A digitális nomád életforma lelki vonatkozásai

A digitális nomád életforma lelki vonatkozásai

Ha azt a szót hallja, hogy digitális nomád, Önnek mi jut eszébe? A világ egy távoli pontján, egy nagyváros kávézójában ülő ember, aki a laptopba mélyedve dolgozik? Vagy egy tengerparton koktélt szürcsölő, és a napernyő árnyékában excel-táblazatot bújó valaki?

Ezek a képek akár valósak is lehetnek. Cikksorozatunkban azt járjuk körbe, kik a digitális nomádok, milyen – elsősorban lelki – nehézségekkel találkozhat egy digitális nomád; mik az előnyei és mik a hátrányi ennek az életformának.

Ki az a digitális nomád?

A digitális nomád olyan személy, aki a munkavégzés helyét maga választja meg, munkáját digitális technológiai eszközökkel végzi, és nomád életmódot folytat. Azaz van lehetősége és képessége, hogy dolgozzon és utazzon párhuzamosan; szabadon tud dönteni arról, hogy hová és milyen gyakran utazik, és egy éven belül legalább három különböző helyen tartózkodik, amelyikből egyik sem a saját vagy a családja, barátai otthona.

A digitális nomád életforma kialakulásához és elterjedéséhez elengedhetetlen volt a gyors és olcsó wifis internetelérhetőség, az okostelefon, és az úgynevezett platformmunka (vagy „haknimunka”, angolul gig-labor) gazdasági, jogi és egyéb módon történő leszabályozása. Mindezek lehetővé teszik, hogy a digitális nomádok a világ bármély pontjáról végezhessék munkájukat.

Haking (2017) szerint a digitáis nomád életmód azok számára motiváló, vonzó, akiknek fontos a szabadság és a személyes hajtóerő a munkafeladataik kiválasztásában és munkájuk strukturálásában. Továbbá azok az emberek keresik ezeket a lehetőségeket, akik rugalmasan, saját személyes igényeikre alakított keretek közt élnének és dolgoznának, ahelyett, hogy külső rendszerek, szabályozók mint. pl. munkaidőszabadidő meghatározott mennyisége, földrajzi korlátok befolyásolják életüket.

A digitális nomád életforma csoportosítása

Napjainkban 5 különböző fajtáját különítik el a digitális nomád életformának:

  • Szabadúszó digitális nomádok: a pandémia előtt ők testesítették meg a legtöbbünk fejében élő képet a digitális nomádokról. Ők jellemzően egyéni, másoktól függetlenül végezhető munkakörökben dolgoznak, amelyek specifikus szaktudást vagy specifikus készségeket igényelnek.

Ilyen munkakörök például: blog- és vlogkészítés, podcast készítés, egyéb tartalomgyártás, grafikai design, szakfordítás, digitális marketing, programozás, pénzügyi tanácsadás, web design, újságírás, virtuális asszisztens szolgáltatás, coaching.

  • Vállalkozó digitális nomádok: ők egy szabályosan működő vállalkozást vezetnek, amelynek lehetnek alkalmazottai, alvállalkozói, termékei. Munkájukhoz több üzleti rendszer működtetése is szükséges lehet, ezért ezek a munkák nagyobb infrastruktúrát igényelnek (pl.: e-kereskedelem, szállítmányozás területén dolgozó vállalkozások).

Az első és második csoport közti határ időnként összemosódhat.

  • Bérből élő digitális nomádok: ez a csoport a pandémia idején jelent meg. Valamilyen cég alkalmazottjaként dolgoznak távmunkában, így munkájukat elvileg bárhonnan végezhetik. Ők általában kevesebbet utaznak, mert időben a munkavégzésük kevésbé flexibilis és variálható. Jellemzően nem tesznek nagy ugrásokat az utazásaik során az időzónák közt. Napjainkban ez az egyik leggyorsabban növekvő csoport a digitális nomádok közt.
  • Kísérletező digitális nomádok: náluk az utazáson, és a különböző életstílusok kipróbálásán van a fókusz, nem a pénzkereseten. Ők többnyire hátizsákos utazók a fiatalabb korosztályból, akik lehetőségeket keresnek és törekednek minél többféle tapasztalat megélésére. Olykor nem is végeznek olyan munkát, amiért pénzt kapnak. Sokan közülük épp próbálják kitalálni, megalapozni a vállalkozásukat, vagy a jövőbeni munkájukat.
  • Fotel-nomádok: ide azok tartoznak, akik próbálkoznak, dolgoznak annak lehetőségén, hogy digitális nomáddá váljanak, de egyelőre még nem azok. Keresik a lehetőségeket, terveznek.

Miért akar valaki digitális nomád lenni?

Reichenberger (2017) vizsgálatai szerint jellemzően három fő hajtóerő áll annak hátterében, hogy valaki digitális nomáddá akar válni, és ezek mindegyike valamiféle szabadságvágyból táplálkozik.

  • Szakmai szabadság iránti vágy: a digitális nomádok arra vágynak, hogy saját maguk dönthessenek a munkájukkal kapcsolatos alapvető jellemzők tekintetében. Önállóan, a saját igényekhez jobban illeszkedően szeretnének dönteni a munkafeladatok strukturálásáról, a munkaidő-szabadidő arányáról. Nagyobb autonómiára vágynak a munkafeladatok tekintetében, szeretnék megélni, hogy értelmes munkát végeznek, és kontrollálni tudják a munka folyamatát.
  • Térbeli szabadság iránti vágy: a digitális nomád életformát választó emberek szeretnének saját maguk dönteni arról, hogy mikor, hol élnek és dolgoznak, és ennek a szabad döntésnek a hátterében a különböző kultúrák, életmódok, normák és értékek megismerésére való nyitottság és vágy áll.
  • Személyes szabadság iránti vágy: ez leginkább a munkával kapcsolatos célokról és a hosszútávú személyes célokról való gondolkodás átalakulását jelenti. Az anyagi javak megteremtése és a pénzügyi gyarapodás helyett a fejlődés, a tudatos önfejlesztés, a személyes készségek és a szakmai tudás terén válnak elsődleges prioritássá a digitális nomád életformát választók életében.

Cikksorozatunk második részében arról olvashat bővebben, hogy milyen lelki nehézségekkel kell szembenézniük a digitális nomádoknak.

További, a témához illeszkedő tartalmainkból megtudhatja, mi mindent érdemes átgondolni, mielőtt belevágna ebbe a kalandba. Szót ejtünk továbbá arról is, hogy egy digitális nomád, vagy egy olyan ember, aki hosszabb ideig él külföldön, például tanulás vagy kiküldetés miatt, mit tud tenni lelki egészsége megőrzéséért.

Tekintse meg ezeket a tartalmakat is! Várjuk szeretettel Instagram, TikTok, YouTube és Facebook oldalunkon!

Felhasznált irodalom:

A blogcikket Györe Rita tanácsadó szakpszichológusunk írta. Amennyiben úgy érzi, hogy lelki problémájának leküzdésében segítségre van szüksége, forduljon bizalommal szakemberünkhöz! Foglaljon négyszemközti online konzultációt ide kattintva.

Györe Rita OnlinePszichológus.net