Miért vonz az, ami rossz nekem? – a sémakémia működése

Miért vonz az, ami rossz nekem? – a sémakémia működése

Sématerápiával foglalkozó cikkeinkben korábban már szót ejtettünk az alapvető érzelmi szükségletekről, arról, hogy hogyan alakul ki egy séma, a sémamódokról, a megküzdési stílusokról és a séma párterápiáról is. Mai cikkünkben szakemberünk, Szabó Rita pszichológus segítségével a sémakémia fogalmával és annak működésével ismerkedhet meg. Tartson velünk!

Bevezetés a sématerápiába

A Dr. Jeffrey Young által az 1980-as években kifejlesztett sématerápia integrálja a kognitív viselkedésterápia, a kötődéselmélet és a pszichodinamikus megközelítések elemeit. Eredetileg személyiségzavarok kezelésére tervezték, de azóta a pszichológiai problémák széles skálájával foglalkozik, beleértve a krónikus depressziót, a szorongást és a párkapcsolati problémákat.

A sématerápia elsődleges célja, hogy segítsen az egyéneknek azonosítani és megváltoztatni a gondolkodás, az érzések és a viselkedés mélyen gyökerező mintáit – az úgynevezett sémákat -, amelyek gyakran a gyermekkori tapasztalatokban gyökereznek.

A sémák széleskörű, átható témák vagy minták, amelyek emlékekből, érzelmekből, érzékelésből és testérzetekből állnak. Ezek a sémák gyermekkorban vagy serdülőkorban alakulnak ki, és az egyén egész élete során tovább fejlődnek – jelentősen befolyásolva azt, ahogyan önmagunkat és másokat érzékelünk.

A sémák megértése

Gyakran nincs is rálátásunk a saját sémáinkra, mert a tudatosságunkon kívül működnek, de a háttérben alakítják gondolatainkat, érzelmeinket és viselkedésünket.

Mi az a sémakémia?

A sémakémia azt az intenzív, gyakran tudattalan vonzalmat jelenti, amelyet az egyén olyan személyek iránt érez, akiknek viselkedése vagy tulajdonságai aktiválják a korai, maladaptív sémákat.

Ez a vonzalom az egyén múltjának ismerős érzelmi élményeiben gyökerezik, amelyek gyakran a gyermekkorból erednek. Ez az ismerősség, kapcsolat a korábbi tapasztalatokkal ellenállhatatlan vonzerőnek érződhet, és olyan kapcsolatokba vonz, amelyek a megoldatlan problémákat és kielégítetlen szükségleteket tükrözik, újra aktiválják

Hogyan működik a sémakémia?

A sémakémia a kognitív és érzelmi folyamatok összetett mintázata:

1. Az ismerős minták felismerése: Az emberek tudat alatt tehát olyan emberekhez vonzódnak, akik tükrözik azt a dinamikát, amelyet az elsődleges gondozóikkal vagy jelentős személyiségekkel tapasztaltak életük korai szakaszában. Ezek az ismerős minták erős érzelmi reakciókat váltanak ki, amik nagyon vonzóak – még akkor is, ha negatívak.

2. Érzelmi aktiváció: Amikor valaki olyan személlyel találkozik, aki beaktiválja a sémáit, intenzív érzelmek kerülnek felszínre. Például egy elhagyatottság sémával rendelkező személy erős vonzalmat érezhet egy érzelmileg távoságtartó partner iránt, mert az aktiválja mélyen gyökerező félelmét attól, hogy egyedül marad.

3. Sémák újrajátszása: Az egyén kénytelen újraalkotni és újrajátszani sémáit felnőttkori kapcsolataiban. Ez lehet kísérlet arra, hogy végre kontrollt szerezzen az addig megoldatlan problémák felett vagy, hogy megerősítse mélyen őrzött meggyőződéseit önmagáról és másokról. Például egy Csökkentértékűség/Szégyen sémával rendelkező személyt vonzhatnak a kritikus partnerek, mert (tudattalanul) igyekszik megerősíteni azt a meggyőződését, hogy ő eredendően hibás és rossz.

4. Megfelelési torzítás: Az emberek hajlamosak olyan információkat keresni és értelmezni, amelyek megerősítik a már meglévő hiedelmeiket. A sémakémia kontextusában ez azt jelenti, hogy az egyének figyelmen kívül hagyhatják vagy lekicsinyelhetik azokat a bizonyítékokat, amelyek ellentmondanak a sémáiknak, miközben felerősítik az azokat támogató viselkedéseket és helyzeteket.

Miért működik így a sémakémia?

A sémakémia több pszichológiai alapelv alapján működik:

1. Kötődéselmélet: A korai kötődési tapasztalatok alakítják elvárásainkat és viselkedésünket a kapcsolatokban. A biztonságos kötődés egészséges kapcsolati mintákat eredményez, míg a bizonytalan kötődések maladaptív sémákhoz és erős sémakémiához vezethetnek.

2. Kognitív konzisztencia: Az emberek vágynak a kognitív konzisztenciára, ami azt jelenti, hogy azokat a tapasztalatokat részesítjük előnyben, amelyek összhangban vannak a már meglévő hiedelmeinkkel és sémáinkkal. Ez a következetesség – még ha negatív is – a kiszámíthatóság és a kontroll érzését nyújtja.

3. Kielégítetlen érzelmi szükségletek: A sémakémiát tehát a gyermekkorból származó kielégítetlen érzelmi szükségletek vezérlik. Az egyének olyan partnerekhez vonzódnak, akik tudattalanul lehetőséget jelentenek arra, hogy ezeket a szükségleteket kielégítsék, még akkor is, ha a kísérlet végül általában sikertelen marad. Ahogy a gyerekkorban az elsődleges gondozótól (szülő, gondviselő) várta az egyén, hogy megfelelően reagáljon a szükségleteire – újra és újra próbálkozott, hogy a számára megfelelő válasz kicsikarja, úgy ismétli ezt felnőtt korában a kapcsolataiban is.

4. Neurobiológiai tényezők: Az agy jutalmazási rendszere szerepet játszhat a sémakémiában. Az ismerős sémák aktiválása olyan neurotranszmitterek felszabadulását válthatja ki, mint a dopamin, ami örömérzetet és megerősítést okoz, még az egészségtelen kapcsolatokban is.

A sémakémia szerepe a kapcsolatokban

A sémakémia pozitív és negatív hatással egyaránt lehet a kapcsolatokra. A pozitív oldalon lehetőséget adhat az egyéneknek arra, hogy szembenézzenek a sémáikkal, és korrektív emocionális élményeken keresztül gyógyítsák azokat, töltsék a kielégítetlen szükségleteket. Sokkal gyakrabban azonban a maladaptív sémák megerősödéséhez vezet.

Pozitív hatások: Bizonyos esetekben a partnerek segíthetik egymás gyógyulását azáltal, hogy következetes támogatást nyújtanak és egészséges módon kérdőjelezik meg egymás sémáit. Például egy következetesen jelenlévő és támogató partner segíthet abban, hogy az elhagyatottság sémájával küszködő személyben a biztonságérzet kialakuljon.

Negatív hatások: A sémakémia gyakrabban eredményez mérgező dinamikát. Például egy bizalmatlanság sémával rendelkező személy folyamatosan megkérdőjelezheti partnere hűségét – függetlenül attól, hogy a másik adott-e rá okot, vagy nem, ami konfliktusokhoz és a kapcsolat esetleges megromlásához vezethet. A negatív sémáknak ez az ismétlődése jelentős érzelmi fájdalmat okozhat, és akadályozhatja a személyes fejlődést.

A sémakémia felismerése

A sémakémia felismerése több lépést foglal magában:

1. Önismeret: Az első lépés az önismeret fejlesztése a sémákról és az általuk létrehozott mintákról. Ezt önreflexióval, naplóírással vagy sématerápiában képzett szakemberrel való munkával lehet legkönnyebben elérni.

2. A kiváltó okok azonosítása: Figyeljünk arra, hogy milyen típusú emberek és helyzetek váltanak ki erős érzelmi reakciókat – a kiváltó okokból tudunk levonni következtetéseket a mögöttes sémákra.

3. Kapcsolati minták elemzése: Keressen visszatérő témákat a múltbeli és jelenlegi kapcsolatokban. Vannak-e közös jellemzők a partnerek között? Ismétlődnek bizonyos dinamikák? Ezeknek a mintáknak a megértése mutat rá az önben működő sémakémiára.

4. Érzelmi reakciók: Vegye észre, hogy milyen érzelmi intenzitással reagál bizonyos személyekre. Az erős, azonnali vonzalmak vagy ellenszenvek a sémaaktiváció jelzői lehetnek!

5. Viselkedéses tendenciák: Figyelje meg a viselkedését a kapcsolatokban. Azon kapja magát, hogy ugyanazokat a problémás viselkedésformákat követi el ismételten? Ezek a cselekedeteit befolyásoló sémák jelei lehetnek.

A sémakémia kezelése a terápiában

A sématerápia számos technikát kínál a maladaptív sémakémia kezelésére és megváltoztatására:

1. Sématudatosság: Az első lépés az, hogy segítünk a kliensnek tudatosítani a sémákat és azt, hogy ezek hogyan nyilvánulnak meg a kapcsolatokban. Ez magában foglalja a sémák és a kiváltó okok azonosítását is.

2. Kognitív átstrukturálás: A pszichológus együtt dolgozik a klienssel, hogy megkérdőjelezzék és megváltoztassák a sémákhoz kapcsolódó negatív hiedelmeket. Ez magában foglalhatja a hiedelmek mellett és ellen szóló bizonyítékok vizsgálatát és egészségesebb alternatívák kidolgozását.

3. Élményalapú technikák: Ezek a technikák, mint például az imaginációs átírás, segítenek a kliensnek feldolgozni és korrigálni azokat a múltbeli traumákat, amelyek hozzájárultak a sémáik kialakulásához – korlátozott szülői újragondoskodás által tölthetők azok a szükségletek, amik nem voltak megfelelően kielégítve a gyermekkorban, így a jelenben egy egészségesebb felnőtt módban tud működni az egyén.

4. Viselkedéses minták megtörése: Ez magában foglalja a sémákat erősítő viselkedések azonosítását és megváltoztatását. Például valakit, akinek Elhagyatottság sémája van, arra lehet ösztönözni, hogy fokozatosan tesztelje és építse ki a bizalmat a kapcsolatokban, ahelyett, hogy a konfliktus első jelére visszavonulna.

Felhasznált irodalom

  • Bálint A. (2024, április 25). SémaPÁRterápia Képzés. Párkapcsolatok gyógyítása [Előadás]. Magyar Sématerápiás Egyesület, Budapest.
  • Simeone-DiFrancesco, Ch.; Roediger, E.; Stevens, B.A: Schema Therapy with Couples. A Practitioner’s Guide to Healing Relationships. John Wiley & Sons, Ltd., West Sussex, 2015.
  • Young, E.J; Klosko, J.S.; Weishaar, M.E.: Sématerápia. Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület, Budapest, 2020.
  • Vágyi, P.: Sémáink párban. Vágyi Petra, Budapest, 2023.

A blogcikket Szabó Rita pszichológusunk írta. Ha úgy érzi, hogy ön is érintett lehet a sémakémiában, vagy szeretné megismerni az ön sémáinak a működését, foglaljon időpontot szakemberünkhöz négyszemközti online pszichoterápiás konzultációra ide kattintva.

Szabó Rita - onlinepszichologus.net