Apává válás – félelmek és aggodalmak

Az első gyermek érkezése előtt és után milyen aggodalmak és félelmek jelenhetnek meg az apákban? Ezeket az aggodalmakat járja most körbe Kovács Gábor tanácsadó szakpszichológusunk apává válás videósorozatának második részében. A félelmek és aggodalmak megfelelő kezeléséhez és csökkentéséhez is kaphat néhány ötletet, tartson velünk! A család bővülése miatt megváltozik a házastársi kapcsolat, ami teljesen normális
BŐVEBBEN

Apa leszek! – De hogyan készüljek fel az apaságra?

Blogunkon már számos cikkben írtunk a terhességről és a szülésről. Arról, hogy nőként hogyan érdemes felkészülni a szülésre, illetve arról is, hogy kismamaként mikor érdemes pszichológust felkeresni. A gyermekvállalás azonban kétségkívül az egész családra hatással van, hiszen egy új családtag érkezése számos változást hoz magával. Az apaszerep fontosságáról szóló blogcikkünkben már említettük, hogy a pszichológia
BŐVEBBEN

A terméketlenség kérdései

Manapság nagyon kitolódott a gyermekvállalás ideje, ezért rengeteg pár kénytelen szembenézni azzal, hogy spontán nem jön létre a terhesség. Magyarországon általában egy évnyi sikertelen próbálkozás után javasolják az orvosi kivizsgálást a pároknak. Ebben az írásban kifejezetten a meddőség lelki hatásaival foglalkozunk. Mit élnek meg a meddőnek nyilvánított párok? Milyen kérdések, lehetőségek merülnek fel ilyen esetben? Mi segíthet a nehézségeken?
BŐVEBBEN

A szülés, mint élmény?

Tudattalanul mindannyian hordozzuk születésünk és a nők saját szülésük, szüléseik történetét is. Talán nem is gondolnánk, hogy a születésünk során elszenvedett traumák megnyilvánulnak a hétköznapi konfliktushelyzeteinkben. Sőt, feldolgozatlan fájdalmunk rányomhatja a bélyegét a párunkkal illetve a gyermekünkkel való kapcsolatunkra is. Mi történik a nőben a szülés során? Hogyan módosul mindez, ha komplikációk lépnek fel? Hogyan segíthető a szülésélmény feldolgozása?
BŐVEBBEN

Gyermekünk születése… a párkapcsolatunk erőpróbája

Múlt heti blogbejegyzésünk a terhességgel, gyermekszületéssel kapcsolatos változásokról szólt, ezt szeretnénk most folytatni, részletesebben elmerülni abban a kérdésben, hogyan is hat a személyiségünkre és végül a párkapcsolatunkra ez a változás. Mielőtt édesanyává, vagy édesapává a válnánk, már rengeteg elképzelésünk van a szülői szerepről. Hogyan valósítjuk meg ezeket? Min múlik a siker? Írásunk segítségével közelebb juthat a kérdés megfejtéséhez!
BŐVEBBEN

Kismamának lenni… felhőtlen boldogság?

Milyen változásokat hoz magával a kismama lét? Ezáltal megváltozik a kapcsolatrendszere: férjéhez, édesanyjához, önmagához való viszonya is. Ennek kapcsán a pszichológia ún. normatív krízisről beszél: egyrészt lelki fejlődést hordoz magában ez az állapot, másrészt számtalan korábbi belső konfliktust, megoldatlan problémákat hozhat újra felszínre. Mik a leendő anyukák és apukák nehézségei? Mi segítheti át őket ezeken, hogy a gyermekvállalás és gyermeknevelés minél gördülékenyebb, örömtelibb folyamat legyen?
BŐVEBBEN