Párkapcsolati problémák: hűtlenség

Párkapcsolati problémák: hűtlenség

Manapság a különböző magazinok címlapjairól, a tv-ből és az internetről tökéletesre retusált megjelenésű nők és férfiak néznek ránk vissza, ami azt sugallja, hogy mindig lehet szebbet, jobbat, másik párt találni. Folyamatosan van okunk a másokkal való összehasonlításra, ami azonban nem csak kínzó, hanem felesleges is, hiszen ahogy két egyforma ember nincs, úgy két egyforma kapcsolat sem létezik.

A házasság napjainkban egy romantikus szövetséget jelent, melyet könnyen megingathat a megcsalás. A válás ugyanakkor nehéz, mert ezzel le kellene mondanunk a kapcsolatunkban meglevő jó dolgokról, valamint gyakran az együtt felépített családról és egzisztenciáról is. A megcsalás sok kapcsolatnak a kegyelemdöfést jelenti, adhat azonban új energiát is. Felerősítheti bennünk a vágyakozást a másikhoz való kapcsolódásra. Motiválhat az elvesztett érzések újra megtalálására.

A megcsalás egy riasztás….

Egy ideje arra gyanakodni, vagy hirtelen megtudni, hogy megcsalt a párunk nagyon fájdalmas érzés, ami csak igen lassan csillapodik. Ahhoz, hogy ez a szörnyű érzés megváltozzon bennünk, érdemes alaposabban átgondolnunk a kapcsolatunk történetét, elhelyezni ebben a csalódást. Ezután lehetséges csak megfontolt döntést hozni a párkapcsolat jövőjéről, hiszen az esetleges folytatás új alapok lefektetését is magával kell hogy hozza.

A megcsalásból tehát ugyan úgy, mint más veszteségekből fel kell épülni érzelmileg (ha meghal egy szerettünk sem várjuk magunktól, hogy már másnap túl legyünk a gyászon). A megcsalás mindenképpen egy riasztás. Ez vagy a kapcsolat megújításához, vagy megszakadásához vezet. A hűtlenség által generált heves érzelmek/indulatok segíthetnek olyan energiákat felfedezni egy tartós kapcsolatban, melyekről az együtt töltött évek alatt nem volt tudomásunk.

Fontos tudni, hogy egy szeretői kapcsolat mindig bizonyos szempontból elérhetetlen marad. Attól, hogy a korábban hűtlen fél kilép a tartós viszonyából alapvetően megváltozik (és ettől gyakran fel is bomlik) a szeretői viszony. Megszűnik ugyanis a folyamatos sóvárgás a másik iránt és új alapokra kell helyezni ezt a kapcsolatot (ezért pedig meg kell dolgozni). Ezért van az, hogy sokszor a szerető megléte stabilizálja a házasságot. A megcsalás érzelmi feldolgozásának is megvannak a tipikus szakaszai, melyeket alább ismertetünk.

Milyen szakaszokon megy át a kapcsolat a hűtlenség napvilágra kerülése után?

Az első a krízis szakasza, ami intenzív, egymásnak ellentmondó érzelmeket hoz magával. Elképzelhető, hogy az egyik pillanatban a pokolra kívánjuk kedvesünket, máskor pedig azt érezzük, hogy a világ végét jelenti számunkra, hogy egy másik nővel, vagy férfival kezdett. Jellemzőek a megalázottság, a düh érzései és a távolságtartás a megcsalt fél oldaláról, a másik oldalról pedig  a bűntudat. Jó, ha nem tabu a megcsalás, lehet erről beszélni, de az apró részletek kibeszélése csak felesleges fájdalommal járna.

A következő szakasz a belátásé. Ennek során a pároknak meg kell találniuk a választ arra a kérdésre, miért történt ez meg a kapcsolatukban. Ebben milyen egyéni és párkapcsolati tényezők játszottak közre? Mit jelent a megcsalás a hűtlen félnek? Mit keresett ebben a viszonyban? Lehet, hogy tudatatlanul egy elfeledett érzést hozott elő a másik nő vagy férfi, vagy az illető személyiségének egy új, eddig ismeretlen részére világított rá.

A válaszokat a miértekre tehát nem minden esetben a viszonyban kell keresni. Ezután lehet csak jelentést találni a történteknek és integrálni a párkapcsolat történetébe, vagy hatékonyan dönteni a viszony lezárásáról. Sok esetben előfordul, hogy a szakításra első felindulásból kerül sor, ami megnehezíti a viszony érzelmi lezárását.

Rengeteg megkeresés érkezik hozzánk, ahol még évek vagy évtizedek múlva is a csalfa partnerhez ragaszkodnak a levélírók. Ez természetesen nem zárja ki, hogy a megcsalt félnek új kapcsolata legyen, de ha nem történik meg a megcsalás érzelmi feldolgozása, akkor az új kapcsolat óriási hátránnyal indul. Az a fél, aki már csalódott ugyanis egy idő után az új partnerével szemben is bizalmatlan lehet, vagy könnyen előfordulhat, hogy ismét csalfa partnert választ.

A megcsalás feldolgozásának harmadik szakasza az új jövőkép kialakítása.
Itt nagy hangsúly kerül a bizalom helyreállítására. Mi kell hozzá, hogy a megcsalt fél megbocsásson? Szükség lehet valamilyen jóvátételre és időre is. A kapcsolatot mindenképpen újra kell szervezni egy ekkora krízis után. Tisztázni az elvárásokat, valamint hogy a továbbiakban hogyan fogják a nehéz helyzeteket kezelni.

A hűtlenség krízisének feldolgozásában gyakori a különböző fázisok közti sodródás. Sok türelem és párterápiás munka szükséges a fent említett kérdésekre való mély és őszinte válaszok megtalálásához és a kapcsolat újraszervezéséhez. Tudnunk kell, hogy a  felek közti bizalom helyreállítása egy érzelmi munka eredménye, nem pedig egy idővel magától is lezajló folyamat.

Mi szükséges ahhoz, hogy a pár új alapokra fektesse a kapcsolatát? Hogyan lehet együtt élni a hűtlenség tudatával?

Azok a párok, akik egy megcsalás után együtt maradtak nagyon sokfélék, eltérő módokon reagálhatnak erre a krízisállapotra. Vannak azonban tipikus reakciómódok, melyeket Esther Perel párkapcsolati terapeuta írása nyomán részletezzük.

Vannak párok, akik bár együtt élnek, valójában a múltban ragadnak. Az önsajnálat és a bosszúvágy még évekkel, sőt évtizedekkel a hűtlenség után is elkísérheti őket. A viszonyukban állandósulhat egymás hibáztatása és a valódi fájdalmak elfedésének vágya (amikor nem beszélnek a megcsalásról).

Vannak olyan párok, akik a közös vagyon, vagy a gyermekeik miatt maradnak együtt. Úgy döntenek ugyanis, hogy a stabilitás és a kiegyensúlyozott háttér miatt feladják az izgalomra és a szeretet érzésére vonatkozó vágyukat. Inkább ahhoz ragaszkodnak, amit együtt felépítettek, mintsem ahhoz, hogy az érzelmi igényeiket kielégítsék. A szenvedély és a szeretet helyét viszonyunkban a fájdalom veszi át.
Olyan újrakezdő párokkal is találkozott azonban Esther Perel akik azt nyilatkozták viszonyukról, hogy jobbá vált, mint amilyen a hűtlenség előtt volt. Újra egymásra találtak és azokat a dolgokat amiket korábban nem tudtak megbeszélni, vagy átélni, egymás karjaiban élték át a történtek után. Ők a hűtlenséget integrálták a közös történetükbe.

Mit üzen a hűtlenség?

Fontos tudni, hogy a sztereotípiákkal ellentétben a megcsalás nem csak a párkapcsolatról üzen valamit. Tehát nem csak a boldogtalan párkapcsolatban élő nők, vagy férfiak lépnek félre! Valójában egy idegen ő vagy férfi adhat olyan érzést, amit eddig elnyomtunk magunkban. Segíthet előhozni olyan dolgokat, melyeket addig nem tudtunk megengedni magunknak (ezt nevezik árnyékszemélyiségnek).

Egyéni problémák, önismereti hiányok is okoznak tehát hűtlenséget, nem csak a rosszul működő párkapcsolat. Ha az ember nem érzi jól magát a bőrében, akkor ugyanis ösztönösen is keresi a megoldást a problémájára. Bevallva, vagy bevallatlanul sokszor egy másik életet keres az, aki félrelép. Valójában nem új társra, hanem egy új személyiségre vágyik. Figyelem és vágyakozás után áhítozik, melyeket nem tud kérni, vagy nem kaphat meg a jelenlegi partnerétől. Ez azonban csak illúzió, az önismereti munkát sajnos nem lehet megspórolni. Ennek hiányában ugyanis (bár másik partner mellett) újra előjöhetnek a korábbi párkapcsolati nehézségeink.

A megcsalás tehát egyéni szinten is előhozhatja belőlünk egy másik oldalunkat, melyet szükséges a személyiségünkbe és a kapcsolatunkba is integrálnunk. Ha ez megtörténik, a korábbi kapcsolat egy új szinten szerveződhet ujjá mindkét fél megelégedésére.

Ajánlott irodalom:

Heyn D (2003) A vágy csendje. Háttér Kiadó Budapesten
Siegel J.(1992) A bizalom helyreállítása. Tárgykapcsolati családterápia. Animula Kiadó
Perel, E. (2005) Szeretkezés fogságban. Oriold és Társai Kft.
Perel, E. (2007) The state of affairs. Rethinking infidelity. Harper Collins Publishers.