A sportpszichológia fontossága

A sportpszichológia fontossága

A mai podcastben Lengyel Katalin egészségfejlesztő sportpszichológusunk a sportpszichológiai munka tervezésről és a pszichológusi segítségnyújtás területéről lesz szó. A felvételt az alábbi linkre kattintva hallgathatja meg. További videós tartalmakért iratkozzon fel a YouTube csatornánkra is!

https://youtu.be/tnacs0mQXMw

Miért fontos a sportpszichológia?

A sportpszichológia eszközeinek alkalmazása egyre elterjedtebb a sportolók felkészítésében. Ma már nyilvánvalóvá vált, hogy a test edzése a fizikai felkészítés mellett pszichológiai tényezőket is figyelembe kell venni, hiszen óriási belső energiatartalékok szabadulnak fel egy-egy sporttevékenység során.

Sokszor a sportolóval végzett munka folyamán különféle alkalmazott tesztek elméleti hátterét is alkalmazzuk, és olyan módszereket is figyelembe veszünk, amelyek hatékonyan befolyásolják a sportoló sikerességét.

Ismerjük meg a sportolót, motivációit

A pszichológiai segítségnyújtás területei közé tartozik elsőként a sportoló megismerése, azaz megteremteni a raportot ugyanúgy szükséges, mint a hagyományos terápia alatt. A sportoló megismerése során különféle célformulákat térképezzük fel – akár ún. SMART célokat is –, és ezeket folyamatosan szem előtt tartjuk a pszichológusi munka alatt.

Mikor a motivációs bázist is megismertük – hogy mi motiválja a sporttevékenységet, a sport karriert -, akkor következhetnek a tesztek, műszeres felmérések és egyéb eredményesség mérések is eszközölhetőek.

A stressz, a szorongás és a sport

Nagyon sokszor előfordul a stressz és a szorongás az élsportolók körében is. Ennek feltérképezése, csökkentése nagyon fontos momentum a pszichológiai segítségnyújtás során. A mentális felkészítés szintén egy élversenyző vagy egy élsportoló hatékony felkészítéséhez tartozik, amiről majd későbbiek folyamán fogok beszélni.

Fontos, hogy a versenyző hatékonyságának növelése érdekében a csúcsformát és csúcsidőzítést is megtaláljuk, ami az optimális, funkcionális zónát jelenti.

A sportpszichoterápia menete

Tulajdonképpen ugyanúgy, mint a hagyományos klinikai vagy egyéb pszichológiai munka során fontos a célkitűzés, az exploráció, az anamnézis felvétele és az egyéni konzultáció is.

Az egyéni konzultáció során lényeges egy felkészítési terv összeállítása, akár az edző bevonásával, és ki kell választani együttesen a megfelelő módszert a felkészítés folyamán. Beszélhetünk itt is autogén tréningről, mentál tréningről, különféle kognitív technikákról és ezek kombinációjáról.

Nagyon fontos témát jelent, és ez külön tárgyalást igényel az önbizalomnövelő eljárások alkalmazása, illetve a folyamatok folyamatos monitorozása is ide tartozik. A sportpszichológiai munka menetén belül otthoni körülmények között is biztosítani kell a folyamatos felkészülési technikákat.

Hetente konzultációkra kerülhet sor, illetve a módszerek elsajátítása során az a fontos többek között, hogy ezeket a módszereket, eszközöket az élsportoló, sportoló beépítse a saját versenytevékenységébe, majd rutinszerűen alkalmazza akár az edzőtábori körülmények között, akár versenyek előtt, alatt és után.

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövess minket közösségi oldalainkon: