A kommunikáció fontossága

A kommunikáció fontossága

Hogyan kommunikáljunk jól? Miért fontos, hogy mit és hogyan közlünk a másik felé? Mai podcastünkben Lengyel Katalin egészségfejlesztő sportpszichológusunk a kommunikáció fontosságáról beszél a mindennapi életünkben.

Tarts velünk és tudj meg többet a helyes kommunikációról. Kattints a megtekintéshez ide:

Miért fontos a kommunikáció a mindennapi életünkben?

Nagyon fontos tudni, hogyha őszintén kommunikálunk és közlünk – az őszinteség nem egyenlő azzal, hogy valaki minden zokszó nélkül az arcunkba vágja azt, amit gondol vagy érez. Van, aki a sértést is őszinteségnek titulálja, és van fordítva is, hogy hiába vagyunk őszinték, előfordul, hogy a másik fél megsértődik a mondandónkon.

Érdemes azt tudnunk, hogy egy rosszul megválasztott szóval vagy egy rosszul fogalmazott mondattal valójában többet árthatunk, mint amennyit használhatunk.

5 lépés a helyes kommunikációhoz

Néhány intelem és jó tanácsot helyes kommunikációhoz:

  • Gondolkodj, mielőtt megszólalsz fontossága: meg kell említenünk, hogy nagyon sok félreértést és sértődést meg lehet azzal előzni, hogyha végig gondoljuk, hogy mit szeretnénk közölni. Előfordul, hogy teljesen másként értelmezi a másik – a fogadó fél – , amit mondani szeretnénk, és pillanatok alatt vita alakul ki, de minimum lesz a sértés és a sértődöttség. Éppen ezért nagyon fontos, hogy adjunk magunknak időt és gondoljuk át, hogy mit szeretnénk a másik tudtára adni.
  • A saját érzéseidre helyezd a hangsúlyt: mindig fókuszáljunk az emócióinkra, tehát az érzéseinkre. Azokat nem lehet megkérdőjelezni és megbántani sem lehet valakit azzal, hogy elmondod, hogy te mit érzel. Használj én üzeneteket!

Nagyon fontos az én közlések lényege, amikkel azt fejezheted ki, hogy téged hogyan érint egy adott helyzet. Erre nagyon jó példa, amikor úgy kezded a mondatot, hogy „Amikor ezt is ezt mondtad nekem, bennem ezt és azt az érzést keltette…”

  • Légy empatikus: ha kritikát fogalmazol meg valakivel szemben, akkor ne általánosíts, mindig az adott helyzetre és a viselkedése koncentrál, miközben empatikus vagy. Van, akinek ezt könnyen megy, van, akinek nehezebben.
  • Ismerd el, ha hibáztál: előfordulhat, hiába figyelünk és nem áll szándékunkban, hogy a másikat megbántsuk, mégis megtesszük. Ilyenkor nem kifogásokat kell keresni, hanem igenis el kell ismerni, hogy hibáztunk és bocsánatot kell kérni. Ismerd el, hogy te voltál a hibás és tudj bocsánatot vagy elnézést kérni.

A bocsánatkérés egyáltalán nem gyengeséget jelent, sőt, erőt sugall. Aki erős, az képes a helyzetnek megfelelően bocsánatot kérni. Van, akinél egy mondat is elég, van, akinek pedig tényleg mélyen és őszintén el kell ismerni, hogy hibáztál és remélhetőleg fogadni is tudja a bocsánatkérésed.

  • Ne indulatból kommunikálj: ez a következő, ami nagyon lényeges és nem szabad szem elől téveszteni. Tudjuk, könnyű ezt mondani, de mégis érdemes tízig elszámolni egy megterhelő helyzetben, és amikor nagyon ideges és feszült vagy indulatos vagy, akkor érdemes kiereszteni azt a bizonyos gőzt.

Amikor a gyenge pontodat találják el, akkor a fájdalom, a harag, a düh egy általános jelenség és mozgatórugója is a viselkedésünknek. De ha meg akarod jól oldani a helyzetedet, akár egy konfliktusos helyzetet, akkor nem szabad indulatból és erőből kommunikálni. Kérj időt, amíg lehiggadsz és talán úgy meg tudjátok beszélni a dolgokat.

Van, akinek bármit mondasz, meg fog sértődni, te annyit tehetsz, hogy a legasszertívabban kommunikálsz. Erről részletesen az asszertív kommunikációs podcast-omban hallhatsz többet. Lényege, hogy hogyan kommunikálunk úgy, hogy közben ne sértsünk meg másikat, de a saját érdekeinket képviseljük.

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövess minket közösségi oldalainkon: