A generalizált szorongás kezelhető gyógyszer nélkül?!

A generalizált szorongás kezelhető gyógyszer nélkül?!

Ahogy korábbi blogbejegyzésünkből is kiderül a szorongásos kórképeknek több típusa van. A leggyakoribbak ezek közül a pánikbetegség, a fóbiák és a generalizált szorongás. Jelen írásunkban ez utóbbira térünk ki részletesen.

Mi az a generalizált szorongás?

A generalizált szorongás azt jelenti, hogy a félelem nem csak egy bizonyos helyzetben vagy egy bizonyos tárggyal (ez lehet személy, vagy állat is) kapcsolatban áll fent, hanem általános ún. szabadon lebegő. Ez változatos tünetekkel jár együtt, többnyire ezek a szomatikus tünetek vannak a fókuszban, ezek okoznak jelentős szenvedést a páciensnek, nem a feszültség szubjektív érzése. A leggyakoribbak ezek közül a remegés, izzadás, izomfeszülés, szédülés, gyomorpanaszok és a feledékenység. A betegek sokszor tartanak saját vagy szeretteik megbetegedésétől. Ez a kórkép nőknél kettő-négyszer gyakoribb, mint férfiaknál. Családi ismétlődése aláhúzza a genetikai szerepét a kialakulásában. A tünetek gyakran lassan, fokozatosan fejlődnek ki.

Hogyan diagnosztizálható?

A szorongásos zavarok diagnózisa pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus feladata. Ez már csak azért is lényeges, mert igen sokszor előfordul, hogy a generalizált zavar mellett a kliensnek más betegsége is van. A diagnosztikus kritériumok szerint a tüneteknek legalább 6 hónapon keresztül fenn kell állniuk az idő jelentős részében. Ezek lehetnek például aggodalom a rossz munkahelyi vagy iskolai teljesítmény, a jövő, vagy hátrányos anyagi helyzet miatt. Fontos, hogy a beteg csak nagyon nehezen tudja félelmeit kontrollálni és egyúttal több tünete is van az alább felsoroltak közül: nyugtalanság, fáradékonyság, koncentrációképtelenség, ingerlékenység, izomfeszülés, alvászavar.

Hogyan kezelhető a leghatékonyabban?

A generalizált szorongás zavar gyógyítása rendszerint a testi tünetek kordában tartására és az érzelmi komponensek kezelésére oszlik szét. Előbbihez relaxációs technikák elsajátítására és/vagy szorongásoldó gyógyszerek szedésére van szükség. Az aggodalmaskodó attitűd kontrollálásában igen sikeres a pszichoterápia. A kezelésnek mindig a páciens igényeire szabottnak kell lennie. A gyógyszeres terápia beállítására pszichiáter szakorvos, a pszichoterápiára klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta végzettségű pszichológus jogosult.

A leghatékonyabb kezelést több szerző szerint  is (az felhasznált referenciák listáját alább közöljük) a viselkedésterápiás technikák, a gyógyszeres terápia és a rövid dinamikus pszichoterápia jelenti. A  gyógyszeres kezelés kiegészítésére érdemes választani valamilyen pszichoterápiás irányzatot, mert a kémiai szerek hatására gyakran csak a fiziológia stresszválasz szűnik meg. Egyébként is szükséges a kliens élettörténetébe ágyazni a tüneteket. A pszichoterápia segíthet a kliensnek megtanulni kordában tartani a szorongását.

A dinamikus személet szerint a szorongás ablakot nyit a tudatalatti működéseinkre, amin be kell tekintenünk. Ez a pszichoterápiás irányzat úgy értelmezi a szorongást, mint egy fontos jelzést, ami a kliens korábbi, elfeledett belső konfliktusain alapul, ezek megértése és feloldása hosszú távú változást okoz a tünetekben. A kliens élethelyzetében, az ő személyiségének kontextusában, személyre szabottan kell azonban értelmeznünk a  tüneteit. A terápiás tapasztalat azt mutatja, hogy alapvető kapcsolati konfliktusok szinte minden esetben összefüggnek ezekkel a félelmekkel.

A kognitív-viselkedésterápiás szemlélet szerint a generalizált szorongás a személy nehézségekkel való megbirkózási képességének lebecsüléséből, az idegeskedés hasznosságával kapcsolatos pozitív hiedelmekkel függ össze. A negatív sémák középpontjában a kontrollvesztésre vonatkozó félelem, valamint a testi sérülés és a mások előtti megszégyenülés veszélye miatti aggódás volt kimutatható. A viselkedésterápiás kezelés is ezeken az alapelveken nyugszik, ezeket próbálja meg racionális szinten kezelni. A hibás viselkedés helyett újat tanítani.

Kérdése van? Személyre szabott választ szeretne kapni pszichológusainktól? Kattintson!

 

Felhasznált irodalom:

BNO-10 zsebkönyv – DSM-IV-TR meghatározásokkal. Animula Kft. Kiadás éve: 2004.
Gabbard G. O. (2008) A pszichodinamikus pszichiátria tankönyve. Oriold és Társai Kft
Németh A., Tariska P. (szerk) (2015) A pszichiátria magyar kézikönyve. Medicina, Budapest
Perczel-Forintos, D., Mórotz, K. (szerk) (2010) Kognitív viselkedésterápia. Medicina Könyvkiadó Zrt, Budapest

További olvasnivalók a témában:

Beck, A.T., Emery, G. (1985) A szorongásos zavarok és fóbiák kognitív szemlélete. Animula Kiadó, Budapest
Davis, M., Robbins E., McKay, M. (2013) Stresszoldó és relaxációs módszerek. Park Könyvkiadó, Budapest
Kopp, M., Fóris, N. (1995) A szorongás kognitív viselkedésterápiája. Végeken Kiadó.

Habis Melinda klinikai szakpszichológus


A blogbejegyzést írta az onlinepszichologus.net csapata képviseletében oldalunk alapítója és szakmai koordinátora, Habis Melinda.