Kiégés vagy depresszió? Mi a különbség?

Kiégés vagy depresszió? Mi a különbség?

A 21. század egyik legnépszerűbb kifejezése a kiégés, vagy idegen szóval a “burnout‘. Ha körbe nézünk baráti, családi kapcsolatainkban, kevés olyan emberrel találkozunk, aki ne mondta volna már, hogy: „Teljesen kiégtem.” Bekerült a hétköznapi szótárunkba, szinte természetessé vált, hogy idővel mindenki kiég, nem vesszük olyan komolyan.

Azonban hiába szól számos cikk arról, hogy mit is jelent kiégni, mégis az a tapasztalatom, hogy sokszor összekeverjük olyan állapotokkal, amikor bizony nem kiégésről, hanem akár már szakmai segítséget igénylő problémáról van szó. Fontos, hogy ne dugjuk homokba a fejünket! Cikkünkben a depresszió és a kiégés közötti különbségeket gyűjtöttük össze.

Mit jelent a kiégés?

A kiégés tartósan fennálló érzelmi igénybevétel következtében létrejövő átható kimerültséget jelent, amely mind fizikai, mind mentális téren megnyilvánul. Legelemibb jellemzője a törődési szándék csökkenése vagy megszűnése, az érzelmi kapacitás kimerülése.

Ilyenkor a szervezetünk a lehető legváltozatosabb módokon igyekszik jelezni, hogy valami gond van:

Nem véletlen, hogy olyan könnyen hisszük kiégésnek a depressziót, sok tekintetben hasonlít a tüneti kép. Hangsúlyosak a hangulati, érzelmi tünetek.

A depresszió és a kiégés közti különbségek

Nézzük mire érdemes figyelni a kiégés és a depresszió elkülönítése esetén:

  1. A kiégés jellemzően valamilyen jól meghatározható, külső tényező miatt alakul ki, míg depresszió esetén, nem ilyen egyértelműen meghatározható az állapotváltozás eredete. Előbbinél, ha a kiváltó tényezőt megszüntetjük (pl.: túlterhelődés a munkahelyen), a panaszok gyorsabban enyhülnek, a kiégés állapota kevésbé tartós, mint a depresszió. Fontos különbség, hogy míg a depresszió az élet teljes területét áthatja, a kiégés kifejezetten a munkához kapcsolódik.
  2. Depresszió esetén „passzív” állapotról beszélhetünk. Nagyon erős a reménytelenség és a pesszimizmus, gyakori, hogy az ágyból is nehéz kikelni, a munkán kívül egyéb hétköznapi szerepekben is nehezített a helytállás, sokszor a teendők egyre csak tornyosulnak. Ehhez képest a kiégés esetén valamelyest jelen van az optimizmus és a remény, de jelentős a tehetetlenség élménye. Ennek ellenére az alapvető funkcióit képes ellátni az ember, teendőit elvégzi, tehát egy aktív állapotról beszélhetünk, miközben túlterheltség is megjelenik.
  3. A kiégés vezető érzelmi tünete az apátia és az üresség érzése, illetve gyakran találkozunk dühvel, irritabilitással. Depresszióban a szomorúság, érzelmi kimozdíthatatlanság jellemző.
  4. Kimerültség élménye gyakrabban jelenik meg kiégés esetén, depresszióban inkább energiátlanság tapasztalható.
  5. Az örömtelenség (anhedónia) depresszió esetén hangsúlyosabb, kiégés esetén az örömre való képesség megmarad.
  6. A fizikai tünetek a kiégés esetén gyakoribbak.
  7. Az önértékelés kiégés esetén a munkahelyi identitásunkat érinti, hivatásban, szakmaiságban kérdőjelezi meg magát az ember, míg depresszióban az énkép teljességében negatívvá válik.
  8. Társas kapcsolatainkra a depresszió negatívabb hatással van, a passzivitás itt is jelentkezik. Kiégés esetén az irritabilitás, az érzelmi kimerülés miatti empátiahiány pedig konfliktusokat generálhat.
  9. Végül, de nem utolsó sorban a kiégés esetén önsértéssel, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, viselkedések nem jelennek meg, míg a depresszió során igen.

A depresszió egy olyan hangulati zavar, amely esetén javasolt klinikai szakpszichológus felkeresése, de ne felejtsük el, hogy a kiégés könnyen válhat a depresszió előszobájává! Fontos komolyan venni! Akár a kiégés, akár a depresszió tüneteit észleli saját magán, szerettein, esetleg kollégáin, ne habozzon segítséget kérni vagy segítséget nyújtani!

A kiégés-depresszió témakörét videós formában is feldolgozta szakemberünk. Tekintse meg a felvételt és iratkozzon fel a YouTube-csatornánkra is, ha még nem tette!

Felhasznált szakirodalom

  • Freudenberger, H. J. (1974). Staff burn‐out. Journal of social issues30(1), 159-165.
  • Tavella, G., & Parker, G. (2020). Distinguishing burnout from depression: An exploratory qualitative study. Psychiatry Research291, 113212.

A blogcikket Maróti Eszter pszichológusunk írta. Amennyiben kiégés vagy depresszió gyötri, forduljon bizalommal szakemberünkhözIde kattintva tud időpontot foglalni négyszemközti online konzultációra.

Maróti Eszter OnlinePszichológus.net