Jakabos Hadassa

Felnőtt klinikai szakpszichológus, terapeuta, business coach és szaktanácsadó

Bemutatkozás

Sokszor benne ragadunk a múltban vagy éppen menekülünk előre/előle a lehetséges jövőbe. De van, hogy egy párhuzamos világban vagyunk, ami úgy kezdődik, hogy „Mit fognak szólni?, „Mi lett volna, ha…” vagy jövőre vetítve „Mi lesz majd akkor, ha…”. A mai „normális” életmód, a világ menete nem könnyíti meg a kapcsolódást – sem a természettel és az élőlényekkel, sem az emberekkel, sem pedig önmagunkkal. Találkozni bármivel és bárkivel csak a jelenben lehet, az „itt-és-most”-ban; ezek a kapcsolatok megtapasztalása, megélése tölti meg a létet, teszik teljessé saját életünket.
Az önmagunkkal való “találkozás”, saját helyünk megtalálása több szinten kell, hogy megtörténjen:
1. a saját idői szinten a múlt feldolgozásával, és hogy hitelesen tudjunk a jelenben önmagunk lenni, valamint a jövő is én-azonos tervekkel legyen gazdag,
2. az emberi egységben: a család, a barátok, közösségek részeként,
3. a természet egységében: szűkebb és tágabb környezettel, ahol „otthon vagyunk, megérkeztünk” érzés van bennünk, és végül
4. a természet idői ritmusával: saját belső (cirkadián) ritmusunkkal és a biológiai ritmusokkal, ciklusokkal összehangolva.

Az online pszichológiai terápiás munka ebben segítség, ehhez ad teret és lehetőséget.

 

 

Óradíj 20 000 Ft 50 perc

BEMUTATKOZÁS

Közel 20 éve foglalkozom pszichés és/vagy szomatikus problémákkal küzdő emberekkel, abból több mint 10 évet kórházi ellátás keretein belül (pszichiátriai-, onkológiai-, baleseti poszttraumás osztály). Ezután család- és gyermekvédelemben dolgoztam.

Több pszichoterápiás módszerben képződtem. A szakpszichológus és módszerspecifikus képzések mellett business coach és tréneri területeken is szakmai jártasságra tettem szert, 2017 óta szakértői tevékenységeket is végzek.

2009-óta az ELTE PPK Pszichológiai Szakán megbízott tanárként jelenleg is oktatok – régebben MA hallgatóknak a gyakorlati képzésben, jelenleg a szexuálpszichológus szakképzés keretein belül.

[lásd Részletes Szakmai Önéletrajz link]

SZAKTERÜLETEK

Főbb szakterületek, amiben dolgozom:

 • Egyéni- és csoportterápia, pár- és családkonzultáció
 • Állapotfelmérés, pszichodiagnosztikai vizsgálatok
 • Szaktanácsadás, szervezetfejlesztés
 • Tréningek vezetése
 • Business coaching

.

Főbb pszichoterápiás módszerek, amivel dolgozom:

 • Csoportanalízis
 • Rövid Fókuszált Dinamikus Pszichoterápia
 • Katathym Imaginatív Pszichoterápia
 • Tranzakcióanalízis
 • Autogén tréning
 • Állatasszisztált terápia

.

A következő problémákkal fordulhat hozzám:

 • Pszichiátriai zavarok: szorongás, pánik, depresszió, kényszerzavar, alvászavar, személyiségzavarok, bipoláris affektív zavar
 • Lelki problémák, pszichoszomatikus- és szomatikus betegségek
 • Kapcsolati- és beilleszkedési nehézségek, megfelelési- és teljesítményszorongás, önértékelési- és döntési problémák, impulzuskontroll-zavarok
 • Traumafeldolgozás, életviteli elakadás, krízishelyzet, párkapcsolati válság, szexuális zavarok
 • Önismeret, belső fejlődés, speciális készségek és képességek fejlesztése, kiégés

.

A következő problémák kezelését nem vállalom:

 • Minden olyan probléma, állapot kezelése, mely az ambuláns pszichoterápiás ellátás keretein túlmutatnak és kórházi kezelést igénylő állapotok (ön- és közveszélyes-, pszichotikus állapot stb.).
 • Olyan szexuális szokások, mely önmaga vagy a másik fél számára kárt vagy panaszt okoz és/vagy a benne résztvevő felnőtt személyek beleegyezése nincs meg (pl.: pedofília, exhibicionizmus, voyeurizmus, frotteurizmus).
 • Addiktológiai problémák (alkohol-, drog-, internet- stb. dependencia)

.

MÓDSZEREK

Elsősorban analitikusan orientált, pszichodinamikai megközelítésű mélyreható módszert alkalmazok, mely a terápiás folyamatban a páciens belső világára (gondolatok, érzések) fókuszál, a cél a jelenben megnyilvánuló és életviteli és/vagy kapcsolati problémák mögötti múltbeli események, működésmódok feltárása és átdolgozása oly módon, hogy az az egész személyiség fejlődését szolgálja. Elméleti hátterét a Csoportanalitikus és a Rövid Fókuszált Pszichodinamikus Pszichoterápiás képzések adják.

Online pszichológiai terápia során alkalmazható módszer lehet még a Katathym Imaginációs Pszichoterápia (KIP), ami a nappali álmokkal, érzelemmel irányított képekkel dolgozik. A katathym képélmény azon az eredendő emberi tulajdonságon alapszik, hogy az ember képes szükségleteit, érzelmeit, félelmeit stb. spontán képi formában megjeleníteni.

A Tranzakcióanalízis (TA) magában foglal egy kommunikációs elméletet; a lelki fejlődésre és működési zavarokra vonatkozó teoretikus elgondolásokat; valamint a (családi) rendszerek és szervezetek elemzésére is alkalmas módszereket.

Az Autogén tréning (AT) egyfajta relaxációs eljárás, amely a test öngyógyító folyamatait erősíti. Elsajátításával képessé válik a személy a fáradságot, a feszültséget és a fájdalmas tüneteket enyhíteni, belső erejéből meríteni, saját aktivitását felhasználni. Hatékonyan alkalmazható több szomatikus és pszichoszomatikus zavarnál.

Az állatasszisztált terápia (AAT) vezetése – az állatokkal való közös munka – a nonverbális jelzésekre való szenzitivitást, az „itt-és-most”-ban jelenlétet, hitelességet és őszinteséget tanították meg számomra, és ezek az készségek minden (terápiás) kapcsolat, munka alappillérei számomra.

Business coaching, tréningek, szervezeteknek végzett szakértői tevékenységek, valamint vállalati szintű felmérések és fejlesztések tapasztalatai a munkahelyi problémák kezelésében, vezetői készségek fejlesztésében támogatják a szakmai munkámat.

SZEMÉLYES

Személyes életemben és szakmai munkámban is kiemelt fontosságú érték a tisztelet és a hitelesség. Ebből következik, hogy a bemutatkozásnál leírt összhang, találkozás önmagunkkal és tágabban a természettel, a jelen megélése a saját életemben is hangsúlyos. Ezért is hoztunk létre egy állatasszisztált terápiás farmot, ahol 11 hektáron sok állattal és a természettel egyensúlyban, harmóniában igyekszünk minél kisebb ökológiai lábnyommal élni, és amennyire lehetséges önellátó módon megtermelni az életvitelhez szükséges javakat.

Hiszek abban, hogy a terápiás munkám során a másik félre való ráhangolódás, kapcsolódás, az együtt-lét létrehozása segíti a klienst abban, hogy a saját életében is meg tudja teremteni az összhangot, harmóniát, másokkal való kapcsolódást. Ebben a folyamatban alkalmazott speciális pszichoterápiás módszerek a tünetek, gondolatok és érzelmek mögött rejlő pszichodinamikai működést tárják fel lehetőséget adva azok megszelídítésére, kontrollálására és elfogadására.

RÉSZLETES SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ
DIPLOMAMÁSOLAT
HIVATALOS ADATOK

Adószám: 67241840-1-23

Telephely: 6045 Ladánybene, Országútidűlő tanya 63.

SZAKMAI TAGSÁGOK

Magyar Orvosi Kamara

Magyar Pszichiátriai Társaság

 

Időpontfoglalás

A szolgáltatást csak magánszemélyek vehetik igénybe.

Vélemények szakemberünkről

Gyula
Ismerősöm ajánlotta Hadassát, életközepi válság miatt kerestem meg őt. Kedves, megértő hozzáállása az első alkalommal már megfogott, ugyanakkor gyakorlatias, lényegretörő, őszinte meglátásai sokat segítettek. Amennyire laikusként meg tudom ítélni, szakmailag magasan képzett. Ami még tetszett az a széles látókörűsége, az élet legtöbb területén is jártas, jól tájékozott.
40 éves férfi
Párterápiára jártunk feleségemmel. Igazi szakemberként viselkedett: nem keresett/csinált problémát ott, ahol nincs és megmutatta hogyan kell jól kommunikálni. Hatékony eszközöket kaptam, amit a kollégáimon is tudok gyakorolni.
32 éves nő
Pszichológusváltás után - kisebb kihagyással - kerültem Hadassához. Pont azt kaptam, amire elsőként is szükségem lett volna a pánikbetegségem miatt: az autogén tréninggel azonnali segítség a megküzdéshez és problémafeltárással az okok megszüntetése. Ezt követően segített a vezetői képességeim (racionalitás, rendszerszemlélet, kommunikáció) fejlesztésében is.

szakemberünk írásai

Olyan vagyok, mint a hagyma, vagy mint a kínai nagy fal?

A címben leírt kérdés, hogy „Olyan vagyok, mint a hagyma vagy mint a kínai nagy fal?” nagymértékben meghatározza az emberekkel való kapcsolatunkat. Hogyan? Mai videónkban Jakabos Hadassa felnőtt klinikai szakpszichológus, terapeuta, business coach és szaktanácsadó körbevezet a kerítésen kívülről a nappalin át egészen a hálószobáig, ezidő alatt pedig jobban megismerheti önmagát, és biztonságosabbá teheti az

Stresszkezelés a serdülőkorban és más krízisek esetén (5)

Cikksorozatunk korábbi részeiben volt szó róla, hogyan alakul ki a fogantatástól kezdve a gyermek stressztűrő képessége. Jelen írásunkban – mely a sorozat befejező része -, arra térünk ki, hogyan ismétlődnek stresszhelyzetben (mint amilyen a serdülőkor is) a korábbi kötődési minták és a stressz-viselkedések. Milyen lehetőségek vannak a korrekcióra kötődési sérülések esetén. A korai kötődés hatása

A stresszkezelés elsajátítása a fogantatásunkkal kezdődik (4)

A legújabb kutatások a technika csodái által bebizonyították, hogy a magzat intelligens, affektív és kognitív dimenziókkal rendelkező személyiség, akinek az anyaméhben érdeklődése, preferenciái, tanulása, emlékezete van, sőt fájdalmat, dühöt, haragot él át, agresszíven tud viselkedni, mosolyog, és bizonyos körülmények között még sír is. Ezzel az új „babaképpel” nehezebb saját védelmünkre és a felelősség alóli felmentésünkre

A stressz és a kötődési stílusok összefüggései (3)

“A nő, aki a boldogságot hordozza magában” így nevezték a várandós anyákat. / Ősi kínai közmondás / Hosszú és nehéz út mindannyiunk számára, mire eljutunk a felnőtté válásig, és ebben kezdettől fogva társakra van szükségünk. Létünk forrása, feltétele, szükséglete és katalizátora a társkapcsolat. Hatásai az emberi személyiség biológiai, pszichés és szociális szintjeinek a kialakulásában, egységgé integrálódásában

Megküzdési stratégiák stresszhelyzet esetén (2)

A megküzdés és a stressz szétválasztása nagyon nehéz, igazából csak elméletben lehetséges, mivel a megküzdés a stresszorokat, az értékelést és a választ is magában foglaló folyamat része. Amikor megküzdésről beszélünk a stresszfolyamat azon aspektusaira utalunk, amely magában foglalja a személy próbálkozásait a stresszorral szembeni ellenállásra, és a stresszor legyőzésére (akár valós vagy vélt, akár belső

A stresszkezelés technikái a XXI. században (1)

A XX. század óriási technikai fejlődésének következtében kialakuló világhelyzetben (nukleáris fegyverkezési verseny, környezetszennyezés, az emberi magatartás torzulása) az egyes emberek magatartását szabályozó értékek nem feltétlenül azonosak az emberiség túlélését biztosító értékekkel. Igen fontos ezért, hogy az új körülmények között a nevelés képes legyen az emberiség túlélését tudatosítani és értékként a fiatalokkal elfogadtatni. Emellett jelenleg az

Állatasszisztált terápia – az állatok helye a terápiában és a magánéletben

Közismert tény, hogy az állatok jó hatással vannak az emberekre. A mai, technikailag fejlett világunkban a rengeteg online találkozási platformokkal átalakultak, átrendeződtek a kapcsolatok, együttlétek. Az online „találkozás” által a vizuális és akusztikus ingerek alapján kapcsolódunk a másikhoz, a taktilis (tapintás, érintés) és a szaglási érzékelés nincs jelen, miközben az érzelmeinkre ezek erőteljes hatással vannak.

Kíváncsi további érdekességekre? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha kérdése vagy javaslata van szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérjük lépjen kapcsolatba velünk!