ÍRÁSAINK

A pánikbetegség tünetei

Korábbi írásunkban szóltunk már a szorongásos zavarok különféle fajtáiról, ebben az írásunkban arról szeretnénk részletesebben kitérni, hogy mennyire sokféle tünete lehet a pánikbetegségnek és természetesen ejtünk néhány szót a kezeléséről is. Mit él meg egy pánikbeteg személy? Mik a pánikbetegség tünetei? Hogyan diagnosztizálható? Mi áll mögötte? Hogyan kezelhető?
BŐVEBBEN

A szülés utáni (posztpartum) depresszióról

A szülés jelentős hormonális változásokat eredményez, ami érzékenyebbé teszi a kismamákat. Ezen kívül is rendkívül sok változás történik a nő életében az anyává válás kapcsán. Kiesnek a korábban megszokott munkahelyi és gyakran társas környezetből is, megváltoznak a velük kapcsolatos társadalmi elvárások, megjelenik a szülői szerep felelőssége... Mi az a szülés utáni depresszió? Mennyire gyakori? Mi a teendő, ha észrevesszük a jeleit?
BŐVEBBEN

A nárcisztikus személyiségzavarról… a pszichológus válaszol

A nárcisztikus személyiségzavar vezető tünete a kliens önzése, az elismerés és különleges bánásmód iránti vágya, ami sok személyközi konfliktus forrása. A zavar súlyossága függ attól mennyire érett vagy éretlen a személyiség. A diagnózist pszichiáter szakorvos állíthatja fel. Mik a nárcisztikus személyiségzavar tünetei, mi áll ezek hátterében és mi a leghatékonyabb terápia?
BŐVEBBEN

Szerelmes vagyok, de ő nem szeret! Mit tegyek?

A mai világban mindenki a tökéletesre vágyik, a média sokszor hamis képet sugall arról, milyen egy jó társ, a valódi férfi vagy nő. Ezért többnyire csalódunk, hiszen nem találjuk a megfelelő társat. Előfordulhat, hogy ennek hatására egyre kevésbé is merünk őszintének lenni a potenciális partnerhez, hiszen félünk a visszautasítástól. Mit tehetünk ez ellen? Hogyan lehetünk sikeresek az ismerkedésben?
BŐVEBBEN

A szorongó gyermek viselkedésének jellemzői

Szülőként, nagyszülőként a legjobbat akarjuk a gyermekünknek, ezért jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen jelekre kell felkapnunk a fejünket, ha észre vesszük az utódunk viselkedésében. Mik a gyermekkori szorongás tünetei? Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha ezek bármelyikét észrevesszük rajta? Életkortól és lelki fejlődési szinttől függően sokféle tünete lehet egy kisgyermek életében a szorongásnak, nézzük meg most ezeket!
BŐVEBBEN

A generalizált szorongás kezelhető gyógyszer nélkül?!

A szorongásos kórképeknek több típusa van. A leggyakoribbak ezek közül a pánikbetegség, a fóbiák és a generalizált szorongás. Múlt héten a fóbiákról szóltunk, jelen írásunkban pedig a generalizált szorongásra térünk ki részletesen. Mi az a generalizált szorongás? Mik a tünetei? Hogyan kezelhető a leghatékonyabban? Szükséges-e ehhez gyógyszer?
BŐVEBBEN

A szorongásos zavarok és a fóbiák kognitív szemlélete

A szorongás a legjellemzőbb lelki tünet, sokféle betegség kialakulhat belőle. A kognitív-viselkedésterápiás szemlélet alapja, hogy a szorongás egy vészjelzés, melynek létrejöttében a személy belső értékelő folyamatainak zavara áll. Magyarán a beteg a veszélytelen ingert is kockázatosnak címkézi. Az elkerülő viselkedés pedig megerősíti ezt a félelmet. Ennek hátterében az elmélet szerint tanulástechnikai folyamatok állnak. Hogyan zajlik a fóbiák kognitív-viselkedésterápiás kezelése?
BŐVEBBEN

Párkapcsolati problémák pszichológus szemmel

Korábban az ismerkedés meghatározott rend szerint zajlott, sokkal több kimondott vagy kimondatlan szabály volt egy-egy párkapcsolatban. Mindenki tudta, mit várhat el egy férjtől vagy feleségtől. Ma azonban elmosódottak a nemi szerepek, nem ritka hogy a nő keres többet, vagy a férfi végez rendszeresen házimunkát. A sok lehetőség amennyire áldásos hatású, éppen akkora bizonytalanságot is szül. Megnöveli a partnerek között a hatékony kommunikáció jelentőségét. Miből fakadnak a párkapcsolati problémák? Hogyan lehet változtatni azon, ami nem működik jól a kapcsolatunkban?
BŐVEBBEN

Ismerkedjünk online?!

Korábban megvoltak a rendszeres összejövetelek, társasági események, amik remek alkalmat kínáltak a pártalálásra, hiszen összegyűltek a környező ifjak. Manapság ez háttérbe szorult, az internet segítségével azonban akár a világ másik feléről is találhatunk társat magunknak. A sok örömteli változás mellett azonban nehézségekkel is szembe kell néznünk a modern technika elterjedésének hatására. Az Internet-használat hétköznapivá válása ugyanis a kapcsolataink dinamikáját is megváltoztatta. Pontosan milyen előnyei és hátrányai vannak annak, hogy a virtuális világ egyre nagyobb teret hódít az életünkben?
BŐVEBBEN

Segítség, drogozik a gyerekem!

Napjainkban könnyen elérhetőek a legkülönfélébb drogok. Egy egyszerű internetes kereséssel szinte bármi beszerezhető, aminek egyik veszélye, hogy az újabbnál újabb szerek hatását képtelenség számon tartani. Manapság a fiatalok számára természetes az alkohol és a különféle drogok kipróbálása. Mit tehetünk, hogy a gyermekünket felkészítsük a droghasználat veszélyeire? Vajon mitől függ az, hogy rászokik-e a tudatmódosító szerekre? Mit tehetünk ha aggasztó jeleket látunk rajta? Mi ma a leghatékonyabb kezelés drogfüggőség esetén?
BŐVEBBEN

Segítség, függő van a családomban!

Magyarországon az alkoholizmus népbetegségnek számít, hiszen a népesség mintegy 20%-a veszélyeztetett a problémás ivás szempontjából. Szinte minden családban van valamiféle érintettség, ezért nagyon fontos hogy azt is megvizsgáljuk a függőség maga hogyan hat a család rendszerére. Mitől függ hogy valakiből függő lesz vagy sem? Milyenek az függők családjai? Mit élnek meg az alkoholisták gyermekei? Mi jelenti ma a leghatékonyabb kiutat a függőségekből?
BŐVEBBEN

A terméketlenség kérdései

Manapság nagyon kitolódott a gyermekvállalás ideje, ezért rengeteg pár kénytelen szembenézni azzal, hogy spontán nem jön létre a terhesség. Magyarországon általában egy évnyi sikertelen próbálkozás után javasolják az orvosi kivizsgálást a pároknak. Ebben az írásban kifejezetten a meddőség lelki hatásaival foglalkozunk. Mit élnek meg a meddőnek nyilvánított párok? Milyen kérdések, lehetőségek merülnek fel ilyen esetben? Mi segíthet a nehézségeken?
BŐVEBBEN

VIDEÓINK

Apa leszek! – De hogyan készüljek fel az apaságra?

Blogunkon már számos cikkben írtunk a terhességről és a szülésről. Arról, hogy nőként hogyan érdemes felkészülni a szülésre, illetve arról is, hogy kismamaként mikor érdemes pszichológust felkeresni. A gyermekvállalás azonban kétségkívül az egész családra hatással van, hiszen egy új családtag érkezése számos változást hoz magával. Az apaszerep fontosságáról szóló blogcikkünkben már említettük, hogy a pszichológia
BŐVEBBEN

Mi az a családállítás?

Mai podcast előadásában dr. Szabó Zsuzsanna pszichoterapeuta szakorvosunk arról fog beszélni, hogy mi az a családállítás, és hogyan is működik. Kiknek jó, és milyen esetekben nem javallott az alkalmazása? Mit jelent a családállítás? Milyen limitációi vannak? Hogyan lehetnek ránk hatással akár azok a családtagjaink is, akik jóval a születésünk előtt meghaltak? Mi az a morfogenetikus
BŐVEBBEN

Stresszoldó gyakorlatok

A stressz mindenki életében jelen van, mondhatni a 21. század egyik népbetegsége. A felgyorsult világunkban állandóan rohanunk, kapkodunk reggel az iskolába vagy a munkahelyre menet, nehezen találjuk a magánélet és a munka közti egyensúlyt. A kevés szabadidőnkben rendszeres testmozgás és a társas kapcsolataink ápolása helyett görgetjük a közösségi média platformokat, ahol a profilok tökéletesnek látszó
BŐVEBBEN

Drámázás, feltűnősködés, avagy hisztrionikus személyiségzavarról

Mi az a hisztrionikus személyiségzavar és hogyan nyilvánul meg? Tényleg csak nőket érintene? És milyen korban fordul elő ez a személyiségzavar? Ebben a videóban hisztrionikus személyiségzavarról, ennek a gyakorlati megnyilvánulási módjairól, illetve a DSM 5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) szerinti diagnosztikus kritériumairól is szó esik. Tartson velünk és tudjon meg többet! Kiket
BŐVEBBEN

Kötődési stílusok a párkapcsolatban

Mai videónk témája a kötődési stílusok kölcsönhatásai a párkapcsolatban. Ahol emberi kapcsolatok vannak, ott kötődés is van. Gondolhatunk családi, baráti kapcsolatokra, akár munkahelyi kapcsolatokra, de talán a kötődés legfontosabb színtere a párkapcsolat. Maróti Eszter pszichológusunk előadásából megtudhatja, hogy milyen jellemző konfliktusok jellennek meg a különböző kötődési stílust képviselők esetén egy kapcsolatban. A videó fókuszában a:
BŐVEBBEN

Progresszív izomrelaxáció gyakorlat

Egy stresszel teli, megerőltető nap után jól esik kényelmesen hátradőlni egy fotelbe, feltenni a lábunkat és lazítani. Csakhogy a gondolataink gyakran még mindig a be nem fizetett számlák, az elintézetlen ügyek, vagy az éppen félbehagyott munkafolyamatok körül forognak. Ilyenkor segítséget jelenthet valamilyen relaxációs módszer gyakorlása. Az autogén tréning mellett a leggyakrabban alkalmazott, tudományosan pedig a
BŐVEBBEN

Miért halogatunk, és mit tehetünk ellene?

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy egy feladatot vagy teendőt félbehagyott, esetleg el sem kezdett. Utána pedig bűntudata volt a halogatás miatt. Mai videónkban arról beszél alapítónk, Habis Melinda klinikai szakpszichológus, hogy miért halogatunk, mindez honnan eredeztethető, de megtudhatja azt is, hogyan kerülhetjük el a feladatok és teendők nem időbeni elvégzését, vagyis a halogatást. Nézze meg
BŐVEBBEN

Hogyan kezelhető és fejleszthető a Szenzoros Integrációs Zavar?

Podcast-sorozatunk első részében bemutattam, hogy mit jelent a Szenzoros Integrációs Zavar, milyen tünetek utalhatnak a szenzorosságra, valamint azt is megtudhatta, hogy milyen lelki gondokat okozhat a Szenzoros Integrációs Zavar nem megfelelő diagnosztizálása. A mai részben arra térek ki, hogy milyen kezelési és fejlesztési lehetőségek állnak rendelkezésünkre a Szenzoros Integrációs Zavar leküzdésében. A videóban részletesen bemutatom
BŐVEBBEN

Kiégés vagy depresszió? Hogyan ismerjük fel a különbséget?

Számtalanszor halljuk a “Ki vagyok égve!” kifejezést, de vajon azt tudjuk, hogy mit is jelent mindez pontosan? Laikusként a tünetek első ránézésre igencsak hasonlóak lehetnek a depresszióhoz, amely akár öngyilkosságig is fajulhat. Éppen ezért fontos, hogy tisztába legyünk a depresszió és a kiégés közti különbségekkel! Azzal, hogy hogyan lehet megküzdeni ezekkel a mentális problémákkal, valamint,
BŐVEBBEN

Az aszexualitásról

Az aszexualitás nemzetközi napja minden évben április 6-ára esik. Ebből az alkalmából rendhagyó módon ma dr. Szabó Zsuzsanna pszichoterapeuta szakorvosunk új podcasttal készült a témában. Milyenek az aszexuális emberek? Mai videónkból olyan kérdésekre is megtudhatja a választ, minthogy: Mit is jelent pontosan az aszexualitás? Milyen szexuális viselkedés és irányultság jellemző az aszexuális személyiségekre? Milyen érzelmi
BŐVEBBEN

Hol a határ az alkoholfogyasztásban?

Önkontroll, társas nyomás, szociális gátlás, stresszkezelés. Csak néhány hétköznapinak tűnő ok, amiért az emberek gyakran a pohár fenekére nézhetnek. Azonban nem mindegy, hogy ez milyen gyakorisággal történik, és mennyi az elfogyasztott alkohol mennyisége. Sokszor halljuk azt a kifejezést, hogy Magyarország az egymillió alkoholista országa, ezért nem győzünk eleget beszélni a témáról! Az alkoholizmus számos olyan
BŐVEBBEN

A szenzoros integrációs zavar

Fokozottan érzékeny, vagy túlérzékeny gyerekek? Napjainkban egyre többször halljuk ezeket a kifejezéseket. Mai videónk témája a szenzoros integrációs zavar, amely ennek a tünetnek a hátterében állhat. Videósorozatunk első részében most dr. Szabó Zsuzsanna pszichoterapeuta szakorvosunk elmondja, hogy mit érdemes tudni a szenzoros integrációs zavarról. Tartson velünk, hiszen lehet, hogy akár Ön vagy gyermeke, hozzátartozója is
BŐVEBBEN