ÍRÁSAINK

A depresszió tünetei

A depresszió igen gyakori betegség, a nők 6-12%-át, a férfiak 3-6%-át érinti élete során legalább egyszer. Ahogy mi emberek sem vagyunk egyformák, a depressziónak igen sok típusa és rengetegféle tünete lehet. Mik ezek pontosan? Mivel javítható a hangulatunk természetes módon? Mi a teendő, ha ezek nem segítenek, depresszióra gyanakszunk?
BŐVEBBEN

A pánikbetegség tünetei

Korábbi írásunkban szóltunk már a szorongásos zavarok különféle fajtáiról, ebben az írásunkban arról szeretnénk részletesebben kitérni, hogy mennyire sokféle tünete lehet a pánikbetegségnek és természetesen ejtünk néhány szót a kezeléséről is. Mit él meg egy pánikbeteg személy? Mik a pánikbetegség tünetei? Hogyan diagnosztizálható? Mi áll mögötte? Hogyan kezelhető?
BŐVEBBEN

A szülés utáni (posztpartum) depresszióról

A szülés jelentős hormonális változásokat eredményez, ami érzékenyebbé teszi a kismamákat. Ezen kívül is rendkívül sok változás történik a nő életében az anyává válás kapcsán. Kiesnek a korábban megszokott munkahelyi és gyakran társas környezetből is, megváltoznak a velük kapcsolatos társadalmi elvárások, megjelenik a szülői szerep felelőssége... Mi az a szülés utáni depresszió? Mennyire gyakori? Mi a teendő, ha észrevesszük a jeleit?
BŐVEBBEN

A nárcisztikus személyiségzavarról… a pszichológus válaszol

A nárcisztikus személyiségzavar vezető tünete a kliens önzése, az elismerés és különleges bánásmód iránti vágya, ami sok személyközi konfliktus forrása. A zavar súlyossága függ attól mennyire érett vagy éretlen a személyiség. A diagnózist pszichiáter szakorvos állíthatja fel. Mik a nárcisztikus személyiségzavar tünetei, mi áll ezek hátterében és mi a leghatékonyabb terápia?
BŐVEBBEN

Szerelmes vagyok, de ő nem szeret! Mit tegyek?

A mai világban mindenki a tökéletesre vágyik, a média sokszor hamis képet sugall arról, milyen egy jó társ, a valódi férfi vagy nő. Ezért többnyire csalódunk, hiszen nem találjuk a megfelelő társat. Előfordulhat, hogy ennek hatására egyre kevésbé is merünk őszintének lenni a potenciális partnerhez, hiszen félünk a visszautasítástól. Mit tehetünk ez ellen? Hogyan lehetünk sikeresek az ismerkedésben?
BŐVEBBEN

A szorongó gyermek viselkedésének jellemzői

Szülőként, nagyszülőként a legjobbat akarjuk a gyermekünknek, ezért jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen jelekre kell felkapnunk a fejünket, ha észre vesszük az utódunk viselkedésében. Mik a gyermekkori szorongás tünetei? Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha ezek bármelyikét észrevesszük rajta? Életkortól és lelki fejlődési szinttől függően sokféle tünete lehet egy kisgyermek életében a szorongásnak, nézzük meg most ezeket!
BŐVEBBEN

A generalizált szorongás kezelhető gyógyszer nélkül?!

A szorongásos kórképeknek több típusa van. A leggyakoribbak ezek közül a pánikbetegség, a fóbiák és a generalizált szorongás. Múlt héten a fóbiákról szóltunk, jelen írásunkban pedig a generalizált szorongásra térünk ki részletesen. Mi az a generalizált szorongás? Mik a tünetei? Hogyan kezelhető a leghatékonyabban? Szükséges-e ehhez gyógyszer?
BŐVEBBEN

A szorongásos zavarok és a fóbiák kognitív szemlélete

A szorongás a legjellemzőbb lelki tünet, sokféle betegség kialakulhat belőle. A kognitív-viselkedésterápiás szemlélet alapja, hogy a szorongás egy vészjelzés, melynek létrejöttében a személy belső értékelő folyamatainak zavara áll. Magyarán a beteg a veszélytelen ingert is kockázatosnak címkézi. Az elkerülő viselkedés pedig megerősíti ezt a félelmet. Ennek hátterében az elmélet szerint tanulástechnikai folyamatok állnak. Hogyan zajlik a fóbiák kognitív-viselkedésterápiás kezelése?
BŐVEBBEN

Párkapcsolati problémák pszichológus szemmel

Korábban az ismerkedés meghatározott rend szerint zajlott, sokkal több kimondott vagy kimondatlan szabály volt egy-egy párkapcsolatban. Mindenki tudta, mit várhat el egy férjtől vagy feleségtől. Ma azonban elmosódottak a nemi szerepek, nem ritka hogy a nő keres többet, vagy a férfi végez rendszeresen házimunkát. A sok lehetőség amennyire áldásos hatású, éppen akkora bizonytalanságot is szül. Megnöveli a partnerek között a hatékony kommunikáció jelentőségét. Miből fakadnak a párkapcsolati problémák? Hogyan lehet változtatni azon, ami nem működik jól a kapcsolatunkban?
BŐVEBBEN

Ismerkedjünk online?!

Korábban megvoltak a rendszeres összejövetelek, társasági események, amik remek alkalmat kínáltak a pártalálásra, hiszen összegyűltek a környező ifjak. Manapság ez háttérbe szorult, az internet segítségével azonban akár a világ másik feléről is találhatunk társat magunknak. A sok örömteli változás mellett azonban nehézségekkel is szembe kell néznünk a modern technika elterjedésének hatására. Az Internet-használat hétköznapivá válása ugyanis a kapcsolataink dinamikáját is megváltoztatta. Pontosan milyen előnyei és hátrányai vannak annak, hogy a virtuális világ egyre nagyobb teret hódít az életünkben?
BŐVEBBEN

Segítség, drogozik a gyerekem!

Napjainkban könnyen elérhetőek a legkülönfélébb drogok. Egy egyszerű internetes kereséssel szinte bármi beszerezhető, aminek egyik veszélye, hogy az újabbnál újabb szerek hatását képtelenség számon tartani. Manapság a fiatalok számára természetes az alkohol és a különféle drogok kipróbálása. Mit tehetünk, hogy a gyermekünket felkészítsük a droghasználat veszélyeire? Vajon mitől függ az, hogy rászokik-e a tudatmódosító szerekre? Mit tehetünk ha aggasztó jeleket látunk rajta? Mi ma a leghatékonyabb kezelés drogfüggőség esetén?
BŐVEBBEN

Segítség, függő van a családomban!

Magyarországon az alkoholizmus népbetegségnek számít, hiszen a népesség mintegy 20%-a veszélyeztetett a problémás ivás szempontjából. Szinte minden családban van valamiféle érintettség, ezért nagyon fontos hogy azt is megvizsgáljuk a függőség maga hogyan hat a család rendszerére. Mitől függ hogy valakiből függő lesz vagy sem? Milyenek az függők családjai? Mit élnek meg az alkoholisták gyermekei? Mi jelenti ma a leghatékonyabb kiutat a függőségekből?
BŐVEBBEN

VIDEÓINK

Milyen veszélyei vannak az elektromos cigarettának a kamaszokra?

Valóban kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta? Nem okoz függőséget és segíthet a leszokásban? Mik azok a tényezők, cselekedetek, amelyek valóban hozzájárulhatnak a leszokáshoz? Számos tévhit kering az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elektromos kütyük körül, amit sajnos már a kiskamaszok is előszeretettel használnak. Mit tehetünk szülőként, ha gyermekünk is használja? Gyakorlati tippekkel és tanácsokkal is
BŐVEBBEN

Hogyan mondjunk jól “nem”-et gyermekünknek?

Hogyan mondjunk nemet úgy, hogy azt gyermekünk is megértse? Mik azok a tényezők, amelyek segíthetnek ebben? Kell egyáltalán nemet mondani a gyerekeknek? És ha igen, miért? Györe Rita tanácsadó szakpszichológusunk mai videójában ezekre a kérdésekre kaphat választ, gyakorlati példákkal szemléltetve. Tartson velünk, és tudjon meg többet! Amennyiben úgy érzi, lelki segítségre van szüksége, ide kattintva
BŐVEBBEN

Az online játékok hatása a gyerekekre, serdülőkre

Milyen hatása van a számítógépes játékoknak a gyerekek idegrendszerére? Mennyi idő ajánlott naponta ezekre a játékokra? Szülőként mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük a bajt? Tartson velünk, Móra Katalin gyermekpszichológusunk videójából mindez kiderül! Kattintson ide és tekintse meg a többi videónkat is. ⬇️Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon: InstagramTiktokFacebook oldalFacebook csoport
BŐVEBBEN

Közös vagy külön kassza?

Gyakori párkapcsolati problémához vezet, hogy miként kezeljük a kiadásokat-bevételeket. De vajon mi befolyásolja a pénzkezelési szokásokat, pénzügyeket, és milyen pénzkezelési módokat különítünk el jelenleg? Mai videónkban Szabó Lili klinikai szakpszichológusunk erről beszél bővebben, nézze meg Ön is! Amennyiben úgy érzi, hogy szüksége van pszichoterápiára, vagy családterápiára, esetleg más kérdésről szeretne konzultálni szakpszichológussal, forduljon bizalommal szakemberünkhöz! Ön is szeretne
BŐVEBBEN

Tinédzser gyermeknevelés – tippek szülőknek

Szülőként hogyan támogathatjuk serdülő gyermekünk autonómiáját? Milyen gyakorlati tippeket és tanácsokat érdemes megfogadnunk annak érdekében, hogy jó kapcsolatot ápoljunk gyermekünkkel ebben a nehezebb időszakban is? Mai videónkban Móra Katalin gyermekpszichológusunk említ néhány olyan gyakorlati tippet, amit érdemes lehet alkalmazni. Kattintson és nézze meg Ön is! A témában készült korábbi videónkat ide kattintva megtekintheti. Amennyiben úgy
BŐVEBBEN

Gyermekkori hazugságokról

Milyen okai lehetnek annak, ha hazudnak a gyerekek? Milyen mögöttes tényezői lehetnek a hazugságnak, és hogyan kezeljük ezt a helyzetet szülőként? Móra Katalin gyermekpszichológusunk mai videójából mindezt megtudhatja! Amennyiben úgy érzi, hogy gyermekének szüksége van pszichoterápiára, vagy bármilyen nevelési kérdésről szeretne konzultálni szakpszichológussal, forduljon bizalommal szakemberünkhöz! Ön is szeretne kérdezni szakembereinktől? Ide kattintva megteheti! További videós tartalmakért iratkozzon
BŐVEBBEN

Az önismereti munka nehezítő tényezői

Milyen külső-belső tényezők befolyásolhatják a terápiás hatékonyságot? Mit érdemes tudni a szakember-kliens összeilléséről? Mit jelent az ellenállás, és mikor beszélhetünk gyógyulásról? Mai videónkból ezekre a kérdésekre is megtudhatja a válaszokat. Szabó Lili klinikai szakpszichológus előadása. Amennyiben úgy érzi, hogy szeretne önismereti munkába kezdeni, forduljon bizalommal szakemberünkhöz! Ön is szeretne kérdezni szakembereinktől? Ide kattintva megteheti! További videós tartalmakért iratkozzon fel
BŐVEBBEN

A serdülőkori autonómiáról

Szülőként hogyan támogathatjuk tinédzser gyermekünk önállósági törekvéseit? Mikor aggódjunk gyermekünkért? Mai videónkban a serdülők autonómiatörekvéseiről beszél bővebben Móra Katalin pszichológusunk. Kattintson ide és tekintse meg! Amennyiben úgy érzi, hogy gyermekének szüksége van pszichoterápiára, vagy bármilyen nevelési kérdésről szeretne konzultálni szakpszichológussal, forduljon bizalommal szakemberünkhöz! Ön is szeretne kérdezni szakembereinktől? Ide kattintva megteheti! További videós tartalmakért iratkozzon fel a YouTube
BŐVEBBEN

Szorongásoldás – 5 hatékony tipp

E havi videónkban Móra Katalin pszichológusunk 5 technikát mutat arra vonatkozóan, hogyan tudunk úrrá lenni szorongásainkon. Melyek ezek? Tekintse meg videónkat, amelyből mindez kiderül. Szeretne szakszerű választ kapni felmerült kérdésére? Kattintson ide, és kérdezzen szakembereinktől! További videós tartalmakért iratkozzon fel a YouTube csatornánkra! Napi pszichológiai tartalmakért és lelki feltöltődésért kövessen minket közösségi oldalainkon:Instagram Facebook oldal
BŐVEBBEN

A szülőkonzultáció jelentősége

Mi a menete a gyermekpszichoterápiának? Miért fontos a szülőkonzultáció? Móra Katalin pszichológusunk ezt a témakört járja körbe e havi videónkban. Kattintson a linkre és tekintse meg! Amennyiben úgy érzi, hogy gyermekének szüksége van pszichoterápiára, vagy bármilyen nevelési kérdésről szeretne konzultálni szakpszichológussal, forduljon bizalommal szakemberünkhöz! A videó az alábbi blogbejegyzés ötlete alapján készült: Szeretne szakszerű választ
BŐVEBBEN

Online tanácsadás jelentősége a covid alatt

Hogyan változott a pszichológiai szakrendelés az elmúlt másfél évben, a koronavírus hatására? Hogyan befolyásolta a pszichológusi munkát a világjárvány? Ha lelki gondokkal küzd, miért érdemes önnek is online terápiába kezdenie? Tekintse meg -e havi videónkat, amelyből mindez kiderül, Szabó Lili klinikai szakpszichológusunk közreműködésével. Szeretne szakszerű választ kapni felmerült kérdésére? Kattintson ide, és kérdezzen szakembereinktől! További
BŐVEBBEN