Gyermeknevelés egyszerűen – Hogyan neveljünk boldog gyermeket? 1. rész

Gyermeknevelés egyszerűen – Hogyan neveljünk boldog gyermeket? 1. rész

Boldog gyermekkor. Ez minden szülő vágya. De mégis hogyan neveljünk boldog gyermeket, majd később felnőttet csemeténkből? Mit gondol, lehetséges könyvből, a szakirodalmon keresztül gyermeket nevelni, vagy elegendő az ösztöneinkre hagyatkozni? Mi a titka a boldog gyermek nevelésének, és mikor kell egyszerűsítenünk a gyermeknevelésben? Mit jelent a lelki láz, és hogyan birkózhatunk meg vele szülőként és gyermekként?

Gyermeknevelés egyszerűen cikksorozatunk első részében Tán-Cseh Vivien tanácsadó szakpszichológusunk Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című könyvén keresztül segítségére lesz a boldog gyermek nevelésében.

Hogyan boldoguljunk szülőként a rohanó világban?

Manapság az élet minden területén elárasztanak minket az információk, nincs ez másképp a gyermekneveléssel sem. Könyvek hada jelenik meg a témában – a Google 21 500 találatot ad a “legjobb gyermeknevelési könyvek” keresésre. A szülők kezelhetetlen mennyiségű és vegyes minőségű információval, a legkülönfélébb elvek mentén megalkotott módszerekkel találkozhatnak. 

De vajon szükségünk van erre? Lehet gyereket könyvből nevelni? Vagy elég lenne csak az ösztöneinkre hallgatni? Azt gondolom, hogy egyik sem lehet kizárólagos út. A szakkönyvek önmagukban nem elegendőek, de pusztán az ösztöneinkre hallgatva, könnyen tévútra futhatunk. Szülőként szükségünk van tudatosságra, hogy felismerjük mikor és hogyan befolyásolja reakcióinkat a saját élettörténetünk, gyermekkori emlékeink, az aktuális divat, vagy akár a szomszéd véleménye.

A könyvek kiválasztásánál azonban figyelnünk kell arra, hogy valóban hiteles szakember által írt, illetve ajánlott mű legyen, emellett megfeleljen saját belső orientációnknak is. Ha üzenete túl távol áll a személyiségünktől, nem tudjuk igazán magunkévá tenni, és amikor alkalmazni próbáljuk, a hatás mesterkélt lesz. A várt eredmény emiatt valószínűleg elmarad, így a próbálkozás kudarcélmény lesz számunkra. A tudatosság tehát már az információk szűrésénél is nagyon fontos.

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Nagyszerű példa Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című könyve, amelyet jó szívvel ajánlok minden gyermeket tervező, vagy már gyermekes családnak.  Igazi világsiker, hiszen 8 nyelven is megjelent, a magyar kiadást pedig dr. Vekerdy Tamás és Kádár Annamária ajánlotta.

Pályám kezdetén éppen ezzel a művel kapcsolatban tapasztaltam meg, hogyan érdemes alkalmazni a gyermekneveléssel kapcsolatos könyveket. Ajánlottam egy szülőnek, mert úgy éreztem nagyon sokat segítene a gyermekeivel való kapcsolatában, illetve a családi életében. Nagyon lelkesen megvette és olvasni kezdte. Első körben bizony nem az elvárt hatást értem el vele, hiszen az első fejezet 2. oldalán a szerző elmeséli, hogy egy családnak azt javasolta, dobják ki a televíziót az otthonukból. Kliensemet sokkolta ez a mondat, le is tette a könyvet.

Hogyan érdemes alkalmazni a könyveket a gyermeknevelésben?

A tanulság ebből az, hogy egy-egy ilyen könyvet nem konkrét használati utasításként kell kezelnünk, melynek minden szavát pontosan és tökéletesen be kell tartanunk, hanem meg kell látnunk benne a szemléletmódot. Tekintsünk rá egyfajta útmutatásként, s szemléletét magunkévá téve – amennyiben nem áll tőlünk túl távol – igyekezzünk meglátni benne azt, hogy mely részeit és hogyan tudjuk hasznosítani saját családunkra formálva. 

Kim John Payne alapfeltevése, hogy a korunkra jellemző „még többet és most azonnal” gondolkodásmód, a túl nagy választék – túl sok választási lehetőség, túl sok tárgy, túl sok információ és túl nagy sebesség – olyan mértékű stresszforrás a gyermekeink – és egyébként mi magunk számára is -, hogy az traumatizálja őket. 

Payne dolgozott délkelet-ázsiai menekülttáborban élő gyermekekkel, akiknél a poszttraumás stressz szindróma jeleit tapasztalta. Ezek a gyermekek tartottak az újdonságoktól, általános bizalmatlanság jellemezte őket, valamint kényszeres tevékenységekkel próbálták visszaszerezni az irányítást életük felett. Ez nem lepte meg a szerzőt, az viszont már sokkal inkább, hogy a London környéki, középosztálybeli és jómódú gyermekeknél hasonló viselkedésmódot figyelt meg. Payne ezt lelki lázként definiálja, és úgy gondolja, hogy a fent említett 4 túlzás okozta. Hogyan ismerhetjük fel a lelki lázat a gyermekeink esetében? A szerző szavaival élve: „Valami nincs rendjén, dühödtek, zaklatottak, haragban vannak a világgal.” 

Igazság szerint szinte már unalmas, kiüresedett frázisnak számít a felgyorsult világunkon való sajnálkozás. De a szerző tovább megy ennél, igyekszik gyakorlati tippeket adni arra, hogyan lassítsuk le az életet és hogyan tiszteljük önmagában véve magát a gyermekkort. Az egyszerűsítést négy területen mutatja be, amelyet konkrét, jól érthető gyakorlati példákkal és a praxisából származó inspiráló történetekkel szemléltet.

Mit ajánl nekünk a gyermeknevelésben Kim John Payne, ha magunkévá tesszük a szemléletmódját?

  • Egy otthont, amelyben a nyugalom és a biztonság érzése honol, ahol nemet mondunk a túl sokra, túl gyorsra, túl hamarra, ezáltal korlátozzuk az időt és energiát rabló dolgokat.
  • Egy otthont, ahol az idő kicsit lassabban folyik, minden nap jut idő egymásra, csemetéinknek pedig elegendő tér és idő a gyermekkoruk megélésére. A játék és felfedezés nemcsak megengedett, hanem megbecsült időtöltés.
  • Egy otthont, ahol összességében kisebb a káosz így a környezet, amelyben élünk, egyre megnyugtatóbb. Végeredményben a számunkra legfontosabbak biztosak lehetnek a szeretetünkben, hiszen érzik a feléjük áramló figyelmet, védelmezést és elfogadást.

Ki ne vágyna erre? Lássuk, mi a titka a boldog gyermek nevelésének!

Az egyszerűsítési folyamatot négy területen ajánlott elvégezni:

Fontos megjegyeznem, hogy az egyszerűsítés nem egy ingerszegény környezet létrehozását jelenti, hanem azt, hogy megfelelő hangsúlyt fektetünk a valóban fontos dolgokra – teret és időt kap a szabad játék, a pihenés, a kapcsolódás.

A különböző területeken való egyszerűsítést tetszés szerint vezethetjük be a saját életünkbe, a legtöbben azonban a tárgyi környezettel kezdenek, amely igazán látványos és viszonylag gyors sikerélményt ad az egész család számára. Ezen a sikeren felbuzdulva pedig már könnyebb nyitni a napi ritmus bevezetése, egy kiegyensúlyozott időrendi kialakítása és a felnőtt világ kiszűrése felé.

Mikor jön el az ideje annak, hogy egyszerűsítsünk a gyermeknevelésben? A lelki láz felismerése és kezelése

Még ha sok mindenben bizonytalanok is vagyunk, egy dolog biztos. Mi ismerjük legjobban a gyermekünket. Ha elkezdünk figyelni a jelzéseire, észre fogjuk venni mikor jött el az ideje az egyszerűsítésnek. A szerző által lelki láznak nevezett állapot minden gyermek esetében más tünetekkel jár. Temperamentumától függően lehet visszahúzódó, dühös, sírós – de egy biztos – gyermekünk nem a legjobb formáját mutatja. Az állapot felismerése és kezelése nem sokban különbözik a testi lázétól. Ha észleljük, hogy gyermekünk lázas, ösztönösen cselekszünk – kivonjuk a napi rutinból, hagyjuk megpihenni. Nincs más teendő a lelki láz esetében sem. 

Első lépés tehát, hogy lassítunk. Bizony a lelki láz esetében is szükség lehet 2-3 nap szünetre, vagy legalább az átlagnál csendesebb napra, hogy jusson idő a regenerálódásra.  Ilyenkor a gyermek több energiát fordíthat arra, hogy feldolgozza érzelmeit, szabályozza testi és érzelmi energiáit. 

A következő feladat az ölelés – ez azt jelenti, hogy gyermekünket szinte ugyanúgy ápoljuk, mint amikor lázas. Ha nem is pizsamában fekszünk vele az ágyban, de ügyeljünk arra, hogy jusson idő egy kis kreatívkodásra, nézegessünk együtt családi fényképeket, társasjátékozzunk. A hangsúly azon van, hogy együtt tegyük ezt. Ha a gyermek annyira rosszkedvű, hogy nem igényli az ilyen szoros együttlétet, az is elegendő, ha érzi a támogató jelenlétünket és azt, hogy elérhetőek vagyunk számára.

A gyermek gyógyulása a lelki lázból

Mindannyian szeretnénk megóvni gyermekeinket minden nehézségtől és fájdalomtól. Amikor ezt nem tudjuk megtenni tehetetlennek érezhetjük magunkat, ami rendkívül frusztráló számunkra. Ennek feloldásában segít, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a puszta jelenlétünk, elérhetőségünk az, amire ilyenkor igazán szükség van.

A betegség mindig kellemetlen és kényelmetlen, mégis profitálhatunk belőle: közelebb kerülhetünk egymáshoz, mert együtt csináltuk végig. Nincs ez másképp a lelki láz esetében sem. Ha a gyermekünk megküzd ezekkel az érzelmi viharokkal, megtapasztalja saját ereje érzését, fejlődik az önszabályozóképessége. Hagyjunk tehát időt a lassú, alapos felépülésre.

Felhasznált szakirodalom

Kim John Payne (2013): Egyszerűbb gyermekkor. Kulcslyuk kiadó, Budapest

A blogcikket Tán-Cseh Vivien tanácsadó szakpszichológusunk írta. Amennyiben gyermeknevelési nehézségekkel szembesül, forduljon szakemberünkhöz bizalommal. Kattintson ide és foglaljon időpontot online pszichoterápiás konzultációra.

Tán-Cseh-Vivien - OnlinePszichologus.net