Hogyan befolyásolják okoseszközeink a kapcsolatainkat? A „Technoferencia” hatása a mindennapi életünkre

Hogyan befolyásolják okoseszközeink a kapcsolatainkat? A „Technoferencia” hatása a mindennapi életünkre

Az okoseszközök manapság már elengedhetetlen részei az életünknek, ám vajon tudjuk-e, hogy ezek az eszközök mennyire megzavarhatják mindennapi kapcsolatainkat?

Egyre gyakrabban találkozunk azzal a helyzettel, amikor egy beszélgetést vagy közös programot megszakít egy értesítés, egy bejövő hívás, vagy akár csak az eszközünk iránti folyamatos figyelem. Ezt a jelenséget hívjuk „technoferenciának”.

Mi is az a Technoferencia?

Egyszerűen fogalmazva, a technoferencia azt jelenti, amikor a technológia – legyen az okostelefon, tablet vagy bármilyen más digitális eszköz – beavatkozik a személyes interakciókba, megzavarva ezzel a természetes kommunikációs folyamatot.

Ezt a kifejezést McDaniel és Coyne 2016-ban vezette be, hogy leírják azt, hogyan zavarják meg ezek az eszközök a mindennapi párkapcsolatokat. Azonban azóta kiderült, hogy a technoferencia hatása messze túlmutat a párkapcsolatokon; hatással van a munkahelyi teljesítményre, a szülő-gyermek kapcsolatra, és még az iskolai eredményekre is.

A párkapcsolatokban és családi életben jelentkező problémák

Gondoljunk bele, hányszor történt már meg velünk, hogy egy vacsora közben partnerünk vagy akár mi magunk is a telefonunkat böngésztük. Ilyen esetekben nemcsak az adott pillanatot veszítjük el, hanem a kapcsolatunk intimitását is veszélyeztetjük. Kutatások szerint azok a párok, akiknél gyakran fordul elő technoferencia, több konfliktust élnek meg, és kevésbé elégedettek a kapcsolatukkal.

A gyerekekkel való kapcsolatunkban is hasonló jelenséget figyelhetünk meg. Egyre többen veszik észre, hogy az okostelefonok és más digitális eszközök miatt csökken a szülők figyelme és jelenléte. Ez különösen problémás lehet a kisgyermekek esetében, akik számára az érzelmi kapcsolódás és a szülők válaszkészsége alapvető fontosságú a fejlődésük szempontjából.

Az iskolai teljesítmény és a munka világa

2024. szeptemberétől kormányrendeletben szabályozzák a gyerekek iskolai telefonhasználatát, aminek értelmében ugyan bevihetik az iskolákba az okostelefonjukat, de azt le kell adniuk az első óra kezdete előtt, és csak az utolsó óra után használhatják újra.

Az iskolai környezetben is gyakran tapasztalhatjuk, hogy a diákok figyelmét elvonja az okostelefon, ami negatívan befolyásolja a tanulási eredményeket. Az állandó értesítések és a közösségi média folyamatos jelenléte miatt a tanulók nehezen tudnak koncentrálni a feladataikra, ami hosszú távon kihat a teljesítményükre.

A munkahelyeken hasonló hatások figyelhetők meg. Az állandó multitasking, amely során egyszerre próbálunk figyelni a munkára és a beérkező üzenetekre, jelentősen csökkenti a hatékonyságot, és növeli a stresszt. A digitális eszközök jelenléte a munka és a magánélet határait is elmoshatja, ami szintén hozzájárul a kiégéshez és a munkahelyi elégedetlenséghez.

A digitális eszközök pozitív oldalai

Fontos hangsúlyozni, hogy a digitális eszközök rengeteg pozitív változást hoztak az életünkbe. Az online kapcsolattartás, a távoli munkavégzés és az információk gyors elérése mind olyan előnyök, amelyekért hálásak lehetünk. Az okoseszközök segítenek abban, hogy folyamatosan kapcsolatban maradjunk a szeretteinkkel, hogy hatékonyabban végezzük a munkánkat, és hogy gyorsan és könnyedén hozzáférjünk a szükséges információkhoz.

Azonban mindezek mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a túlzott eszközhasználat könnyen függőséghez vezethet. Ezért nem véletlen, hogy az iskolákban, színházakban, vizsgák alatt vagy egyéb fontos helyzetekben korlátozzák az okoseszközök használatát. Ezek a korlátozások nem csupán formalitások, hanem arra hívják fel a figyelmünket, hogy a személyes jelenlét és figyelem sokszor fontosabb, mint a digitális eszközeink által nyújtott lehetőségek.

Hogyan kezeljük a Technoferencia kihívásait?

A technoferencia negatív hatásainak csökkentésére számos egyszerű, de hatékony megoldás létezik. Kezdetnek próbáljunk meg tudatosan időt szánni arra, hogy „offline” legyünk, különösen azokban a pillanatokban, amikor a személyes interakció a legfontosabb. Az étkezések során például hagyjuk az eszközeinket távol az asztaltól, és koncentráljunk teljes figyelemmel a jelenlévőkre.

A munkahelyeken is fontos lépéseket tehetünk a technoferencia kezelésére. Például érdemes lehet meghatározni, hogy milyen időpontokban vagyunk elérhetők az értesítésekre való reagálásra, és mikor koncentrálunk teljes mértékben a munkánkra. Egyre több országban vezetik be a „lekapcsolódáshoz való jogot”, amely segít megvédeni a munkavállalókat attól, hogy munkaidőn kívül is folyamatosan elérhetők legyenek.

Mi a jövő?

A technoferencia egy viszonylag új, de nagyon is jelenlévő probléma a modern életünkben. Ahogy az okoseszközök szerepe tovább növekszik, egyre fontosabbá válik, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a digitális világ és a személyes kapcsolatok között.

Hosszú távon a tudatosság növelésével és a megfelelő szabályok felállításával minimalizálhatjuk a technoferencia negatív hatásait, és jobban odafigyelhetünk azokra a dolgokra, amelyek valóban számítanak az életünkben.

Felhasznált irodalom

Remete, E. P., Pachner, O. Cs., Schrőter, P., Simon, A. Cs., Hartmann, V., Tafferner, I., & Aranyi, G. (2024). Technoferencia: okoseszközök hatása a társas interakciókra. Magyar Pszichológiai Szemle, 79(2), 295–316. https://doi.org/10.1556/0016.2024.00082

A blogcikket Sárkány Anita szexuálpszichológiai szakpszichológusunk írta. Amennyiben úgy érzi, hogy okoseszközeinek használata problémát okoz a mindennapi életvitelben, és szakszerű segítségre van szüksége, ide kattintva foglalhat időpontot online pszichoterápiás konzultációra pszichológusunkhoz.

Sárkány Anita - Onlinepszichologus.net