Apa leszek! – De hogyan készüljek fel az apaságra?

Apa leszek! – De hogyan készüljek fel az apaságra?

Blogunkon már számos cikkben írtunk a terhességről és a szülésről. Arról, hogy nőként hogyan érdemes felkészülni a szülésre, illetve arról is, hogy kismamaként mikor érdemes pszichológust felkeresni. A gyermekvállalás azonban kétségkívül az egész családra hatással van, hiszen egy új családtag érkezése számos változást hoz magával. Az apaszerep fontosságáról szóló blogcikkünkben már említettük, hogy a pszichológia korábban nem fektetett nagy hangsúlyt az apák jelenlétére és fontosságára.

A várandósság elsősorban a kismamákat érinti, azonban fontos megemlíteni, hogy a család férfi tagjai számára is óriási ez a változás, így mai videónkban arról lesz szó, hogy férfiként hogyan lehet felkészülni a kisbaba érkezésére.

Férfiként mire érdemes figyelned a  feleséged várandóssága alatt?

Mit tehetsz érte, a kisbabáért és önmagadért, a saját mentális egészségedért? Vajon fel lehet készülni az apaságra, vagy csak az idő előrehaladtával lehetsz egyre felkészültebb és rutinosabb az apai szerepben? Teljesen felkészülni egy kisbaba érkezésére nem lehet, van azonban néhány olyan dolog, amivel érdemes tisztában lenni.

Szakemberünk, Kovács Gábor tanácsadó szakpszichológusunk oszt meg veled néhány tippet annak érdekében, hogy felkészült lehess az új családtag érkezésére, megfelelően tudd támogatni a párod a babavárás, a szülés és a gyermekágyi időszakban is, közben pedig a saját mentális és fizikai egészségedre is figyelmet fordíts.

Kik és mik segíthetnek az apaszerepre való felkészülésben?

Javasolt férfiként, családfenntartóként is időt szánni az elméleti és érzelmi felkészülésre, tanfolyamok, könyvek, csoportok vagy éppen egy külső segítő személy bevonásával. Szakemberek szerint minél korábban és minél teljesebb mértékben vonódnak be az apák is a babavárásba, annál könnyebb lesz az egész családnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy az apa bármennyire is támogató és részt vesz ezekben a folyamatokban, a szülés szóljon az anyáról és a kisbabáról, az apa ne próbáljon a középpontba kerülni!

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövess minket közösségi oldalainkon: