Hogyan kezelhető és fejleszthető a Szenzoros Integrációs Zavar?

Hogyan kezelhető és fejleszthető a Szenzoros Integrációs Zavar?

Podcast-sorozatunk első részében bemutattam, hogy mit jelent a Szenzoros Integrációs Zavar, milyen tünetek utalhatnak a szenzorosságra, valamint azt is megtudhatta, hogy milyen lelki gondokat okozhat a Szenzoros Integrációs Zavar nem megfelelő diagnosztizálása.

A mai részben arra térek ki, hogy milyen kezelési és fejlesztési lehetőségek állnak rendelkezésünkre a Szenzoros Integrációs Zavar leküzdésében. A videóban részletesen bemutatom az egyes mozgásterápiákat, mint legfőbb kezelési lehetőségeket.

A Szenzoros Integrációs Zavar kezelési lehetőségei

A kezelési lehetőségek közé soroljuk:

  • az Ayres-terápiát, mely az eredeti mozgásterápia. Az Ayres-terápia német verzióját is érdemes megemlíteni, mely Rega Schefgen nevét fémjelzi. Bár a Szenzoros Integrációs terápiák (SZIT) között ez a módszer nem terjedt el széles körben.
  • a DSZIT, vagyis Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia, mely lényegében az Ayres-terápia magyar szakemberek által átdolgozott koncepciója a saját ötleteikkel kibővítve. Szvatkó Anna pszichológus nevéhez fűződik a terápia megalkotása.
  • a TSMT, avagy a Tervezett Szenzomotoros Tréning, melyet Lakatos Katalin konduktor állított össze a konduktív pedagógiai es edzéselméleti alapokon.
  • az Alapozó terápiát, melynek elve, hogy a gyerekeket végig vezeti a mozgásfejlődés korai formáin – például kúszás, mászás. Az alapozó terápia inkább motoszenzoros fejlesztés, ami azt jelenti, hogy a cél a mozgáskészségek feljesztése, és az eredmény a javulás, az érzékelés fejlődésében is megjelenik.
  • a DIR-modellt (DIR- Developmental, Individual Difference, Relationship-based), melyhez köthető a „padlós idő” módszer.
  • az INPP-módszert, amelyet Peter Blythe pszichológus vezetésével alkottak meg az angliai Chester Neuro-Fiziológiai Pszichológia Intézetben.

Mi alapján válasszon terápiát az SPD kezelésére?

Szeretné megtudni, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani az SPD kezelésével foglalkozó terápiák között? Videókból a Szenzoros Integrációs Zavar kezelési lehetőségei mellett erre a kérdésre is választ kaphat dr. Szabó Zsuzsanna pszichoterapeuta szakorvosunktól.

Kattintson és nézze meg Ön is:

🔔További videós tartalmakért iratkozzon fel a Youtube-csatornánkra!

Hasznos oldalak a Szenzoros Integrációs Zavarban szenvedő családoknak

Gondolta volna, hogy milyen fontosak, hiánypótlóak, és sok segítséget nyújtanak az érintetteknek és családjaiknak az önsegítő, önszerveződő csoportok és alapítványok? Pszichológiai és tapasztalati szempontból is igen hasznosak ezek az oldalak, szerveződések.

A Kék Erdő Alapítvány oldalán és a skillo.hu weboldalakon tanfolyamokat, segítő foglalkozásokat és egyéb programlehetőségeket is találhat, melyek hasznára lehetnek az SPD-s gyermek nevelése során.

Amennyiben úgy érzi, hogy gyermeke vagy akár ön érintett a Szenzoros Integrációs Zavarban, és szakszerű segítségre van szüksége, ide kattintva foglalhat időpontot szakemberünkhöz online pszichoterápiára.

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon:

Instagram
TikTok
Facebook oldal
Facebook csoport