Brainspotting – egy új traumafeldolgozási módszer

Brainspotting – egy új traumafeldolgozási módszer

A mai podcast-ben dr. Szabó Zsuzsanna pszichoterapeuta szakorvosunk által egy új pszichoterápiás módszert, a brainspottingot ismerheti meg, amelyet sokan az új EMDR-nek is neveznek. A brainspotting egy olyan alternatívája a nonverbális traumafeldolgozó pszichoterápiás munkának, amely szintén használja a szemmozgásokat, mint ahogy az EMDR terápia is, azonban kissé más módon.

A brainspotting a kliens látóterének egyes pontjait – magyarul talán foltoknak lehetne fordítani -, veszi igénybe ahhoz, hogy segítse a traumák feldolgozását. Ezt az új, nagyon friss terápiát már Magyarországon is egy több szakember alkalmazza, és erről hallhat most bővebben a mai videóban. Kattintson és tudjon meg többet a brainspottingról!

A brainspotting megalkotása

David Grand nevéhez fűződik a módszer kidolgozása, az EMDR továbbfejlesztéseként. Véleménye szerint amerre nézünk, az befolyásolja az érzéseinket egy adott témában. Lényegében a szemünk aktuális pozíciója kapcsolatban van a tudattalan érzelmi élményeinkkel is. Amikor egy felkavaró problémával kapcsolatos szempozícióra összpontosítunk, az megfelelő terapeutai vezetés mellett feloldja a problémával kapcsolatos érzelmi és fizikai stresszt.

A brainspotting során a látótérben azt a pontot keresi meg a terapeuta és a kliens, amely leginkább reflektál arra az érzésre, ami a feldolgozandó problémával kapcsolatos. Megfigyelte ugyanis, hogy ez a pont különbözik attól, ahová akkor tekintünk, amikor kellemes emlékeket idézünk fel.

Hogyan működik a brainspotting terápia?

Az elmélet szerint a traumatikus érzések megrekednek a páciens testében, ami pszichoszomatikus betegségekhez is vezethet. Ez az új traumafeldolgozási módszer pedig segít az agy memóriájának újraindításában, aminek következtében visszaáll az eredeti homeosztázis a páciens testében és agyi működésében is. A brainspotting tehát az agy-test kapcsolatra összpontosít.

A brainspotting előnye, hogy a páciensnek nem kell a traumát újra átélnie annak érdekében, hogy megkönnyítse a feldolgozását. A terápia a hagyományos pszichoterápiákhoz képest alulról felfelé irányuló terápia, amely képes hozzáférni és kezelni is az agyterületeken bennrekedt traumákat.

Célja a stressz feloldása fizikailag a testben, ami által feloldódik érzelmi szinten is.

Milyen lelki problémák esetén hasznos a brainspotting?

A brainspotting terápia hatására csökkenthető

Alkalmazása során a páciensekre gyakorolt pozitív hatásai között szerepel:

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon: