Elalvást segítő relaxáció

Elalvást segítő relaxáció

Az alvás rendkívül fontos az emberi egészség és jólét szempontjából számos okból kifolyólag. Mai videónkban egy elalvást segítő relaxációs gyakorlatsort csinálhat végig szakemberünk vezetésével.

A videó megtekintéséhez kattintson ide:

Miért fontos az alvás?

Alvás közben a test pihen és regenerálódik. Ez az időszak lehetővé teszi a sejteknek, hogy javuljanak, megújuljanak és regenerálódjanak, ami nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez és a test megfelelő működéséhez. Az alvás alatt az immunrendszer is aktívan működik. Ez segít a fertőzések elleni küzdelemben és az egészség fenntartásában. Hiányos alvás vagy alvászavarok esetén az immunrendszer gyengébbé válhat, ami növeli a betegségek kockázatát.

Az alvás elengedhetetlen a mentális frissességhez és a kognitív funkciókhoz is. Alvás nélkül nehézkes lehet a koncentráció, a tanulás és a döntéshozatal. A rendszeres és megfelelő alvás segíthet javítani a memóriát, a kreativitást és a hangulatot. Az elégséges alvás fontos az érzelmi stabilitás fenntartásához és az érzelmi szabályozáshoz. Az alváshiány hajlamosíthat az irritabilitásra, a szorongásra és a hangulatingadozásokra.

A rendszeres alvásnak pozitív hatása van a szív- és érrendszeri egészségre is. Az elégtelen alvás növelheti a magas vérnyomás, a szívbetegségek és más szív-érrendszeri problémák kockázatát. Az alvás fontos szerepet játszik a testsúly szabályozásában és az anyagcsere szabályozásában is. Az elégtelen alvás növelheti az elhízás és az elhízással összefüggő betegségek kockázatát.

Ezek csak néhány példa arra, hogy miért fontos az alvás az egészségünk és jólétünk szempontjából. Ezért fontos fenntartani egy rendszeres, kielégítő alvási rutint és figyelni az alvásminőségünkre.

Miért alszunk el nehezen?

Az esti lefekvéshez közeledve előfordulhat, hogy nem jön álom a szemünkre. A nehéz elalvásnak számos oka lehet, ideértve a következőket:

Ha rendszeresen nehézségei vannak az elalvással, érdemes lehet konzultálni egy alvásszakértővel vagy orvossal, hogy megfelelő tanácsokat és kezelést kapjon az alvásminőség javítására. Alvási nehézségeiben a pszichoterápia is segítségére lehet. Forduljon bizalommal szakembereinkhez négyszemközti online pszichoterápiás konzultációért.

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon:

Instagram
TikTok
Facebook oldal
Facebook csoport

Az elalvást segítő relaxációs gyakorlatot munkacsoportunk egykori tagja, Gór Dóra klinikai szakpszichológus készítette.