Mi az a családállítás?

Mi az a családállítás?

Mai podcast előadásában dr. Szabó Zsuzsanna pszichoterapeuta szakorvosunk arról fog beszélni, hogy mi az a családállítás, és hogyan is működik. Kiknek jó, és milyen esetekben nem javallott az alkalmazása?

Mit jelent a családállítás? Milyen limitációi vannak? Hogyan lehetnek ránk hatással akár azok a családtagjaink is, akik jóval a születésünk előtt meghaltak? Mi az a morfogenetikus mező? Mi történik a kirekesztett családtagokkal, hogyan hatnak ők a család működésére, és mit jelent a családon belüli rejtett lojalitás? Tudjon meg többet a családállításról, kattintson ide:

Milyen esetben segíthet a családállítás?

A családállítás Bert Hellinger német pszichoterapeuta nevéhez fűződik, és olyan mentális vagy fizikai problémákon is segíthet, mint a szorongások, függőségek, rossz szokások, kudarcok, múltbeli traumák, megmagyarázhatatlan fizikai megbetegedések és túlzott bűntudat.

A családállítás népszerűsége abban rejlik, hogy költséghatékony módszer, mert a terápia rövid ideig tart. A legtöbb esetben egyetlen alkalomról van szó, pár óra időtartamban, ezért egyedülálló módszer a problémák megoldására.

A családállítás kritikája

Fontos azonban megjegyezni, hogy a családállítás jelenleg tudományon kívüli fogalmakkal dolgozik, ezért a szakmabeliek áltudományosnak is minősítik, mert a módszer tudományosan még nem validált, mint például a kognitív viselkedésterápia.

A családállítás hazánkban nem minősül hivatalos pszichoterápiás módszernek, így mindazok tarthatnak ilyen foglalkozást, akik családállítással kapcsolatban szereznek képesítést. Éppen ezért érdemes odafigyelni, hogy milyen szakembert választunk.

Mikor veszélyes a családállítás?

Ahogy a többi terápiás módszer, úgy a családállítás sem alkalmazható minden mentális betegség esetén. Különösen a pszichotikus állapotok, skizofrénia esetén kell kerülni ezt a módszert. Fontos tudni azonban, hogy a foglalkozásokon nem ellenőrzik a résztvevőket, ezért előfordult már, hogy pszichotikus epizód lépett fel a családállítás után a mentálisan érzékeny résztvevőknél, ami egy sürgősségi pszichiátriai ellátást igénylő állapot!

Milyen szakembert érdemes választani családállítás esetén?

A módszer jellegéből adódóan nincs utánkövetés sem, ezért sokszor magára maradhat a foglalkozás során feltörő érzelmeivel és azok feldolgozásával a résztvevő, aki segítség nélkül marad. Ezért fontos, hogyha van rá lehetőség, olyan szakembert válasszunk családállításra, aki megbízható és megfelelően leinformálható, emellett pedig van pszichológiai vagy mentálhigiénés végzettsége, mert ők alkalmat teremthetnek az utánkövetéshez, vagy megfelelő szakemberhez irányíthatják a résztvevőt.

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövess minket közösségi oldalainkon: