Tapasztalataim az önismereti munkáról

Tapasztalataim az önismereti munkáról

Mindig is nagyon érdekelt a pszichológia, rengeteg könyvet olvastam, előadást meghallgattam, sok kisebb, gyors technikát elsajátítottam autodidakta módon. Ezeket mégsem tartottam elegendőnek, így szakemberhez fordultam szorongásaim csökkentése érdekében.

Már három éve járok önismereti terápiába az onlinepszichologus.net oldal egyik pszichológusához. Egy terapeutával való közös munka, olyan érzékeny területek feltárását jelenti, amelynél kiemelten fontos a két fél közötti bizalom. A pszichológusommal való találkozásom első perceiben éreztem, hogy ehhez minden emberi feltétel megvan, mely a közös munka előre haladásával csak tovább mélyült.

Beszélgetéseink eredményességét segíti kedves, elfogadó stílusa, mely olyan „szelíd határozottsággal” párosul, amellyel rámutat a lényegre és óvatosan, nem bántóan emeli ki mindazokat a tényezőket, amelyek az adott probléma, feszültség gyökeréhez és megoldásához, legyőzéséhez elvezetnek, ha én is akarom, ha felkészültem és megértem rá. Szakmai tudása és tapasztalata segítségével pontosan tudja, mikor van ez a pont.

Akaratom ellenére nem kell semmit sem megtennem, nincs kényszer. Számtalan szorongást keltő problémát segített megoldani egy-egy megfelelő helyen és időben feltett, elgondolkodtató kérdésével. Előfordulnak kellemetlen helyzetek, amikor magammal szembenézve, olyan dolgokat is meglátok, amiket korábban nem akartam. Ezeken a nehezebb szakaszokon is kedvesen, segítő kezet nyújtva vezet át miközben érzem, hogy nem vagyok egyedül. Tudja, hogyan adja át nekem azt a tartalmat, amire az adott helyzetben szükségem van az előrehaladáshoz

A terápia során elsajátított tudás nemcsak az önbizalmamat erősíti, hanem több, mélyben zajló folyamatra is pozitív hatással van. Ki tudok, és ki merek állni magamért, amiben az a meglepő, hogy a cselekvés vagy reakció nem tudatos döntés szinten jelentkezik, hanem egyszerűen így érzem helyesnek az adott szituációban. Az önismereti terápia segít megérteni jobban a saját lelki működésemet és mások reakcióinak lehetséges okait.  Megtanulom értelmezni mások reakcióit, kicsit mintha kívülről és nem teljesen bevonódva érzékelném őket. Mivel objektívebben látok rá egy feszült helyzetben az engem ért impulzusokra, nyugodtabban tudok reagálni, könnyebben tudok megoldást találni. Mások megismerésében, viselkedési mintáinak felismerésében és megértésében is sokat haladtam előre.

Nagyon várok minden beszélgetést, mert izgalmas dolgok kerülnek mindig a felszínre olyan szituációk alapján, amiket megéltem, amik velem történtek. Érdekes, hogy gyakran néhány nap elteltével jön a felismerés. Nagyon élvezem az utat, amin haladunk, minden kis göröngyével együtt, mert nem mindig könnyű szembenézni olyan dolgokkal, amiket addig nem akartam meglátni vagy észrevenni. A beszélgetések hatására kezdtem azt megérezni, hogy valóban elkezdődött valami, hogy fejlődők, jobban érzem magam az életemben, változtatni tudok magamon és más szemmel, más szemlélettel is tudok nézni az engem körülvevő világra.

A beszámolót egy névtelenséget kérő korábbi páciensünk írta a közös munkánkról. Amennyiben Ön is lelki problémával küzd, szakembereink készséggel állnak rendelkezésére. Kattintson ide és olvassa el bemutatkozásukat!