Olyan vagyok, mint a hagyma, vagy mint a kínai nagy fal?

Olyan vagyok, mint a hagyma, vagy mint a kínai nagy fal?

A címben leírt kérdés, hogy „Olyan vagyok, mint a hagyma vagy mint a kínai nagy fal?” nagymértékben meghatározza az emberekkel való kapcsolatunkat. Hogyan?

Mai videónkban Jakabos Hadassa felnőtt klinikai szakpszichológus, terapeuta, business coach és szaktanácsadó körbevezet a kerítésen kívülről a nappalin át egészen a hálószobáig, ezidő alatt pedig jobban megismerheti önmagát, és biztonságosabbá teheti az emberi kapcsolatait is. Tartson velünk és tekintse meg a videót:

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a kapcsolatainkat?

Ha a Shrek mesére visszaemlékszünk, akkor a filmben Shrek a szamár kérdésére válaszolva úgy jellemezte önmagát – idézem: „Az ogrék olyanok, mint a hagyma… A hagyma többrétegű. Az ogre többrétegű, ahogy a hagyma.”

Ezzel ellentétben a kínai nagy fal nem réteges. Egy hatalmas, áthatolhatatlan nagy fal. Vagy valaki a nagy falon belül van, vagy kívül.

Ez miért fontos kérdés? Mit is jelenthet, taníthat ez nekünk a kapcsolatainkról?

Az emberi kapcsolatainkban sokszor csalódunk. Azt érezhetjük, hogy a másik személy, akit közel engedtünk magunkhoz, befogadtunk, visszaél a bizalmunkkal. Nem tartja meg a határokat, nem tiszteli a magánszféránkat, túlságosan is beleavatkozik a személyes dolgainkba.

Például tanácsot ad, állást foglal, megmondja a tutit, ítélkezik felettünk, vagy akár még minket hibáztat azokért a negatív eseményekért, amik velünk történtek.

Ha kínai nagy fal vagyunk – nincs szabályozás, határhúzás

Ha kínai nagy fal vagyunk, akkor a másik embert VAGY beengedjük a magánterületünkre VAGY kizárjuk. Mivel a falon belül nincsenek más határok, így az illető szabadon bárhova mehet, bármit tehet. Nincsenek feltételek, nincsenek kitételek. Vagy bent van, vagy kint. Nincs szabályozás.

A másik személy, akit ily módon beengedtünk az „országunkba” teljes joggal érezheti úgy – mivel nincs semmi kerítés, behajtani tilos tábla – hogy szabadon jöhet-mehet. Tudva vagy tudattalanul besétál olyan területre, amibe már nem szívesen engednénk be.

Persze, vannak olyan emberek, akik mindvégig figyelembe veszik, hogy nem a saját országukban vannak, hanem csak vendégként vannak beengedve, ezért tisztelettel megkérdezik, hogy meddig mehetnek – de nem ez a gyakori hozzáállás.

Ha olyanok vagyunk, mint a hagyma – lépésről lépésre engedünk közel magunkhoz valakit

Ezzel ellentétben, ha olyanok vagyunk, mint Shrek, azaz többrétegűek, akkor nem az a kérdés, hogy beengedjük-e a másikat vagy nem, hanem az, hogy: hogyan, mennyire, mikor és milyen ütemben fogadjuk be. Ezt egy kertes házhoz lehetne hasonlítani.

A rétegek kívülről befelé haladva:

A kerítésen kívül – a közterületen – bárki jöhet-mehet, ők az idegenek. Nincs kapcsolat, nincs közös dolog velük. A kerítésen belülre, a kertbe már olyan személyeket engedünk be, akiket ismerünk pl. a szomszéd.

Felületesen ismerjük, a keresztnevét is tudhatjuk, de ez nem egy mély ismeret. Viszont nagyon fontos tudni, hogy ez is kapcsolat! Hiszen köszönünk egymásnak, elbeszélgetünk pl. az időjárásról, és közben „tesztelhetjük”, azaz megnézhetjük, hogy hogyan reagál arra, hogy nyitottunk felé. Letépi a virágunkat? Netán véleményt mond a veteményesünkről? Vagy elkezdi meglocsolni a növényeket, mert „szegények teljesen ki vannak száradva”? Ha azt tapasztaljuk, hogy tisztelettel van, szereti ő is a virágokat, tudunk pl. a virágokról, méhekről beszélgetni, akkor jöhet a következő réteg megnyitása, és beengedhetjük az előszobába.

Ez már egy bizalmasabb szint, ahol már valamelyest belelát az otthonunkba, a magánéletünkbe, de még nem olyan mélyen, ahol sebezhetők vagyunk. Itt megint „teszteljük”, mit kezd a bizalmunkkal? Kéretlenül bemegy a lakásba, vagy megvárja míg mi beinvitáljuk? Ha „átment a vizsgán”, akkor még jobban beengedhetjük a házunkba, a nappaliba.

Benéz a szekrényekbe? Véleményt mond az ízlésünkről, a berendezésekről? Átrendezi a szobát, mert úgy sokkal jobban néz ki, és minden „normális” házban úgy áll az asztal? Vagy elfogadja, tetszik neki, ami bent fogadja? Ha biztonságban érezzük magunkat, ellazultak tudunk maradni a társaságában és nincs rossz érzésünk (szégyen, bűntudat, kisebbségi érzés) a saját otthonunkban, akkor meghívhatjuk egy közös ebédre, közös főzésre a konyhába.

A hálószoba már nagyon intim terület, kevés személyt szoktunk beengedni. A mellékhelységbe általában egyedül megyünk – azaz vannak dolgok, amiket nem szeretnénk senkivel sem megosztani.

Mi a jó, ha olyanok vagyunk, mint a Shrek – rétegesek, mint a hagyma?

  • Biztonság: nem minden vagy semmi alapján működik, vagyis nem mindent megmutatok vagy teljesen bezárkózom.
  • Szabályozás: a kapcsolat közelségét, távolságát mi tudjuk szabályozni, ezzel a számunkra biztonságos és optimális kapcsolati mélységet, intimitást, kitárulkozást mi állítjuk be.
  • Fokozatosság: nem kell rögtön dönteni, hogy „jó ember” vagy „rossz ember” a másik, nem kell rögtön teljes, feltétel nélküli bizalmat adni a másik személy részére, azelőtt, hogy valójában megismernénk őt.
  • Nem vagy-vagy: a különböző emberekkel egyénre szabott kapcsolat kialakítására van módunk. Valakivel csak a kertben érezzük magunkat komfortosan, akkor vele csak a felszínes kapcsolat, amit hosszútávon pozitív érzéssel tudunk fenntartani. Van, akivel a nappaliig jutunk, jókat beszélgetünk, együtt sportolunk vagy nagyon jó kollegiális kapcsolatban vagyunk, de mélyebb kitárulkozást, érzelmeket nem osztunk meg vele. És van olyan ember, akivel a hálószobában is elfogadottnak, OK-nak érezzük magunkat.
  • Hatóerő, kompetencia: átéljük, hogy aktív szereplője vagyunk a kapcsolatnak, van ráhatásunk, tudjuk alakítani az emberi viszonyainkat fókuszban tartva saját belső megérzéseinket, hogy melyik emberrel, milyen formában, milyen mélységben érezzük magunkat biztonságban, komfortosan.

Bár első ránézésre a kínai nagy fal biztonságosabbnak tűnik, hogy oda aztán senki nem tud bejutni, hosszútávon a biztonságot adó fal a börtönünkké tud válni. A hagyma a több rétegével lehetőséget ad a szabályozásra, a differenciálásra, ami valódi kompetenciaérzést és ezzel együtt biztonságérzetet nyújt számunkra.

Shrek tudott valamit! A mesék mindig bölcs útmutatást tudnak nekünk nyújtani. Érdemes rájuk figyelni! 🙂

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon:

Instagram
TikTok
Facebook oldal
Facebook csoport

A videót Jakabos Hadassa felnőtt klinikai szakpszichológus, terapeuta, business coach és szaktanácsadó készítette. Amennyiben szeretne önismereti terápiába kezdeni, forduljon bizalommal szakemberünkhöz, akihez ide kattintva foglalhat időpontot online pszichoterápiára.