A vallásfüggőségről

A vallásfüggőségről

Mai alkalommal a vallásfüggőségről hallhat részletesebben Szabó Lili klinikai szakpszichológusunk előadásában. Kattintson a videóra a megtekintéshez, és iratkozzon fel a YouTube-csatornánkra további pszichológiai tartalmakért.

Először a vallásfüggőségről Le Booth episzkopális pap ír, és viszonylag nem olyan rég találkozhatunk a viselkedéses addikciók között a felsorolásban vele.

Mit jelent a vallásfüggőség?

A vallásgyakorlat patológiás formáját jelenti. Itt is a túlzás jellemző, mint a többi függőségnél, azaz a normál mérték már nem okoz örömet, nem nyújt a személy számára kielégülést, és az addikció tárgya jelenti az életének a középpontját. Patológikus kapcsolat alakul ki bármely vallási és/vagy spirituális, hangulatmódosító személlyel, szervezettel, hitrendszerrel, vagy természetfeletti erővel.

Mindezek iránt ellenállhatatlan vágyat, szükségletet vagy kényszert érez a személy, és ez fokozza elköteleződését a vallásgyakorlásban. Pszichés és spirituális függőség gyakran van jelen, és láthatunk megvonási tüneteket is, amennyiben a vallásgyakorlás akadályozottá válik.

Hogyan is alakul ki a vallásfüggőség?

Egy folyamat eredménye. Az első szakaszban a személy önmaga megnyugtatására az értéktelenség érzésének csökkentése céljából fókuszál a vallási tartalmakra. Majd a vallásgyakorlás egyre intenzívebbé válik és az egyén kezdi hanyagolni a társas kapcsolatait, valamint a társadalmi szerepeinek a teljesítése nehézkesé válik. A valahová tartozás élményét a vallási közösség adja meg.

A második szakaszban túlzott templomba járás és imádkozás figyelhető meg. Jellemző továbbá az anyagi gondok megjelenése a túlzott adományozás miatt, és a bűntudat a kihagyott ima vagy mise esetén. A személy kezd eltávolodni családjától, barátaitól, vagyis a környezetétől. A vallásban talál egyedül megnyugvást.

A harmadik szakaszban a kontrollvesztés mellett nagymértékű hanyatlás következik be a szociális kapcsolatokban. Az egyén mentálisan és lelkileg kimerül, súlyos stressz és pszichoszomatikus tüneteket produkál, például krónikus fájdalom, magas vérnyomás, álmatlanság, memóriazavarok. A vallási eszmék egyre deviánssá és szélsőségessé válnak.

A vallásfüggőség tehát kihat az egyén és a környezete életére, egészségére. A személy elmenekül a valóság elől annak érdekében, hogy növelje önbecsülését, fokozza a személyes jólétét.

Milyen személyiségjegyeket tártak fel a vizsgálatok a vallásfüggők körében?

Rigiditás, fekete-fehér gondolkodás, mágikus, spirituális gondolkodás, ítélkező és kritizáló attitűdök, más csoportagokkal szembeni intolerancia, alacsony önértékelés, magányosság, befelé fordulás, tekintélytől való függés.

Saját praxisomban is találkoztam néhány ilyen személlyel, illetve a hozzátartozóikkal. Ezek alapján is mondhatom, hogy felmerül a gyanú, hogy vallásfüggő személlyel van-e dolgunk, hogyha az alábikat tapasztaljuk.

  • A személy gyakran vallási témákról beszél.
  • Nehezen vagy nem lehet a gondolatait elterelni, vagy más dolgokról nem lehet beszélgetni vele.
  • Hetente többször jár templomba, bűntudata van, ha kihagy egy-egy alkalmat, ezért gyakran családi ünnepek, összejövetelek helyett is a templomot választja.
  • A baráti találkozókra nem, de templomba betegen is elmegy.
  • Sok önkéntes munkát vállal a gyülekezetben, sokat van távol a családjától emiatt.
  • Munkáját is elhanyagolhatja, rosszabb esetben munkanélküli is lehet.
  • Nagyobb adományokat ad az egyháznak, emiatt anyagi gondjai is lehetnek.
  • Sokat olvas a mindennapokban Bibliát vagy vallási könyveket, a nap nagy részében vallási rádiós műsort vagy tévéműsort hallgat.
  • Megvonási tünetek jelenhetnek meg nála, hogyha nem megy el egy-egy misére. Ilyen például az idegesség, remegés, hasi diszkomfortérzés, álmatlanság, nyugtalanság.

Mi kell a felépüléshez?

Booth szerint a felépülés első lépése az addikció tudatosítása. A személynek továbbá meg kell tanulni megerősíteni az én és mások határait, elfogadnia önmagát, megtanulni, hogy hogyan kellene pihenni.

Mindenképpen érdemes klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta szakembert felkeresni, hogyha ilyen függőséggel van dolgunk, illetve szükség esetén pszichiáter szakorvoshoz menni, hogyha súlyosabb tüneteket tapasztalunk.

Felhasznált szakirodalom

  • Kun, B., Demetrovics, Zs. (szerk.): Az addiktológia alapjai IV. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 2010.
  • Kovács Eszter and Pikó Bettina: A vallásfüggőség mint egy lehetséges új viselkedési addikció vizsgálata serdülőkorú populációban ORVOSI HETILAP, 156 (18). pp. 731-740.ISSN 0030-6002 (2015)

A podcast-et Szabó Lili klinikai szakpszichológusunk készítette. Amennyiben úgy érzi, hogy fenn áll a vallásfüggőség gyanúja önnél, javasoljuk, hogy keressen fel klinikai szakpszichológust. Szakemberünkhöz ide kattintva tud időpontot foglalni online pszichoterápiás konzultációra.

Szabó Lili klinikai szakpszichológus - OnlinePszichológus.net