Interjú Pergel-Száraz Cintia klinikai szakpszichológussal

Interjú Pergel-Száraz Cintia klinikai szakpszichológussal

Egy pszichológus esetében nagyon nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, hogy mennyit mutasson meg magából. A szakszerű pszichoterápiás helyzet megteremtése végett fontos a távolságtartás, hogy a klienst ne befolyásolja semmilyen információ a terapeutáról. Ugyanakkor annak, akinek segítségre van szüksége, fontos, hogy legyen valami, ami segíthet a szakember választásban. Arról már írtunk, hogy mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között, és arról is, hogy mire érdemes figyelni, amikor szakembert választunk, sőt munkacsoportunk tagjairól is olvashatnak egy-egy rövid bemutatkozást az oldalunkon. Ezek mind szakmai szempontok. Most néhány azonos és néhány személyre szabott kérdés segítségével szeretném jobban bemutatni elhívatott kis csapatunk tagjait. Bala Beáta interjúja.

Következő interjú alanyom Pergel-Száraz Cintia klinikai szakpszichológus.

Cintia, neked, hogy jött a pszichológia iránti érdeklődésed? Miért ezt a hivatást választottad?
Serdülő koromban kezdett el érdekelni a pszichológia, szerettem volna megérteni az akkori lelki állapotomat.

Változott-e a pszichológiáról megalkotott képed a munkád során?
Nem változott.


A bemutatkozásod olvasva láthatjuk, hogy a végzettségeid közt többek között szerepel a WÉK facilitátor, ami lényegében a Williams ÉletKészségek rövidítése, a facilitátor pedig egy folyamat vezetőt, segítőt takar. Mesélnél arról, hogy mit jelent pontosan ez a kifejezés, és miben segít ez a hozzád forduló kliensnek?

Nem alkalmazom. Ez egy stressz kezelő tréning, főleg kognitív viselkedésterápiás elemeket takar. A facilitátor a hivatalos elnevezése a „trénernek” ebben a módszerben. Korábban tartottam kognitív terápiát is, de ettől az irányzattól teljesen eltávolodtam, újabbakat tanultam. Ezért mostmár nem alkalmazom őket.


Annak, aki veszteség élmény miatt fordul hozzád, hogyan tudsz segíteni?
Rövid dinamikus terápiával első sorban (ennek egyik fő indikációja a veszteség, leválás), illetve ha nem kivitelezhető a terápia, akkor tanácsadás történik.


Az, hogy gyásztanácsadó is vagy milyen pluszt ad hozzá a pszichológusi munkádhoz?
Kevés pluszt ad hozzá, főleg elméleti ismeretekre kell gondolni.


Az autogén tréning mindenkinél működhet? Ha igen, hogyan? Egyébként kiknek és miért lehet hasznos elsajátítani?
Az autogén tréning egy önsegítő relaxációs módszer, ha megfelelően elsajátította az illető. A gyakorlatokhoz tartozó kérdések az önismeretet segítik, így terápiás módszerként is használható. Akiknél a stressz szomatikus panaszokkal is társul, ott ún. célzott szervtréninggel kiegészíthető. Nagyon sok esetben hasznos lehet, de vannak kontraindikációs szempontok például: pszichózis, kényszerbetegség, rohamokkal járó betegségekben (Pl. epilepszia), hipochondria (fokozott önmegfigyelés miatt). De az indikáció eldöntése mindig a szakember feladata. A fenti esetekben ellenjavallt.


Mi motiváció számodra a munkádban, mi okoz neked sikerélményt?
A kliensek állapotának javulása okoz sikerélményt.


Van esetleg olyan kedvenc idézet, mottó, amit esetleg szívesen megosztanál velünk?
Nincs kedvenc idézetem, de mivel ezt mindenkitől kérted, ezért a névjegykártyámon szereplőt mondanám:
“Az ébredéshez soha nem lehetünk túl öregek”.
Irvin D. Yalom amerikai pszichológus és egyetemi oktató


Sokakban él egy olyan gondolat a pszichológusokkal kapcsolatban, hogy ők bizony mind sérültek. Neked mi a véleményed erről? Szerinted előny, vagy hátrány, ha egy pszichológusnak vannak lelki sérülései?
Az a véleményem, hogy az a pszichológus, aki pszichoterápiával kezd el foglalkozni (és nem kutatással vagy szervezetfejlesztéssel, stb), nagy valószínűséggel rendelkezik lelki sérülésekkel. Ezek önismereti feldolgozása segíti a munkát. Az enyémet mindenképpen.


Egy pszichológus a saját életében tudja alkalmazni a tanultakat? Ha igen, akkor miben nyilvánul ez meg?
Szerintem elsősorban az önismereti folyamat, ami segíti a pszichológust a munkában. Engem az segít leginkább. Az elmélet elsajátítása engem kevésbé segít, mert hiába tudja az ember, hogy mit kellene csinálni, ha nem tudja átültetni a gyakorlatba. Onnan fogja tudni csinálni, hogy nagy önismerete van.


A pszichológusnak, illetve a családjának is lehet szüksége pszichológusra?
Igen, mint ahogy szupervízióra is. Abban hasonlít számomra a kettő, hogy sosem láthatunk rá egyedül mindenre. Se a pácienssel, se önmagunkkal kapcsolatban.


Az előző kérdés kapcsán azt tudjuk, hogy elvileg egy pszichológus nem kezel családtagokat és barátokat, de a szakmaiságon túl, hogy tud mégis jól segíteni egy adott helyzetben?
Az adott családi szerepe szerint tud szerintem legjobban segíteni, mint pl. anya, feleség, stb.


Miért kell a távolságtartás/magázódás a pszichológus és a páciens között?
Mert ez nem egy baráti kapcsolat, bizonyos értelemben munkakapcsolat (egy közös cél érdekében „munkálkodnak”)


Milyen egy pszichológus a civil életében? Például, azok az értékek, amiket a szakmai szinten képvisel (pl. empátia, megértés… stb.), azt tartja a hétköznapokban is?

Én igyekszem tartani.


A terápia mindig működik, és ha mégsem akkor hogyan tovább?
Tovább küldjük a klienst másik szakemberhez.


Jelenleg milyen szakmai kihívások és elérendő célok vannak az életedben?
Elérendő közeli cél a pszichoterapeuta szakvizsga és távolabbi cél a pszichoanalitikus képzés elvégzése.


A pszichoterápiás munka lelkileg elég megterhelő, és ahhoz, hogy jól végezd a munkád neked is szükséged van kikapcsolásra. Mi az, ami feltölt, amitől kikapcsolsz?
Relaxáció, sport, baráti beszélgetések.

A magánjellegű tapasztalatokat be lehet építeni a terápiás munkájába? Vagy akár fordítva, a munkájából adódó tanulságot, lehet hasznosítani a magánéletben?
Mindkettő igaz.


Miért fontos védeni a pszichológusnak a magánéletét?
Határsértő páciensek miatt, illetve pszichodinamikus szemléletben a terapeuta projekciós felület (anonimitás szabálya). Másrészt a klienst nem terheljük saját életünkkel. A kapcsolat ebből a szempontból egyoldalú.


Van olyan dolog, pl. egy hobbi, amit azért szívesen elárulnál magadról?
Szeretek futni, kerékpározni.


Végezetül, szerinted mitől hiteles egy pszichológus?
Ha az elveinek megfelelően cselekszik és kommunikál.

Bár törekedtünk a szakmai határok megtartására, reméljük sikerült egy kicsit közelebbről bemutatnunk csapatunk egykori tagját, Pergel-Száraz Cintiát.
Az én személyes benyomásom a beszélgetésünk és a közös munkánk alapján, hogy Cintia nagyon megbízható és precíz. Őszinte segítőszándék vezérli. Könnyű vele együtt dolgozni.

További interjúinkban alkalmuk lesz megismerni a munkacsoportunk többi tagját is.