Alkoholizmus – Hol a határ?

Alkoholizmus – Hol a határ?

Hazánkban gyakran népbetegségként hivatkoznak az alkoholizmusra, emlegetik Magyarországot az „egymillió alkoholista országaként” is. Tény, hogy kultúránknak szerves részét képezi az alkoholfogyasztás. Gondoljunk csak a disznóvágásokra, szüretekre, vagy akár családi, baráti összejövetelekre. Hányszor hangzik el a mondat, hogy „Na ki vezet?”, hiszen mindenki másnak illik legalább egyet koccintania, hogy ne sértse meg a házigazdát.

Alkoholfogyasztás Magyarországon

A WHO adatai alátámasztják Magyarország alkoholhoz fűződő problémás kapcsolatát: egy 2018-as kutatás szerint míg, a globális átlag évi 6,2 l/fő (15 év felett), addig Magyarországon ennek közel duplája, évi 11,35 l/fő (15 év felett) az átlagosan elfogyasztott alkoholmennyiség. Ennek hátterében sok tényező húzódik, melyek közül az egyik, hogy olyan új formái jelentek meg az alkoholfogyasztásnak, melyekről még ritkán beszélünk, kevéssé van a köztudatban. Talán észre sem vesszük, de akár mi magunk, akár családtagunk, barátunk is küzdhet olyan alkohol problémával, amiről nem is tudjuk, hogy probléma.

Korábbi cikkeinkben olvashattak arról, hogy mit is jelent az alkoholizmus, milyen káros hatásai vannak és miként ismerhető fel a mindennapokban. Azonban olyan új trendek jelentek meg az alkoholfogyasztásban, melyeket társadalmunk vagy észre sem vesz vagy normalizál. Ez növeli a rizikóját egy esetleges szerhasználati zavar, függőség kialakulásának.

A 3 fogalom az alkoholizmus tekintetében, amellyel megismerkedünk:

  1. Nagyivó
  2. Binge drinking
  3. Drunkorexia

Nagyivóknak nevezzük azokat, akik az ajánlott heti mennyiségnél (férfiak esetén 14 ital, nők esetén 7 ital) többet fogyasztanak.

Az alkoholfogyasztás következményei

Ebben az esetben a magas kockázatú alkoholfogyasztás magával hozhatja mind a rövid távú:

mind a hosszútávú:

negatív következményeket.

Miért ismerhető fel nehezen az alkoholprobléma?

Nehéz felismerni, hiszen ha az elfogyasztott alkohol egyenletesen eloszlik a héten, akkor akár szinte észrevétlenül is az ajánlott heti mennyiség fölé kúszhat az elfogyasztott alkohol mennyisége. Fokozza a rizikót, ha a személy az estéit mindig mással tölti, hiszen így senkinek nem tűnhet fel, hogy milyen gyakran és/vagy mekkora mennyiségben fogyaszt alkoholt. Nagyivónak nevezhetjük azt is, aki nem gyakran fogyaszt kevés alkoholt, hanem aki alkalmanként fogyaszt nagyobb mennyiséget.

Mi az a binge drinking?

A binge drinking, egy elsődlegesen fiatal felnőttek körében elterjedt alkoholfogyasztási mód, melynek lényege, hogy a személy hirtelen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt el. Ez felnőtt férfiak esetében 5 vagy annál több, felnőtt nők esetében pedig 4 vagy annál több egységnyi alkohol elfogyasztásának felel meg. (1 egységnyi alkohol 10g tiszta alkoholnak = 1 pohár sörnek, 1 dl bornak, vagy 2cl tömény italnak felel meg.) Erre gyakran csak legyintünk, hogy „Csak bulizik.” vagy „Néha mindenki kiereszti a gőzt.” Pedig rövidtávon például különböző balesetek, védekezés nélküli szexuális kapcsolat létesítése, nem kívánt terhesség, hosszútávon pedig klinikai szintű alkoholproblémák, depresszió, és szorongásos zavarok lehetek a következményei. Nagyon gyakori, hogy binge drinking esetén a háttérben önkontroll és impulzus kontroll funkciók zavara, esetleg érzelemszabályozási hiányosság, vagy alacsony szintű problémamegoldó készség áll.

Drunkorexia – Mit érdemes tudni a jelenségről?

Szintén a fiatal felnőttek körében jelent meg az ún. Drunkorexia nevű jelenség, amely tulajdonképpen a binge drinking és az anorexiához köthető restriktív étkezés kombinációja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy tervezett binge drinking epizód előtt, a fiatalok extrém módon kontrollálják az étkezésüket, kalóriabevitelüket. Ezek kombinációja alkoholmérgezést, váratlan blackout-ot, hosszútávon pedig májcirózist, illetve a kognitív képességek csökkenését vonhatja maga után.

A blogcikket videós tartalom formájában is feldolgoztuk. A megtekintéshez kattintson ide.

Felhasznált szakirodalom

A blogcikket Maróti Eszter pszichológusunk írta. Amennyiben úgy érzi, hogy alkoholproblémájának leküzdésében szakmai segítségre van szüksége, ide kattintva foglalhat időpontot négyszemközti online konzultációra szakemberünkhöz.

Maróti Eszter OnlinePszichológus.net