Az autogén tréningről

Az autogén tréningről

Napjainkban az egyik leggyakrabban emlegetett kifejezés a stressz. Mindenki mögött állnak stresszes, szorongással teli napok, mindenki vállát nyomják feladatok, elvárások, melyek alatt igyekszünk nem összerogyni. Folyamatosan keressük a stressz– és szorongásoldó módszereket, lehetőségeket. Az autogén tréning pontosan ilyen.

Az autogén tréning egy relaxációs módszer, amely a német pszichiáter, Schultz nevéhez fűződik.

Miért jó az autogén tréning alkalmazása?

Az autogén tréning lényege, hogy önmagunkra, testérzeteinkre irányuló passzív koncentrációval mind fizikai, mind lelki szinten ellazuljunk. Passzív koncentráció során a külső ingereket igyekszünk kizárni, figyelmünket pedig testérzeteinkre irányítjuk úgy, hogy nem teszünk aktívan egyes kívánt ellazult állapotok eléréséért, csupán hagyjuk, hogy az érzések megérkezzenek.

A relaxált állapotot úgy érjük el, hogy gondolataink segítségével befolyásoljuk szervezetünk önszabályozó rendszerét, többek között a keringést, a szívritmust és a légzést – tulajdonképpen megtanuljuk autonóm idegrendszerünket ellazítani. 

Az autogén tréning testi szinten jelentős változásokhoz vezethet, mint például:

  • Izomtónus csökkenése
  • Vérnyomás csökkenése
  • Perifériás vérerek tágulása
  • A légzés hasi légzés felé tolódik a mellkasi helyett
  • A gyomornyálkahártya véráramlásának fokozódása, ezáltal a bél és gyomor működésének normalizálódását elősegíti
  • Szívverés egyenletesebbé válik
  • A szervezetben az oxigén jobban hasznosul

Hogyan sajátítható el az autogén tréning?

A módszer elsajátításában szakember segítségére van szükség. Ez általában csoportos formában történik, de egyéni konzultáció keretein belül is van lehetőség a relaxáció megtanulására. A módszer elsajátításához szakember segítségével 12-15 alkalomra van szükség. A végzett gyakorlatok egymásra épülnek, így a hetek során egy tanulási folyamat zajlik le.

Ehhez elengedhetetlen, hogy ne csak a közös alkalmak során, hanem a köztes időben is szánjunk időt a gyakorlásra: ez ideális esetben napi 2-szer 10 perc relaxációt jelent. A közös gyakorlások alkalmával a relaxációt a szakember vezeti, illetve a relaxációhoz kapcsolódó élmények, önismereti aspektusok feldolgozásával egészülnek ki az alkalmak. A gyakorlás ülve vagy fekve, kényelmes testhelyzetben történik, lehetőség szerint zavartalan környezetben.

Miben segíthet az autogén tréning?

Szeretné kipróbálni a gyakorlatban is az autogén tréninget? Maróti Eszter pszichológusunk készített hozzá egy videót is, amely segítségével közelebbről megismerheti ezt a relaxációs technikát. A videót ide kattintva megtekintheti.

Amennyiben úgy érzi, hogy szeretné szakember segítségét kérni az autogén tréning elsajátításához, forduljon bizalommal pszichológusainkhoz!

Ajánlott irodalom:

Jakab Margó: Gyakorlati útmutató az autogén tréninghez

A cikket Maróti Eszter pszichológus írta, akihez ide kattintva tud időpontot foglalni négyszemközti online konzultációra.

Maróti Eszter OnlinePszichológus.net