Interjú Jakabos Hadassa felnőtt klinikai szakpszichológus, terapeuta, business coach és szaktanácsadóval

Interjú Jakabos Hadassa  felnőtt klinikai szakpszichológus, terapeuta, business coach és szaktanácsadóval

Egy pszichológus esetében nagyon nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, hogy mennyit mutasson meg magából. A szakszerű pszichoterápiás helyzet megteremtése végett fontos a távolságtartás, hogy a klienst ne befolyásolja semmilyen információ a terapeutáról. Ugyanakkor annak, akinek segítségre van szüksége, fontos, hogy legyen valami, ami segíthet a szakember választásban.
Arról már írtunk, hogy mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között, és arról is, hogy mire érdemes figyelni, amikor szakembert választunk, sőt munkacsoportunk tagjairól is olvashatnak egy-egy rövid bemutatkozást az oldalunkon. Ezek mind szakmai szempontok. Most néhány azonos és néhány személyre szabott kérdés segítségével szeretném jobban bemutatni elhívatott kis csapatunk egyik új tagját. Bala Beáta kérdései alapján Beck Enikő interjúja.

Következő interjúalanyom munkacsoportunk egyik új tagja, Jakabos Hadassa felnőtt klinikai szakpszichológus, terapeuta, business coach és szaktanácsadó.

Miért választottad ezt a hivatást?
Gyermekvédő alapítványnál dolgoztam, és nagyon nehéz élethelyzetben lévő gyerekek kerültek be a családunkba. Ekkor éreztem, hogy ehhez kevés vagyok. Így jött az elhatározás, hogy pszichológiai egyetemre megyek.

Változott-e a pszichológiáról megalkotott képed a tapasztalatszerzésed során?
Igen, elég sokat.

Mi motivál a munkádban, mi okoz neked sikerélményt?
Mindig is érdekelt, hogy mi van a felszín alatt, mi mozgatja mélyen az eseményeket, embereket. Szeretem megérteni az összefüggéseket, rendszerben gondolkodni. Ez az élmény az emberekkel végzett terápiának is fontos eleme.

Sokakban él egy olyan gondolat a pszichológusokkal kapcsolatban, hogy ők bizony mind sérültek. Neked mi a véleményed erről? Szerinted előnye-e vagy hátrány, ha egy pszichológusnak vannak lelki sérülései?
Sok dologtól függ, erre nincs egyértelmű „igen” vagy „nem” válasz.

Egy pszichológus a saját életében tudja alkalmazni a tanultakat, és ha igen, akkor miben nyilvánul ez meg?
Szeretem különválasztani a munkát a magánéletemtől. A magánéletemben (is) elsősorban ember vagyok, nem analizálok senkit.

A pszichológusnak, illetve a családjának is lehet szüksége pszichológusra?
Ők is emberek, nekik is ugyanúgy vannak gyenge pontjaik, nehézségek az életben, traumák, veszteségek.

Azt tudjuk, hogy elvileg egy pszichológus nem kezel családtagokat és barátokat, de a szakmaiságon túl, hogy tud mégis jól segíteni egy adott helyzetben?
Mint minden más érett, tiszteletteli hozzáállással, szeretettel teli ember.

Miért kell a távolságtartás/magázódás a pszichológus és a páciens között?
A terápia nem baráti beszélgetés, ez egy professzionális munka a klienssel együtt. Ezt könnyebb szem előtt tartani magázódással. Ettől a kapcsolat lehet meleg, elfogadó. Sokan a szüleiket is magázzák, és nem gondolom, hogy ettől a szülő-gyermek kapcsolat hideg, merev lenne.

Milyen egy pszichológus a civil életében? Például, azok az értékek, amiket a szakmai szinten képvisel (pl. empátia, megértés…stb), azt tartja a hétköznapokban is?
Az emberben lévő értékek minden helyzetben értékek. A terapeuta nem más ember, nem vesz fel egy álarcot, szerepet a terápia során. Csak úgy tud hiteles lenni.

Jelenleg milyen szakmai kihívások és elérendő célok vannak az életedben?
Ökopszichológiai tanácsadást és igazságügyi szakértő képzéseket szeretnék elvégezni.

A pszichoterápiás munka lelkileg elég megterhelő, és ahhoz, hogy jól végezd a munkád? Neked is szükséged van kikapcsolásra. Hogy pihen egy pszichológus? Ki tudja kapcsolni a szakmaiságot a magánéletében?
Kicsit az életemben a szakmai munka és a kikapcsolódás összeér, mivel állatasszisztált terápiát is folytatok, így egy 11 hektáros farmon élünk, ahol rengeteg állat van. Nekem az állatokkal való együttlét, munka, a természet a kikapcsolódás. Ebben élek és ez él bennem.

Az előző kérdésből adódik a következő is, a magánjellegű tapasztalatait be lehet, illetve be tudja építeni a terápiás munkájába? Vagy akár fordítva, a munkájából adódó tanulságot, tudja hasznosítani a saját életében?
Rengeteget tanulok a kliensektől, ami gazdagabbá, érettebbé tesz, és hatalmas nyitottságot, ismeretet ad az életről.

Miért fontos védeni a pszichológusnak a magánéletét, hiszen, ha többet tudunk róla, akár a bizalomi légkör kialakítása is könnyebb lenne, vagy nem?
A terápia nem a terapeutáról, hanem a kliensről szól, ő van a fókuszban.

Van olyan dolog, pl. egy hobbi, amit azért szívesen elárulnál magadról?
Mint ahogy fentebb, az állatok. Azok képzése, velük folytatott közös munka, gondozásuk.

Végezetül, szerinted mitől hiteles egy pszichológus?
Hű önmagához, értékrendjéhez, és főként, hogy józan ember tud maradni.

Egy személyes gondolat, kedvenc idézet, mottó:
„Szembesülni önmagammal, egy érdekes találkozás. 
Együtt rezegni bent egy hanggal, amit nem hallhat senki más. …
Csodád magadban megtalálod, s ha azzal végre egyesülsz,
valóssá válik a világod s végre a helyedre kerülsz!”
Aranyosi Ervin: Itt és most

Mai világban, ahol a külső „értékek” hajszolása, a jelen helyett egy virtuális világban való létezés, a folyamatos elégedetlenség, „nem-elég” van az emberekben – szerintem nagyon igaz ez a vers. Ezért tartom fontosnak, hogy abban segítsem az embereket, hogy önmagukkal összhangban megtalálják a „helyemen vagyok”, „teljes az életem” érzést.

Bízunk benne, hogy ezzel a rövid interjúval sikerült önnek is közelebbről megismernie csapatunk új tagját! Amennyiben úgy érzi, lelki problémájával Hadassához fordulna, ide kattintva tud időpontot foglalni hozzá négyszemközti online konzultációra.

Munkacsoportunk többi tagjával készült interjúnkat pedig az “Igaz történetek” menü pont alatt tudja megtekinteni.