Progresszív izomrelaxáció gyakorlat

Progresszív izomrelaxáció gyakorlat

Egy stresszel teli, megerőltető nap után jól esik kényelmesen hátradőlni egy fotelbe, feltenni a lábunkat és lazítani. Csakhogy a gondolataink gyakran még mindig a be nem fizetett számlák, az elintézetlen ügyek, vagy az éppen félbehagyott munkafolyamatok körül forognak. Ilyenkor segítséget jelenthet valamilyen relaxációs módszer gyakorlása.

Az autogén tréning mellett a leggyakrabban alkalmazott, tudományosan pedig a legátfogóbban megvizsgált és dokumentált technika nem más, mint a progresszív izomrelaxáció. Mai rövid videónkban megismerkedhet ezzel a relaxációs módszerrel. Tartson velünk és próbálja ki ön is a gyakorlatot!

Miért hasznos a progresszív izomrelaxáció?

A progresszív izomrelaxáció elsajátításával az alábbi pozitívumok tapasztalhatók:

A progresszív izomrelaxáció hatása a mentális jólétre

Az izomrelaxációnak a mentális folyamatokra is hatásai vannak, hiszen ellazult állapotban előnyösebben, realisztikusabban, kevésbé fenyegetően, beszűkülten érzékelhetjük önmagunkat és a környezetünket. Tisztább a gondolkodás, az elemzés és az értékelés is. A kevésbé beszűkült szemlélet kreatívabb gondolattervezést és nagyobb rugalmasságot eredményez.

Hogyan néz ki a progresszív izomrelaxáció?

A gyakorlat végzése során arra kell összpontosítani, hogy a figyelmet mindig bizonyos izomcsoportra irányítjuk, megfeszítjük az izmokat, majd 5-8 másodperc után hirtelen ellazítjuk őket. Mindeközben tudatosan figyelünk az izomfeszesség változásaira. Hasonló módon végig mehetünk az egész testünkön, minden izomcsoportunkat megfeszíthetünk, majd pedig ellazíthatjuk, innen ered a progresszív elnevezés.

A megfeszítésnek és ellazításnak a váltakozása nem véletlen, ugyanis, ha egy izmot tudatosan megfeszítünk és ellazítunk, megismerjük annak a bizonyos izomnak a különböző feszességi fokozatait. Sok embernél már annyira állandósult az izmok megfeszítése, hogy alig tudják érzékelni a megfeszítés és az ellazulás közti különbséget.

Ennek a módszernek az az előnye más relaxációs technikákkal szemben, hogy könnyen és gyorsan megtanulható, az eredmények pedig már rövid idő után érzékelhetők. A progresszív izomrelaxáció tudatosan nélkülöz minden szuggesztív és vallási-filozófiai elemet.

Progresszív izomrelaxáció gyakorlat

A mai gyakorlat célja, az egész test ellazítása. Kattintson a videóra és végezze el ön is ezt a rövid gyakorlatot, és élvezze a progresszív izomrelaxáció pozitív hatásait!

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon:

Instagram
TikTok
Facebook oldal
Facebook csoport

A podcast-et dr. Szabó Zsuzsanna pszichoterapeuta szakorvosunk készítette. Amennyiben úgy érzi, hogy a stressz már úrrá lett a mindennapjain és szakszerű segítségre van szüksége, ide kattintva foglalhat időpontot szakemberünkhöz online pszichoterápiára.

dr. Szabó Zsuzsanna online pszichológus