Legnépszerűbb írásaink 2020-ban

Legnépszerűbb írásaink 2020-ban

Az elmúlt évben nagyon sokan böngészték weboldalunkat, több ezer kattintás érkezett pszichológiai tesztjeinkre és blogcikkeinkre is. Igen népszerű volt pszichológus válaszol rovatunk, melyben az elmúlt évek során összesen 5500 kérdést válaszoltunk meg. Legnépszerűbb blogbejegyzéseinkből szedtünk most össze egy csokorra valót.

Reagáltunk a tavalyi év váratlan fordulataira

A 2020-as év a koronavírus járvány miatt mindannyiunk számára rendhagyó módon alakult. Valamennyien megtapasztaltuk, hogy szokásos életvitelünk helyét felváltja a bezártság, a vírus terjedése miatt  új szokásokat kellett kialakítanunk. Érthető módon nőtt meg bennünk a szorongás, hiszen nem tudtuk hogyan hat a szervezetünkre a vírus, ha elkapjuk. Mennyire és hogyan fog hétköznapi életünkön változtatni a kijárási korlátozás, a szórakozóhelyek, éttermek bezárása, a kimozdulási lehetőségek korlátozása. 

A fokozott nyomás alatt követőink nyitottabbá váltak a különféle problémákra, olvasóink szívesen foglalkoztak azzal a kérdéssel, mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között. Igen népszerűek voltak a kevert szorongásos és depressziós zavarról, a generalizált szorongásról szóló írásaink. Sokan kitöltötték depresszió és szorongás kérdőívünket. Weboldalunkról sokan tájékozódtak a depresszió tüneteiről, valamint a bipoláris zavarról is. Népszerűek lettek a feszültség testi jeleiről és a különféle pszichoszomatikus betegségekről szóló blogcikkeink.

A komolyabb mentális betegségekről is tudományosan, de érthetően írtunk, előítéleteket oszlattunk el

Sokan voltak kíváncsiak a borderline személyiségzavarról és a paranoid személyiségzavarról szóló írásainkra. A skizofréniáról és nárcisztikus személyiségzavarról írt cikkünk is számos látogatót szerzett. Ezekben a blogcikkekben fokozott figyelmet szenteltünk annak, hogy ledöntsük a tévhiteket, amelyek ezen mentális betegségeket övezik! Szerettük volna könnyebben elképzelhetővé, átélhetővé tenni, mit érez az, aki ezekben a kórokban szenved. Fontosnak tartjuk, hogy társadalmunk minél több tagja leszámoljon az előítéletekkel, kevésbé stigmatizáltjuk
a személyiségzavarral, vagy más lelki betegséggel élőket. Ne féljük tőlük, mert szakszerű kezelés mellett teljes életet élhetünk ezekkel.

Az összezártság negatívan hatott az emberi kapcsolatainkra is! Ezt nem csak saját életünkben és a környezetünkben éltük át, pácienseink bőrén is megtapasztaltuk. Sokan böngészték a párkapcsolati problémákkal foglalkozó írásainkat. Olvasóink még arra is kíváncsiak voltak, hogyan változik a párkapcsolat a terhesség alatt. Sokan kitöltötték konfliktuskezelés kérdőívünket. Előtérbe került a harag és az egyéb negatív érzelmek jobb kezelésének problémája. A dühkitörések okaival és kezelésével foglalkozó írásunk jó tanácsait sokan elolvasták. Remélhetőleg hozzájárultunk az azzal kapcsolatos tudás terjedéséhez, miszerint a harag természetes érzés, nagyon nem mindegy azonban mit kezdünk vele. Kitöltjük-e másokon dühünket, vagy konstruktívabb módokat keresünk erre? Esetleg önmagunk ellen fordítjuk?

Sokan kerestek segítséget weboldalunkon gyermekük számára is. Népszerű volt testvérkapcsolatokkal és kamaszkori problémákkal foglalkozó blogbejegyzésünk.

2021-ben is számíthatnak ránk, mert küldetésünk, hogy a lelki jóllétet mindenki számára elérhetővé tegyük

Ahogy a bevezetőben már szót ejtettünk róla a 2020-as év sok kihívást tartogatott számunkra. Számos új helyzet elé állított bennünket, melyek mindamellett, hogy nehézségeket okoztak számunkra, potenciálisan lehetőségeket is biztosítottak a fejlődésre. Minden személyközi konfliktus, vagy lelki megterhelés hozzáadhat ugyanis önismeretünkhöz! A felmerülő problémák megoldása gazdagíthatja személyiségünket. 

Megtisztelő számunkra, hogy az elmúlt években sokan olvasták írásainkat, kikérték pszichológusaink tanácsait weboldalunkon és négyszemközti online konzultáció formájában is. Hitvallásuk alapján 2021-ben is azon fogunk dolgozni, hogy minél jobban hozzájáruljunk az emberek mentális egészségének megőrzéséhez és fejlesztéséhez

Habis Melinda klinikai szakpszichológus

A blogbejegyzést írta az onlinepszichologus.net csapatának képviseletében oldalunk alapítója és szakmai koordinátora, Habis Melinda.