapcsolatot?

A régebbi időkben nem volt ritka a nő és férfi közti jelentős (10 év, vagy akár még annál is több) korkülönbség, hiszen a férfiak akkor nősültek, amikor már meg tudták teremteni leendő feleségük számára az együttéléshez szükséges feltételeket, stabil egzisztenciát.

Hagyományosan a férfi feladata volt a család eltartása, az anyagi biztonság megteremtése azonban hosszú éveket vett igénybe. A szegényebb rétegekben ez nem volt ennyire bevett szokás és az iparosodás kezdetével a gazdagabb rétegekben is megváltozott mindez. Manapság nem annyira az anyagi, sokkal inkább érzelmi alapú házasságok köttetnek. Megváltozott tehát a párok elvárása is a kapcsolatukkal szemben. Újabban ismét gyakoribbá vált azonban az, hogy más generációból válasszon párt magának egy nő, vagy egy férfi.

Milyen reakciókra számíthatnak a nagy korkülönbség esetén párok?

Manapság, bár egyre elterjedtebb, hogy a pár férfi és női tagja között jelentős korbeli különbség legyen, nagyon eltérő megítélés alá esik, ha idősebb a nő vagy idősebb a férfi a párkapcsolatban. Általánosságban elmondható, hogy a férfiakkal szemben a társadalom elnézőbb, míg a nőkkel szemben hajlamosabbak vagyunk előítéleteket megfogalmazni. Egy idősebb férfi a többi férfitől leginkább csodálatra számíthat, ha a párja nála jóval fiatalabb. Az ilyen kapcsolatban élő nőkről azonban azt gondolják, hogy leginkább anyagi érdekből vannak együtt férjükkel.

A jóval idősebb nőből és fiatalabb férfiból álló párok a társadalomból talán még gyanakvóbb megnyilvánulásokat váltanak ki. Gyakran kénytelenek szembesülni azzal, hogy az idősebb női félről azt feltételezik, hogy szexuálisan kihasználja a férfit, nem pedig mély érzelmeket keres a kapcsolatban. Ebben a felállásban a férfiakkal szemben sem olyan elnézőek az emberek, hiszen gyámoltalannak, vagy anyafigurát keresőnek bélyegzik őket.

Ezek az előítéletek egyéni és párkapcsolati szinten is hatnak, plusz feszültségeket generálhatnak a pár tagjai között.

Milyen nehézségekkel jár együtt a generációs különbség?

Akár a nő, akár a férfi az idősebb, elmondható, hogy mivel más életszakaszban járnak, általában más életfeladatokat is kell megoldaniuk. Tipikus párkapcsolati problémákhoz vezethet az, amikor az idősebb férfi például már felnevelt egy (vagy több) gyermeket, ezért előfordul, hogy a hátrelévő életét újabb kötöttségek nélkül szeretné élvezni. A fiatal nő számára ez kezdetben vonzó lehet (hiszen megfogja az idősebb férfi tájékozottsága, tapasztalata). Néhány év múlva a nőnek megváltozhatnak az igényei, ami komoly konfliktushoz vezethet. Az eltérő életszakasz miatt a jövőbeni célok összeegyezetetése problémás lehet.

Ha bármelyik félnek van már gyermeke, a mozaikcsaláddá válás újabb kihívásokat tartogat. Komoly nehézséget jelent a helyzet minden szereplőjének, hogy a saját és a többiek elképzeléseit, eltérő szokásait összeegyeztessék. A közös élet során új viselkedésmódokat alakítsanak ki, életkortól függetlenül alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez.

Minden párkapcsolatot jelentősen befolyásolnak az egyéni krízisek (pl. az egyik fél szülőjének elvesztése), melyek az intim viszonyra is hatnak. Egy fiatalabb nő vagy férfi nem biztos, hogy átélte már ezt, ezért könnyen előfordulhat, hogy nem rendelkezik azokkal a képességekkel, melyekkel segíthetné partnerét a nehéz időszak átvészelésében. Ezen túl érdemes megjegyezni, hogy minden veszteség alakítja a személyiségünket, ami után kapcsolataink újraszervezése is elengedhetetlen.
A gyermekvállalás is tipikus konfliktus a nagy korkülönbséggel jellemezhető párok között. Igen gyakori, hogy az idősebbik fél nem kíván már közös utódot, ami legtöbbször akkor okoz nagy feszültséget, ha a fiatalabb félnek nincs még saját gyermeke, de vágyik rá. Nagyon gyakori, hogy ez tabu témává válik a pár tagjai között.

Mi az, ami összekovácsolhatja a nagy korkülönbséggel jellemezhető párokat?

Kutatások kimutatták, hogy az egyik legerősebb összetartó erő a párunkkal érzett hasonlóság. Egyforma anyagi vagy társadalmi státusz, iskolai végzettség, értékrend, intelligenciaszint, sőt még a fizikai hasonlóság is növelheti a másik iránt érzett szimpátiánkat. Életünk során folyamatosan alakul az értékrendünk, módosul látásmódunk, ami egy hosszú távú kapcsolatban nehézségeket jelenthet. Megfelelő kommunikációval és empátiával azonban ezek a különbségek áthidalhatóak.

Ráadásul a változó korban levő nők lelki értelemben gyakran hasonló dolgokra vágynak, mint a  húszas éveikben levő férfiak: önmegvalósításra, szakmai sikerekre. Így tehát jól megérthetik egymást. Hasonló mondható el az ötvenes férfiakról és a húszas éveikben járó hölgyekről. Bevett sztereotípia, hogy a nők lelkileg hamarabb érnek, így gyakran valóban jobban kijönnek egy idősebb férfival, mint kortársaikkal.

Mit mondanak a kutatók a nagy körkülönbségről?

A párkapcsolattal való elégedettség a kutatások szerint nincs összefüggés a korkülönbség esetén a párkapcsolatban, sokkal inkább  a hasonló érdeklődésből és közös célokból fakadó érzelmi közelségből. Ha jelentősen eltér a pár tagjainak értékrendje, az ugyanis sok konfliktust szül, ami ha nincs meg a megfelelő kommunikáció és tolerancia a felekben, könnyen a kapcsolat kudarcát okozhatja.

Ha kíváncsi Ön és párja mennyire elégedettek a kapcsolatukkal, érdemes kitölteniük az alábbi kérdőívünket.

Cikksorozatunk következő részében a megcsalásról lesz szó. Várjuk vissza weboldalunkra szeretettel!

Ajánlott irodalom:

Papp, P. (szerk.) (2014) Párok tévúton. Új irányok terapeutáknak. Animula Kiadó

A bejegyzést Szabó Lili klinikai szakpszichológusunk írta. Amennyiben úgy érzi, hogy segítségre van szüksége lelki problémáinak leküzdésében, ide kattintva foglalhat időpontot szakemberünkhöz online pszichoterápiára.

Szabó Lili online pszichológus