Homoszexaulitás, LMBTQ? Milyen szexuális orientációk léteznek?

Homoszexaulitás, LMBTQ? Milyen szexuális orientációk léteznek?

Mai cikkünkben a különféle szexuális orientációkkal kapcsolatos megnevezéseket fogjuk tisztázni. Ennek mentén a későbbiekben beszélünk majd ezen szexuális jellegzetességek lelki vonatkozásairól.

Mi az a biológiai nem, mit jelent a nemi identitás kifejezés?

Biológiai nem azt jelöli, hogy az adott személy férfinak vagy nőnek születik-e.

Nemi identitás jelzi, hogy az adott személy milyen neműnek érzi magát, mely eltérhet a biológiai nemtől.

A nemi identitás függvényben alakul nemi szerepünk, vagyis hogy melyik nemnek megfelelően viselkedik az adott személy.

Szexuális orientáció pedig függetlenül a biológiai nemtől és a nemi identitástól jelenik meg, s jelöli azt, hogy a személy melyik nemhez/nemekhez vonzódik.

Heteroszexuálistól eltérő szexuális orientáció?

LMBTQIA személyek: heteroszexualitástól eltérő szexuális orientációt magukénak valló személyeket jelölő betűszó, melyet a hosszúsága miatt már szerettek volna lecserélni, azonban a többi megfogalmazás minden esetben túlzottan kategorizálónak hathat. Például a GSD=Gender and Sexual Diversities (nemi és szexuális különbözőségek).

Homoszexualitás: a homoszexualitás, mint kifejezés először 1869-ben jelent meg magyarországon. Azok a személyek jelölésére alkották meg, akik az azonos nemből választanak maguknak partnert. Hivatalosan a fogalom mindkét nemre alkalmazható, azonban a köznyelvben gyakrabban használják férfiakra. A homoszexualitás megítélése sokat változott az idők során. Míg az ókorban inkább elfogadott volt, a kereszténység előre törésével már vétségnek és üldözendőnek számított. A modern társadaloban is óriási ellentéteknek lehetünk tanúi, hiszen egyes országokban továbbra is súlyos büntetéssel sújtják a homoszexuális személyeket, addig más országokban lehetőségük van egyházi házasságkötésre és örökbefogadásra is. 1973-ban került ki a homoszexualitás  a “Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvéből — DSM”, s ettől kezdve a pszichiátria nem tekintette mentális zavarnak. Hazánk tekintetében a homoszexualitás nem tiltott, 2009 óta engedélyezett a bejegyzett élettársi kapcsolat, az örökbefogadás azonban ebbe nem tartozik bele. 2012 óta azonban az azonos nemű párokat kizárták a család fogalmából. 2020 tavaszán ellehetetlenítették a transznemű és interszex személyek nemének jogi elismerését, s jelen törvénymódosítás értelmében az egyedülálló szülők örökbefogadási lehetőségét is megszűntetnék, mely által az LBMTQI párok gyermekvállalása megszűnhet.

L, mint leszbikus: a homoszexuális nőket hívhatjuk leszbikusnak. A férfi homoszexuaálitással szemben talán elfogadóbban kezeljük ezt manapság, azonban nem volt ez mindig így. Ezt a háború utáni femisinta mozgalom harcolta ki, s választotta el a férfi homoszexuaalitás inverz képeként és betegségként való kezelésétől.

M, mint meleg: a homoszexuális férfiak jelülésére szolgál. Ez az egyetlen betű, mely az angol LGBTQIA betűszóban nem jelenik meg, mert az angolszászok a G betű alatt a gay kifejezést használják. A fogalom használata a köznyelvben gyakorta zavaros, mert homoszexualitás szinonímájaként, sőt biszexuális és transzszexuális személyekre is használják.

B, mint biszexualitás: a biszexuaálitás tekinthető csoportköziségnek, mert kétféle szexuális orientációt is magába foglal (egyszerre heteroszexualitás és homoszexualitás). Emiatt gyakran kiszorulnak az egyes csoportokból. Homoszexuálisok gyakran ítélik meg negatívként, hiszen félnek, hogy esetlegesen párjuk a heteroszexuális vágyuk felébredése miatt fogja elhagyni őket, ez azonban inkább tükrözhet egyéni félelmet és a csoport összetartozásának elárulását, mint valós történést. A biszexualitás széles spektrumon mozoghat, hiszen lehet egy biszexuális személynek egyszerre kapcsolata nőkkel és férfiakkal is, de kapcsolatában kötődhet felváltva egyaránt. Előfordul, hogy epizodikusan választják az egyik nemet, majd az epizód lezárulása után sokáig nem, s ekkor a másik nem választása fog dominálni. A korai tanulmányok úgy tekintettek a biszexualitásra, hogy ez csak a szexuális identitás alakulásának egy állomása, s nem lehet a végcél, ezt azonban a modern kutatások megcáfolták, s a szexuális identitás statikusságát megtagadták.

T, mint transzszexualitás (nemi szerep diszfória): a transzszexuális személyek esetében a biológiai nem és a nemi identitás nem fedik egymást. Mindkét nem esetében előfordul, hogy a személy úgy ítéli meg, hogy “rossz testbe született”, mert szubjektíve a másik nemhez tartozónak érzik magukat. Jelen kutatások azt igazolják, hogy a transzszexualitás már a méhen belüli fejlődésnél kialakul, azonban a tudomány ezen részét továbbra is sok homály fedi. A magzati kortól indulva, a gyermek ezt az igényét már gyermekkorban is kifejezheti, öltözhet a másik nemnek megfelelő ruhákba, játszthat más játékokkal, azonban a biológiai nemmel kapcsolatos diszkomfort érzés általában a serdülőkörban erősödik fel, amikor a nemi jellegek kezdenek megjelenni a testen (lányoknál mellek növekedése, csípő szélesedése, fiúknál testszőrzet növekedése, izmok növekedése stb.) Ha a diszkomfort érzés a felnőtt identitás kialakulása mellett továbbra is megmarad, akkor az érintett személyek gyakran nemi helyreállító műtétnek vetik alá magukat, ahol hormonkezelésekkel és műtéti beavatkozással eltávolítják a biológiai nemre utaló jeleket és nemi szerveket, s a kívánt nem szerveit alakítják ki. Ezt követi egy hosszú idejű hormonális kezelés, ami a másodlagos nemi jellegek kialakításában segít. A személyazonosság megváltoztatása műtét nélkül is lehetséges, azonban sok vizsgálat és engedély előzheti ezt is meg (urológiai, nőgyógyászati, pszichológiai és pszichiátriai).

A transzsexualitással gyakran szinonímaként kezelik a transzvesztitizmust, azonban két különálló fogalomról beszélünk, ezért fontosnak tartom ennek tisztázását. Transzvesztita, aki alkalmanként, vagy akár állandóan a másik nem ruháját hordja, azonban testében ő otthon érzi magát, elfogadja külsőségeit, nem szeretne rajta a másik nemre jellemző változásokat eszközölni. További tévhit, hogy a transzvesztiták egyben homoszexuálisok is, azonban lehetnek bármely szexuális orientáció képviselői. Ide tartoznak a drag queen és drag king kifejezések is, amikor férfiak vagy nők öltöznek be a másik nemnek megfelelően, s show-ban, kabaréban vagy bárokban lépnek fel.

Q, mint queer-identitás: a queer szó alapvetően furcsát, különös, szokatlant jelent, s eleinte a homoszexuálisok degradálására használták, azonban a kifejezés azóta már tovább fejlődött, a nem feltétlenül negatív kritikaként alkalmazandó. A queer mozgalomnak a feminista mozgalmak szolgáltak alapul, s kiindulási gondolatuk az, hogy az LMBT kategóriák és identitások túlságosan beskatulyázzák az embereket. Ezen identitás szerint sem a heteroszexualitást, sem a homoszexualitást, sem a biszexualitást vagy a transzszexualitást nem lehet statikus kategóriaként kezelni, inkább érdemes mindezektől megszabadulni, s a szexualitást kontextus- és kapcsolatfüggőként kezelni. A biológiai, a társadalmi nem és a szexuális orientáció szabadon választható, s az élet során számos módon tetszés szerint kombinálható.

I, mint interszexualitás: interszexualitás viszonylag egy új fogalom —régen a hermafroditizmust használták —, s olyan személyeket jelöl, akik születésükkor mindkét nemi jelleget magán hordozzák, ezért sem nőként, sem férfiként nem meghatározható a biológiai nemük. Sok változata megfigyelhető, lehet hormonális, fejlődési vagy kromoszomális elváltozás, illetve a külső- és/vagy belső nem szervek elváltozásai vagy hiánya. Nem klasszikus szexuális orientáció, de hordozott jelentése, a nemi fluiditás sok társadalmi mozgalomban megjelenik.

A, mint aszexualitás: az aszexuális személyek egyáltalán nem mutatnak szexuális vágyat. Ez nem azt jelenti, hogy esetleg elfolytják, cölibátust fogadnak, vagy nem képesek szexuális együttlétre, hanem nem is vágynak rá. Tudnak szerelmesek lenni, társkapcsolatban élni, melynek nem képezi részét az intim együttlét, vagy ha képezi, akkor az a partner kérésére. Egyenlőre nem tisztázott az aszexualitás kialakulásának oka, s az sem, hogy erre a szakma szexuális zavarként vagy orientációként tekint-e. 2001-ban alakult az Egyesült Államokban egy AVEN  nevű közösség, melynek tagjai aszexuális személyek, s ők szexuális orientációként, tehát szabad választásként tekintenek aszexualitásukra.

Veszélyes lehet-e az eltérő szexuális orientáció?

Ezen cikkben fontosnak tartom tisztázni a pedofília deficínicóját is, hiszen gyakori tévhitként jelenik meg a köztudatban, hogy az LMBTQIA közösség tagjai veszélyesek gyermekekre. Ez az elképzelés azonban teljes mértékben téves. A pedofil személyek szexualitása éretlen, általában nemileg éretlen (13 évnél fiatalabb) gyermekek iránt éreznek nemi vágyat, ez minden esetben pszichiátriai kezelést igénylő és büntetendő kategóriként kezelendő! Az LMBTQIA közösség tagjai ugyan olyan érett szexuális vágyakkal bírnak, mint heteroszexuális társaik, csak szerelmük tárgyának megválasztása alakul másképp.

A cikk egy cikksorozat első részeként született, melyben mindenképpen arra törekszünk, hogy a definíciók az érdeklődők fejében tisztázódjanak. További cikkekben tárgyaljuk a coming-out (előbújás) szakaszait, különböző aspektusait, s az erre való reakciókat a környezet részéről.

Ha Ön úgy érzi, hogy szeretne tovább tájékozódni, esetleg érintettként vagy családtagként szeretne segítségek kapni, akkor további információkért keresse fel a Háttértársaság weboldalát vagy facebook oldalát, illetve kérje szakember segítségét.

Felhasznált irodalom

Ritter Andrea (2014) Melegek — Ismeretlen ismerősök a 21. században

https://hatter.hu

A blogbejegyzést Gór Dóra pszichológus írta, akihez itt tud időpontot foglalni négyszemközti online konzultációra. 

Gór Dóra online pszichológus