Mizofónia, vagyis a szelektív hangérzékenység szindróma

Mizofónia, vagyis a szelektív hangérzékenység szindróma

Talán ön is tapasztalta már, hogy olyan zajok vagy hangok, amelyek mások számára jelentéktelennek tűnnek, önt kifejezetten zavarják vagy irritálják. Lehetséges, hogy mizofóniától szenved.

Tartson velünk, mert dr. Szabó Zsuzsanna pszichoterapeuta szakorvosunk mai podcast-jében a mizofóniáról, vagyis a szelektív hangérzékenység szindrómáról tudhat meg többet.

https://youtu.be/Kj_wJMzbLQo

Mi az a mizofónia?

A külvilágból érkező bizonyos zajokkal szembeni intoleranciát mizofóniának, vagy más néven szelektív hangérzékenység szindrómának nevezzük. Leggyakrabban az evést és a légzést kísérő zajok vagy az ismétlődő kopogás, zörgés, csengés válik zavaróvá.

A zaj frusztrációt, szorongást, ingerlékenységet, dühöt, és a stresszhelyzetekre jellemző készenléti állapotot vált ki az ettől szenvedőkben. A zajforráshoz kapcsolódó helyzetek elkerülése pedig akár társadalmi elszigetelődéshez is vezethet.

Oka lehet a normálistól eltérő aktivitás az érzékszervi információk feldolgozásáért felelős elülső inzuláris agykéregben, de a rendellenesség örökölhető is.

Milyen mentális betegségek esetén alakulhat ki mizofónia?

Gyakrabban fordul elő és társulhat egyéb állapotokhoz is, mint például:

Meglepő tény a mizofónia előfordulásáról

Gondolta volna, hogy a felnőttek kb. 20 százaléka küzd mizofóniával, és gyakrabban fordul elő nőknél? A szelektív hangérzékenység szindróma kialakulása kutatások eredményei szerint a legtöbb esetben a korai tinédzserkorra tehető. Míg a mizofónia krónikus, egy egész életen át tartó állapot – amit sem megelőzni, sem igazán gyógyítani nem lehet -, a tünetek elviselése megfelelő kezeléssel azonban javulhat.

Mi segíthet a mizofónia kezelésében?

Kezelésében hatékony segítség lehet az egyéni pszichoterápia, melynek az a célja, hogy csökkentse a kiváltó tényezőknek az ettől szenvedők mindennapi életére gyakorolt hatását.

A kognitív viselkedésterápia sikeresen alkalmazható. Ez a pszichoterápiás módszer segít az érintetteknek a negatív gondolatbeli torzítások felismerésében és kezelésében, az aktiválódó gondolatok átstrukturálásán alapulva. Kutatások szerint a mizofóniában szenvedők közel 50 százaléka kevesebb tünetet tapasztal kognitív viselkedésterápia alkalmazása esetén.

Hangterápiával is lehet kezelni a szelektív hangérzékenység szindrómát. Ilyenkor alacsony szintű háttérhangok vagy semleges hangok – például fehér zaj vagy lágy zene – alkalmazása csökkenti a problémát okozó hangok élességét, dominanciáját, azok elviselhetetlenségét.

A tanácsadás vagy terápia segíthet a betegeknek bizonyos relaxációs technikák elsajátításában is, amelyek szintén segítségükre vannak abban, hogy minimalizálhassák a túl intenzív hangokra adott reakciókat. Ha a mizofónia szorongáshoz, vagy depresszióhoz társul, akkor az alapbetegség gyógyszeres kezelése a szelektív hangérzékenységet is csökkenti.

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon: