11 + 1 gyakori párkapcsolati probléma és ezek kezelése – 1. rész

11 + 1 gyakori párkapcsolati probléma és ezek kezelése – 1. rész

A párkapcsolatok életben maradásának alapvető feltételei, hogy a párok megtalálják a közös pontokat, elkötelezzék magukat egymás mellett és leküzdjék a kihívásokat. Bár a problémák természetes részei a kapcsolatnak, számos jól bevált módszer létezik azok kezelésére.

Két részből álló cikkemben megvizsgáljuk azokat a területeket, ahol a leggyakrabban jelennek meg párkapcsolati problémák és megnézzük, mit lehet tenni azok megoldása érdekében.

1. Kommunikációs problémák a párkapcsolatban

Ha a párkapcsolatban élők képesek hatékonyan kommunikálni, nyitottnak lenni és meghallani egymást, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy más problémákat is hatékonyan képesek kezelni. A kommunikációban sem vagyunk egyformák, míg egyesek szótlanabbak és csendesek, mások beszédesebbek vagy hangosabban fejezik ki magukat, ám ettől függetlenül a kapcsolatnak hatékony és rendszeres kommunikációra van szüksége ahhoz, hogy a párok egységként boldogulni tudjanak.

A problémák felmerülése esetén a legnagyobb kihívást általában az jelenti, amikor az egyik fél visszavonja magát, zárkózottá válik, nem vagy éppen agresszívan kommunikál. Ez érzelmi távolságot hoz létre a felek között, ahonnan nehezebb visszatalálni egymáshoz. A megoldást erre az jelentheti, ha megadjuk az időt, hogy összekapcsolódjunk magunkkal: az érzéseinkkel, szükségleteinkkel, ami hozzásegít, hogy a másik felé is nyitni tudjunk. Ha nézőpontot váltunk és egymást partnernek tekintjük, akik egy hajóban eveznek, akkor könnyebb lesz megtalálni egymásban a jót és feloldani a konfliktust.

Problémák felmerülése esetén a következőkre összpontosítsunk:

  • maradjunk kapcsolatban az érzéseinkkel és szükségleteinkkel
  • ne várjuk el, hogy a párunk olvasson a gondolatainkban, fejezzük ki vágyainkat, gondolatainkat
  • legyünk nyitottak és őszinték érzéseink kifejezésében
  • legyünk jó hallgatóság: aktív figyelemmel figyeljünk
  • ismerjük el a másik érzelmeit, gondolatait és fejezzük ki, hogy halljuk őket
  • legyenek építőek a viták

2. Viták – a jó vita ismérvei a párkapcsolatban

A releváns viták a párkapcsolat működésének természetes és egészséges részei, melyek fontosak az önkifejezésünk szempontjából. A rosszindulatú viták azonban sértik a másikat és neheztelést okoznak a másikban. A sikeres párokra jellemző, hogy képesek hatékonyan vitázni, vagyis tisztelettel és kritika nélkül kifejezve magukat. Nézzük meg, mire érdemes figyelnünk amikor nézeteltérés támad köztünk:

  • tartsunk egy kis szünetet, mielőtt válaszolunk vagy reagálunk a másikra, ha kell, halasszuk el a probléma megvitatását, próbáljunk meg nyugodt körülményeket teremteni
  • tartózkodjunk a bántó megjegyzésektől, a kritikától és az ítélkezéstől
  • álljunk ellen annak, hogy a másik személyét minősítsük
  • maradjunk az adott témánál, ne hozzuk fel a múltbeli sérelmeket
  • a nézeteltérések közepette is igyekezzünk éreztetni szeretetünket a másikkal (főzhetünk a másiknak közben egy csésze teát)

Ha késztetést éreznénk, hogy valami rosszindulatú dolgot mondjunk a partnerünknek, először tegyük fel magunknak a kérdést, hogy hogy érezzük magunkat. Fogalmazzuk meg, mit érzünk és mire lenne szükségünk. Mérges vagyok? Vagy szomorú? Megsértették az érzéseimet? Csalódottságot érzek? Mire lenne szükségem? A szükségletem megfogalmazása hozzájárul ahhoz, hogy meghallják és megkaphassam a másiktól.

Szánjunk rendszeresen időt arra, hogy a felmerülő nézeteltéréseket, problémákat megvitassuk a párunkkal, jóval azelőtt, hogy felhalmozódnának és komolyabb akadályt gördítenének elénk. Igyekezzünk békésen és tisztelettel kifejezni magunkat, ahelyett, hogy dühből és haragból reagálnánk.

3. Eltávolodás – Közelmaradás

Idővel minden hosszú távú kapcsolat változásokon megy keresztül. Változik a dolgok fontossági sorrendje, változik a szerelem hőfoka, melyekben egyéni különbségek vannak, a párok tagjai különbözőképpen élik meg azokat, ez pedig eltávolodást és konfliktusokat okozhat.

A változásokhoz a pároknak alkalmazkodniuk kell és erőfeszítéseket kell tenniük. Fontos azonban, hogy párként közel maradjunk, még akkor is, ha közben egyénileg változunk. Fontos, hogy megelőzzük az eltávolodást és megmaradjunk az egymáshoz való kapcsolódásban.

Az alábbi dolgokra összpontosítsunk:

  • beszélgessünk rendszeresen, őszintén egymással
  • beszéljünk a jövőbeli terveinkről, vágyainkról
  • lássuk meg egymásban a pozitívat, a jót, fejezzük is ki egymás felé
  • teremtsünk rendszeres randialkalmakat, amikor újra férfiként és nőként tekinthetünk egymásra (kérjünk segítséget, ha a gyerekekre kell vigyázni ehhez)
  • tekintsük a változást kihívásként, amitől fejlődhetünk és megerősödhetünk

4. Bizalmi problémák a párkapcsolatban

Még a legjobb párkapcsolatban is felmerülhetnek bizalmi problémák, melyek nézeteltéréshez, tartós haraghoz és sértettséghez vezethetnek. Ilyen bizalmi problémát kiválthat egy aktuális élethelyzet, bizalmi törés, hűtlenség, valamilyen krízis okozta eltávolodás. Ezek olyan történések, melyekről nem feltétlen tehetünk, azonban fontos jelek, érdemes őszintén foglalkozni velük. 

Ilyen helyzetekben is fordítsuk figyelmünket az alábbiakra:

  • maradjunk kapcsolatban a társunkkal, ne szakítsuk meg a kommunikációt
  • tekintsük a másikat partnernek, ne egy harmadik fél felé forduljunk a problémánkkal, párunkkal teremtsünk alkalmat a nehéz érzések kimondására
  • igyekezzünk magunkról, a saját megéléseinkről, érzéseinkről, vágyainkról beszélni (ne kritikusan a másik hiányosságait emeljük ki)
  • legyünk őszinték magunkkal és a másikkal, maradjunk válaszkészek
  • gondoljuk végig, hogyan járultunk hozzá a helyzethez, találjuk meg a saját felelősségünket és tegyünk ellene
  • keressük meg a kapcsolat stabil pontjait, amire építkezhetünk, amiből erőt és hitet meríthetünk

5. Hűtlenség a párkapcsolatban

A hűtlenség mindig a párkapcsolat alapjait rengeti meg. Ha megcsaltak minket, rajtunk áll, hogy meg tudunk-e bocsátani és helyre tudjuk-e hozni együtt a kapcsolatot, vissza tudjuk-e állítani a megtört bizalmat. Ehhez gyakran külső szakember segítsége lehet szükséges.

A hűtlenségből való felépüléshez mindkét fél elkötelezettsége szükséges, és az alábbiakat érdemes megtenni:

  • köteleződjünk el őszintén a gyógyulás iránt
  • értsük meg a hűtlenség részleteit, okait, nézzük meg a kapcsolat egészét, mi vezethetett a kialakult helyzethez
  • tegyünk erőfeszítéseket a bizalom helyreállítására
  • dolgozzunk a kapcsolat újjáépítésén
  • éljük meg a haragunkat és minden érzésünket teljes mértékben
  • kulcsfontosságú, hogy tudjunk megbocsátani társunknak

6. szex és intimitás

Sok párkapcsolati probléma szexuális eredetű, ezért fontos, hogy ezen a területen is foglalkozzunk a vágyainkkal. Amikor leülünk beszélgetni a párunkkal legyünk őszinték és nyitottak, és bátorítsuk a párunkat is erre. Fontos, hogy kölcsönösen meghallgassuk egymás vágyait, fogadjuk el azokat, és tegyünk meg mindent, hogy kielégítsük azokat. Valószínű, hogy a szexuális vágyainkról való beszélgetés mindkettőnkben izgatottságot okozhat és előremutató változást hozhat a szexuális életünkbe.

A cikk második felében további párkapcsolati nehézségeket nézünk meg, szó lesz traumák kezeléséről, a hála fontosságáról, gyerekek neveléséből fakadó nézeteltérésekről, pénzügyi kérdésekről és a közös célokról is.

Felhasznált szakirodalom

  • https://www.thehotline.org/
  • Tibor Takács: Egymás szemében – Pártatlanul a párkapcsolatokról
  • John M. Gottman: A jól működő házasság 7 alapelve
  • Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra: Boldog házasságra készülők kézikönyve

A blogcikket Kovács Gábor tanácsadó szakpszichológusunk írta. Amennyiben úgy érzi, hogy párkapcsolati problémáival egyedül nem tud megbirkózni és lelki támogatásra van szüksége, keresse fel bizalommal pszichológusunkat, aki egyéni konzultáció formájában segíthet a problémájának megoldásában!

Kovács Gábor - Onlinepszichológus.net
Kovács Gábor – Onlinepszichológus.net