Önismereti kérdések örökbefogadó szülőknek

Önismereti kérdések örökbefogadó szülőknek

Az örökbefogadás egy olyan csoda, amely lehetővé teszi, hogy olyan szülők és gyermekek is megtapasztalhassák a családi kötelékek biztonságát, akiknek biológiai úton ez nem adatott meg. Azonban ez a felbecsülhetetlen érték nem csak pozitív érzéseket és örömöket hordoz magában, hanem számos kétséget, nehézséget és bizonytalanságot is rejt.

Az önismeret az élet bármely területén jó szolgálatot tehet, hiszen segít megérteni magunkat és viselkedésünket, irányt mutat a nehéz helyzetekben, lehetővé teszi a fejlődést és az élet adta problémák megoldását. Ezek az előnyök különösen fontosak lehetnek, amikor az örökbefogadó szülővé válás mellett dönt az ember.

A következőkben olyan témákat járunk körbe, melyek gazdagíthatják az önismeretet, segítenek megvizsgálni az örökbefogadás és a szülővé válás útján felmerülő kérdéseket.

Kiből lesz örökbefogadó szülő?

Számos út vezethet a döntéshez: „Örökbe szeretnék fogadni!”. Minden leendő anya és minden leendő apa bejárja a maga ösvényét, mely élményekkel, érzésekkel, akár nehézségekkel és traumákkal tarkított is lehet. Ebben a folyamatban nincs „jó” vagy „rossz” út, hiszen mindenki egyedi élményekkel rendelkezik.

Az első fontos önismereti állomás, hogy tisztában legyünk az általunk megtett úttal, a fordulópontokkal, inspiráló személyekkel, amelyek és akik szerepet játszottak abban, hogy most ott tartsunk, ahol.

Gyakorlat az örökbefogadó szülővé váláshoz: készíts egy idővonalat eddigi életedről, amelyen bejelölöd a főbb eseményeket, melyek fontos szerepet játszottak az örökbefogadó szülővé válásod útján. Az egyes eseményekhez társíts egy szimbólumot is, mely jelképezi az adott eseményhez fűződő érzelmeidet, kapcsolódásodat!

A hivatalos elvárások az örökbefogadáshoz

Ahhoz, hogy 2024-ben Magyarországon valaki örökbefogadó szülővé válhasson, számos kritériumnak kell megfelelnie. Jogilag cselekvőképes személyek, akik érvényes alkalmassági határozattal rendelkeznek, valamint 25 évnél idősebbek és az örökbefogadandó gyermeknél legalább 16, de maximum 45 évvel idősebbek. Amennyiben az örökbefogadott gyermek 3 évnél idősebb, örökbefogadó szülője maximum 50 évvel lehet idősebb nála. Amennyiben házaspárként válik valaki örökbefogadó szülővé, elegendő, ha a pár egyik tagja meríti ki az életkori elvárásokat.

Jó hír, hogy nem csupán házaspárok, hanem egyedülálló személyek is örökbefogadó szülővé válhatnak (az élettársi kapcsolatban élőket jogilag egyedülállónak tekintik ebben az esetben). Az egzakt, jól mérhető elvárások mellett az örökbefogadó szülő személyiségét és körülményeit tekintve is alkalmasnak kell lennie az örökbefogadó szülői szerepre.

Ássunk a mélyére!

A következőkben olyan aspektusokat szeretnék fókuszba helyezni, amelyek az önismeret fontos kérdéseire világítanak rá. A továbbiakban olvasható kérdések gondolatébresztőként szolgálnak, melyek akár egy jó beszélgetés alapját is képezhetik a párunkkal.

Amennyiben tisztán látjuk gondolatainkat, érzéseinket, elvárásainkat, netalán félelmeinket és bizonytalanságainkat, úgy nagyon jó úton vagyunk az „elég jó” örökbefogadó szülőség felé.

Elég stabil-e a párkapcsolatom az örökbefogadáshoz?

Mint a gyermekvállalás esetén általában, úgy az örökbefogadás esetén is kiemelkedő fontosságú, hogy milyen a szülők párkapcsolata, milyen a háttér, amibe a gyermek érkezik. Természetesen minden kapcsolatban időről-időre előfordulnak nehézségek, azonban fontos, hogy ne aktuális krízisben, bizonytalan időszakban vágjunk bele az örökbefogadásba.

Gondoljuk át az alábbi kérdéseket:

A meddőség egy veszteség, amit fel kell dolgozni

Meddőség esetén a párok gyakran álmokkal, reményekkel, elképzelt élettel, gyermekkel és családdal rendelkeznek. Gyakran az örökbefogadó szülővé válás azt is jelenti, hogy ezekről a vágyakról le kell mondanunk.

Veszteségként nem csak azt érthetjük, hogy elveszítünk valamit, amink van, hanem azt is, ha elveszítjük a lehetőségét annak, hogy megtörténjen, amit elképzeltünk. El kell engednünk, el kell gyászolnunk az elképzelt család, az elképzelt gyermek képét, hogy helyet adjunk valami újnak, amikor úgy döntünk, hogy örökbefogadunk.

  • Milyen jövőt képzeltem el magamnak, a családunknak?
  • Milyen családot reméltem?
  • Hogyan képzelem el most, hogy örökbe szeretnénk fogadni, a családom jövőjét?
  • Miket kell elengednem?
  • Mivel gazdagodom, amire nem is számítottam?

Élethelyzet és életkor

Habár az örökbefogadó szülők életkorát hivatalosan szabályozzák, lélektani szempontból is fontos kérdések kapcsolódnak hozzá. Természetes, hogy egy 30-as és egy 40-es, vagy akár 50-es éveiből járó pár egészen más életmódot folytat, valamint érettségük, rugalmasságuk, érdeklődési körük is teljesen eltérő lehet. Tehát az egyedi vonások, jellemzők mellett az életkori sajátosságok is fontos tényezők lehetnek.

  • Milyen előnyei vannak annak, hogy most válok szülővé?
  • Milyen hátrányai vannak, hogy most válok szülővé? Mire kell figyelnem?
  • Milyen generációhoz tartozom, és mely generáció tagja a gyermekem? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz ezek a generációk?
  • Milyen a jövőképem?
  • Hol tartok most az életemben?

Felkészülés a szülővé válásra

A szülővé válás számos érzelmi kérdést, élményt a felszínre hozhat például szüleinkkel való kapcsolatunkból, saját gyermekkorunkból. De nem csak korábbi élmények, feldolgozatlan konfliktusok kerülhetnek fókuszba, hanem akár a felelősségvállalással, saját szükségletek háttérbe szorításával, teljesítménnyel kapcsolatos nehézségeink is előtérbe kerülhetnek.

  • Milyennek látom a szüleimet?
  • Milyen szülő akarok lenni?
  • Hogy állok a felelősségvállalással?
  • Mit kezdek azokkal a helyzetekkel, amikor nem tudok tökéletesen teljesíteni?
  • Hogy élem meg, ha mások szükségleteit kell előtérbe helyeznem időszakosan?

Határok és vélemények

A környezet reakciója hétköznapi helyzetekben is fontos tud lenni, azonban az örökbefogadás esetén ez egy különösen érzékeny terület. A hozzátartozóknak, barátoknak, távolabbi ismerősöknek sőt, akár idegeneknek is lesz véleménye, valamint reagálni fognak az örökbefogadás tényére. Valamilyen módon viszonyulni fognak az örökbefogadó szülőkhöz és az örökbefogadott gyermekhez. Ennek kezelésében elengedhetetlen a megfelelő határok felállítása és azok védelme a környezettel szemben.

  • Hogyan birkózok meg azzal, ha nem értenek velem egyet?
  • Milyen visszajelzésekre, véleményekre számítok a környezetemtől az örökbefogadással kapcsolatban? Hogyan készülhetek fel ezekre?
  • Kik azok, akiknek a véleménye fontos nekem?
  • Mit kezdek azok véleményével, akik nem állnak hozzám közel?

Látható, hogy az örökbefogadás egy nagyon sokrétű téma, mely a fentieken túl számos kérdést, kételyt és bizonytalanságot hozhat a felszínre. Ez teljesen természetes és érdemes minél közelebb menni érzéseinkhez és gondolatainkhoz.

Amennyiben úgy érzi szívesen gondolkozna együtt szakemberrel, keresse kollégáinkat bizalommal egyéni konzultáció keretein belül.

Felhasznált szakirodalom:

  • Bogár Zsuzsa: Az örökbefogadás lélektana. Ágacska Alapítvány, Budapest, 2016.
  • Pavao, J. M.: Az örökbefogadás háromszöge. Mózeskosár Egyesület, Budapest, 2012.

A blogcikket Maróti Eszter pszichológusunk írta, akihez ide kattintva foglalhat időpontot online pszichoterápiás konzultációra!

Maróti Eszter OnlinePszichológus.net