Hogyan szokhatunk le a dohányzásról?

Hogyan szokhatunk le a dohányzásról?

Korábbi cikkünkben arról volt szó, milyen kultúrtörténeti vonatkozásai vannak a dohányzásnak. Ebben a részben arról lesz szó, miért fontos a cigarettázás abbahagyása és milyen módszerekkel segíthető meg valaki abban, hogy kitartson a döntése mellett. Cikksorozatunk következő részében pedig a leszokás leghatékonyabb módjáról fogunk részletesen szólni.

Milyen káros hatásai vannak a dohányzásnak? Miért érdemes leszokni?

Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros az egészségre, de pontos egészségügyi hatásairól kevesebbet hallunk. A dohányzás növeli a koszorúérbetegségek valószínűségét, valamint a sztrók előfordulásának arányát. Gyakrabban alakul ki dohányzóknál bőrrák, illetve egyéb daganatos betegségek, például tüdőrák, vagy szájüregi daganat, emellett nőknél az emlő- és méhrák kockázata is emelkedik. A dohány használatával nő a különféle ízületi gyulladásos betegségekre való esély. Férfiak esetében a dohányzástól csökken a spermiumszám, sőt akár impotencia is előfordulhat.

Az érszűkület valószínűsége mindkét nemben megnő, ennek tünete lehet, hogy hidegebbek a végtagok. Gyakrabban fordul elő gyomor és nyombélfekély, valamint egyéb gyulladásos betegségek. Kevesen tudják, hogy a dohányzás a zöldhályog kialakulásában is közrejátszik. A dohányzástól a tüdőben csökken a légutak védekező képessége, ezért fogékonyabbá válunk a különféle felső légúti betegségekre.

Keveset hallhatunk arról, hogy a passzív dohányzás még ártalmasabb az egészségre, mert a mellékfüst még nagyobb arányban tartalmaz káros anyagokat, mint a főfüst, melyet a dohányos önmaga lélegez be. A passzív dohányosokra jellemzők a szemészeti problémák, a tüsszögés, köhögés, fejfájás, szédülés, hányinger, torokfájás és a különféle orrpanaszok.

Mit érdemes tudni a leszokásról?

Először is tisztázzuk, hogy a leszokás nehéz. A dohányosok nagy része próbált már leszokni, de nagy részük nem járt sikerrel. Ennek egyik oka a nikotiaddikció, a másik a lelki függőség. A tartós és rendszeres dohányzás krónikus függőségi betegség. Ezt szakember irányításával, szükség esetén gyógyszeres segítséggel és hosszabb kezeléssel lehet meggyógyítani. A leszokás támogatás a betegség gyógykezelése.

A dohányzás leszokás támogatás módszerei

Az, hogy melyik módszert válasszuk a dohányzás leszokás támogatásában, több tényezőtől is függ. A már kialakult nikotinfüggőség mértéke alapvetően meghatározza, milyen mértékű megvonási tünetekre számíthatunk a cigaretta letételét követően. Alapvetően gyógyszeres (farmakoterápiás) és gyógyszermentes módszerekben gondolkodhatunk. Gyógyszermentes módszert javasolnak a szakemberek fiatalok, várandós anyák esetében, illetve abban az esetben, ha a függőség inkább pszichés, mint fiziológiás jellegű. Közepes vagy erős nikotin dependencia esetén jellemzően farmakoterápiás módszer ajánlott.

A leszokás támogatása gyógyszermentes módszerekkel

A leszokás egy folyamat. Ez alatt a folyamat során a leszokónak új szokásokat kell kialakítani, hogy megszakítsa a rágyújtásnak jól begyakorolt rutinját.  A rászokás egy viszonylag hosszú folyamat volt annak idején, így a leszokásra is érdemes olyan folyamatként tekinteni, amelynek különálló szakaszai vannak.

A rágyújtás folyamata:

  1. kiváltó inger: pl.: csökkenő nikotinszint, reggeli kávé, stressz
  2. rágyújtás utáni vágy pl.: sóvárgás vagy társak invitálása
  3. rágyújtás – nikotinszint gyors növekedése az agyban
  4. következmények pl.: sóvárgás megszűnése, társas megerősítés

A leszokás támogatása során tehát egy éveken át tartó tanulási folyamatot (ismétlődő viselkedést, vagyis a rágyújtást) kell megszakítani, és új viselkedésmódokat megtanulni. Ennek folyamatáról blogcikk sorozatunk következő részében írunk részletesen.

Amennyiben szeretne leszokni a dohányzásról, jelezze a területileg illetékes tüdőgondozóban vagy hívja a 06-80-44-20-44-es ingyenesen hívható zöld számot, ahol szakemberek segítik a leszokásban.

Felhasznált irodalom:

Kovács Gábor (szerk.) (2010.) Dohányzás és leszokás. Medicina könyvkiadó Zrt. Budapest.

Dr. Urbán Róbert PhD (2013) Sorvezető leszokás támogató csoportok vezetéséhez.