Mi az a párkapcsolati stressz?

Mi az a párkapcsolati stressz?

Mai videónkban egy szintén sokakat érintő témával jelentkezünk, ami nem más, mint a párkapcsolati stressz.

Nap mint nap különféle ingerek érnek minket, a stressz is felfogható ingerként, amely kivált lelki vagy fizikai stresszreakciót. A párok a hétköznapok során is különféle stresszforrásokkal találkozhatnak, amelyek hatással vannak a családi kommunikációra és a házassági elégedettségre.

Melyek ezek, és milyen típusai vannak a párkapcsolati stressznek? Kattintson és tudjon meg többet Szabó Lili klinikai szakpszichológusunk videójából:

Mi az a párkapcsolati stressz?

A stresszorokkal szemben páros megküzdést alkalmaznak, amelynek célja a házassági elégedettség helyreállítása és a közös működés fenntartása. Ha a pároknál a megküzdés módja nem hatékony, akkor feszültséget, szorongást okozhat, és szélsőséges esetben váláshoz vezethet.

A párkapcsolati stressz olyan esemény, amely mindkét felet érinti, akár közvetlenül – azaz mindkét fél érintett benne -, akár közvetett módon, ha a stressz az egyik felet érinti, de a szoros kapcsolat miatt a másikra is kihat, azaz a párkapcsolatra is hat.

A párkapcsolati stressz fajtái

Osztályozhatjuk származási hely szerint, megkülönböztethetünk párkapcsolaton belüli, illetve párkapcsolaton kívüli stresszt. A párkapcsolaton belüli stressz esetében a párkapcsolatból származik a stressz, mint például különböző célokból, vágyakból, igényekből, szokásokból, véleménykülönbségekből, nézeteltérésekből.

Néhány kutató úgy határozta meg a külső stresszort, mint ami a párkapcsolaton kívüli tényezőként vált ki párkapcsolati stresszt.

Ilyen például:

  • a munkahelyi stressz egyik vagy mindkét félnél, például rossz kapcsolat a kollégákkal, főnökökkel, folyamatos túlterhelés, túlóráztatás, rossz munkahelyi körülmények,
  • pénzügyi nehézségek – itt is egyik vagy mindkét félnél -, tehát adósság, pénzkezelési gondok, kevés kereset.
  • a gyerekekkel kapcsolatos stressz is ide sorolandó, például sokszor beteg a gyerek vagy pedig a viselkedésével vannak problémák vagy tanulási nehézsége van, esetleg problémás körülmények közé jár óvodába vagy iskolába,
  • a családi problémákból adódó stresszforrás is idetartozik, például, hogyha az egyik családtagnak súlyos betegsége van, vagy haláleset történik, vagy anyagi nehézsége van valamelyik rokonnak,
  • de a lakhatási gondok is ide tartoznak, például a nem megfelelő lakhatási körülmények, problémás szomszédok, perlekedés a korábbi tulajdonossal.

Az egyik szakértő, Bodemann azt állítja, hogy a külső stressz befolyásolja a párkapcsolat minőségét, mivel egyrészt csökkenti a párok egymásra szánt idejét, a közös élményekre egy kevesebb idő marad.

Másrészt, mivel negatív a külső stressz, kevesebb pozitív interakciót indít el a párok között, harmadrészt növeli a pszichológiai és testi problémák kockázatát, például alvászavart, hangulatzavart, szexuális zavart, magas vérnyomás betegséget okozhat például a krónikus stressz. Nem utolsó sorban pedig felerősíti a negatív személyiségjegyek működését, mint például a merevség, ellenségeskedés, ami elidegenedéshez vezethet a párkapcsolatban.

A stressz nagysága alapján

A stressz nagysága alapján is osztályozhatjuk a stressz fajtáit, tehát nagyobb stresszről akkor beszélünk, ha meghatározó életeseményről van szó, például baleset, haláleset, munkanélküliség.

Kisebb vagy hétköznapi stressz alatt pedig irritáló, nyomasztó dolgokat értünk, ami a mindennapi kapcsolatban gyakran előfordulhat, például szomszédokkal való konfliktus, logisztikai dolgok szervezése. Ilyen például, hogy ki, mikor, hogy tudja a gyereket elvinni ide vagy oda.

Akut vagy krónikus stressz

A harmadik osztályozási mód a stressz fennállásának ideje alapján történik, tehát ez alapján megkülönböztetünk akut vagy krónikus stresszhatást. Ez attól függ, hogy mennyi ideje van a pár stresszhatásnak kitéve. Akut stressznél ideiglenes stressz eseményről beszélünk, krónikus stressznél pedig tartós fennállásáról.

Mit lehet tenni, ha stressz hatására romlik a párkapcsolatunk?

Először is érdemes kitölteni a párkapcsolati elégedettséget mérő tesztet, amit amit ide kattinva tud kitölteni. Ebből megtudhatja, hogy tényleg van -e nagyobb baj a párkapcsolatban. Amennyiben a teszt is jelez, illetve Ön és a párja is úgy gondolja, hogy szeretnének dolgozni a párkapcsolatunkon, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

A munkacsoportunkban is több párterapeuta is rendel. Érdemes megtekinteni a szakmai profiljukat és aki szimpatikus, ahhoz időpontot kérni párterápiás ülésre.

⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövess minket közösségi oldalainkon: